Επιστροφή στην ιστορία

Χριστουγεννιάτικο μπισκοτοσπιτάκι

biscotospitakia lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 125 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 75 γρ. dark muscovado sugar
  • 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 100 ml golden syrup ή δοκιμάστε γλυκόζη
  • 375 γρ. απλό αλεύρι
  • ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα του φαγητού
  • 3 κουταλάκια τζίντζερ σκόνη
  • ½ κουταλάκι κανέλλα
  • Ελάχιστο αλάτι
  • ¼ κουταλάκι  τριμμένο γαρίφαλο
  • ¼ κουταλάκι allspices –μίγμα μπαχαρικών με κανέλα και πιπέρια, αλλιώς λέγεται pimento και υπάρχει έτοιμο. Αν δεν το βρείτε μπορείτε να ανακατώσετε ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο και ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη γαρύφαλλο και ¼ μπαχάρι.
Για τη Διακόσμηση του σπιτιού
  1. Κεραμίδια από άσπρη σοκολάτα
  • 200 γρ. άσπρη σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια
  • Κορνέ για σαντιγί
  • 4 κουταλάκια χρωματιστή κόκκινη ζάχαρη περίπου
       2. Υλικά για την κόλλα των μπισκότων και τη διακόσμηση
  • 1 πακέτο 500 γρ. royal icing sugar, άχνη εγγλέζικου τύπου από σουπερμάρκετ
  • Άσπρες ζαχαρένιες μπαλίτσες, Κόκκινα ζαχαρωτά, κόκκινες παστίλιες Smarties, μαρσμέλοους άσπρα και πράσινα (για δεντράκια), κόκκινα κορδόνια ζαχαρωτών με άσπρη γέμιση, ή ό,τι φανταστείτε και θέλετε να κολλήσετε στο δικό σας σπιτάκι!
  • Άχνη ζάχαρη για τη δημιουργία του χιονισμένου τοπίου
Διαδικασία
  1. Δημιουργία κεραμιδιών: Λιώνουμε την άσπρη σοκολάτα σε μπαιν μαρί και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε την ελαφρά πηχτή σοκολάτα με ένα κορνέ με πολύ λεπτή μύτη, σχηματίζοντας ροζέτες στο μέγεθος κουμπιού πάνω σε λαδόκολλα. Πριν στεγνώσει εντελώς η σοκολάτα, πασπαλίζουμε με την κόκκινη ζάχαρη και αφήνουμε 5 σοκολατάκια άσπρα για την είσοδο του σπιτιού. Να μην είναι πολύ χοντρά αυτά τα κουμπιά σοκολατάκια γιατί θα βαρύνουν τη σκεπή.
  2. Προχωρούμε στην παρασκευή του μπισκότου: Βάζουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα λείο αφράτο μίγμα.
  3. Προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και τη γλυκόζη – golden syrup. Χτυπάμε ξανά προσέχοντας να πάρουμε και το μίγμα που στέκεται στα τοιχώματα.
  4. Τώρα ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
  5. Πασπαλίζουμε αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια και ελαφρά πλάθουμε τη ζύμη για 1 λεπτό, να γίνει μαλακή. Ισιώνουμε με τον πλάστη, τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και παγώνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  6. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τα σχέδια από τους τοίχους και την οροφή σε λαδόκολλα:

2 πλαϊνοί τοίχοι-παραλληλόγραμμα: 10 επί 20 εκ. 2 οροφές- παραλληλόγραμμα: 13επί 20 εκ. 2 μπισκότα πρόσοψης και πίσω μέρους σπιτιού: 10επί 15 εκ. με ύψος από την κορυφή της τριγωνικής σκεπής προς την κάτω πλευρά: 17 εκ.

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ⁰ C /160⁰ για αέρα και απλώνουμε σε ταψάκια χωρίς τοιχώματα, 2-3 φύλλα λαδόκολλα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε 3mm πάχος. Με το πατρόν που κόψαμε και ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε 2 σκεπές, 2 πλαϊνά, 1 μπροστινό μέρος και 1 πίσω μέρος.
  2. Μεταφέρουμε τα κομμένα φύλλα από τη ζύμη στο ταψί. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε μια πόρτα από τη ζύμη, 4 cm μήκος στη βάση της και στρογγυλεμένη επάνω, που την μεταφέρουμε κι αυτήν στο ταψί. Χρησιμοποιούμε μια στρόγγυλη φορμίτσα 3 cm, για να κόψουμε 2 παράθυρα-φινιστρίνια στον μπροστινό τοίχο του σπιτιού.
  3. Ψήνουμε τη ζύμη σε φουρνιές μέχρι να είναι σταθερή και να αρχίζει να κοκκινίζει, περίπου 12-15 λεπτά.  Αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Φτιάχνουμε το άσπρο γλάσο: Βάζουμε αρκετή ποσότητα άχνης ζάχαρης – icing sugar σε ένα μπωλ και ελάχιστο νερό και ανακατεύουμε να γίνει σα κόλλα άσπρη, πηχτή. Προσθέτουμε στο κορνέ τη μισή ποσότητα και καλύπτουμε την υπόλοιπη με βρεγμένο πανί μέχρι να την χρειαστούμε. Χρησιμοποιούμε το γλάσο για κόλλα ανάμεσα στους τοίχους αλλά και για να κολλήσουμε με ένα πινελάκι τα διακοσμητικά στοιχεία. Αφήνουμε τους διακοσμημένους τοίχους μια ώρα να κολλήσουν καλά και μετά συναρμολογούμε το σπίτι.
  5. Για να κατασκευάσουμε το σπίτι, παίρνουμε έναν πλαϊνό τοίχο και απλώνουμε με το χωνί ή το κορνέ το γλάσο στην μακριά πλευρά και στις πλαϊνές του πλευρές. Το ίδιο κάνουμε και για τον τοίχο που είναι δίπλα του. Κρατάμε όρθιο σε μια επιφάνεια και πλησιάζουμε τον άλλο τοίχο στην κατάλληλη γωνία, ενώνουμε και περιμένουμε λίγο να κολλήσουν. Χρησιμοποιούμε κάποιο αντικείμενο για στήριγμα μπρος και πίσω από κάθε τοίχο μέχρι να κολλήσουν καλά.  Το ίδιο κάνουμε σταδιακά με τους υπόλοιπους τοίχους.  Αφήνουμε τουλάχιστον 15 λεπτά να σταθεροποιηθεί.
  6. Μετά ενώνουμε την οροφή. Η ίδια διαδικασία με γλάσο. Μια με το ένα κομμάτι και μια με το άλλο, περιμένοντας κάποια λεπτά για να κολλήσει. Μετά προσθέτουμε επιπλέον ποσότητα γλάσου όπου χρειάζεται για να ενώσουμε καλύτερα τα κομμάτια και όπου έχει κενά τα γεμίζουμε με τη ζαχαρένια αυτή κόλλα.
  7. Ρίχνουμε πάνω στην οροφή το γλάσο σα χιόνι, και λίγο στα πλαϊνά, περιμένουμε 1 ώρα και κολλάμε με το ίδιο υλικό τις άσπρες σοκολάτες με την κόκκινη ζάχαρη, κεραμίδια σε τρεις σειρές, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω. 5 σοκολατάκια άσπρα αφήνουμε μπροστά στην πόρτα του σπιτιού, στην είσοδο για το πλακόστρωτο. Μην μετακινήσετε το σπιτάκι όσο και να σας προκαλεί η ιδέα γιατί είναι στην αρχή εύθραυστο.  Αν περάσει αρκετή ώρα χωρίς να μετακινηθεί γίνεται πολύ σκληρό και διατηρείται άψογα.
  8. Πασπαλίζουμε με άχνη παντού από τη στέγη προς τα κάτω και δημιουργούμε την αυλή και αυτήν χιονισμένη. Καλά Χριστούγεννα!

Ιδέες: Προτείνω να χρησιμοποιήσετε για το γλάσο σας,   icing sugar εισαγωγής από Αγγλία, που μπορείτε εύκολα να τη βρείτε σε ορισμένα μοντέρνα παντοπωλεία. Τη δική μας άχνη δεν κατάφερα να την κάνω γερή κόλα. Χρησιμοποιούμε εναλλακτικά λιωμένα άσπρα μαρσμέλοους σε μπαιν μαρί για να κάνουμε πιο γερή κόλλα για τους τοίχους μας. Αλλά και ολόκληρα μαρσμέλοους κολλημένα με γλάσο κάνουν γερά ενώματα στους τοίχους και δίνουν την εντύπωση του χιονιού.

(Visited 621 time, 1 visit today)
Μπιφτέκια Λαχανικών
Πουρές πατάτας κλασικός