Χούμους σαλάτα
Θα χρειαστούμε
- 200 γρ. ρεβίθια (ζυγισμένα αφού βράσουν)
- 60 γρ. από το ρεβιθόζουμο-το νερό στο οποίο βράσαμε τα ρεβίθια
- ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 70 ml ταχίνι
- 50 ml χυμό φρεσκοστυμμένου λεμονιού
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, λίγο πιπέρι
- Ελαιόλαδο, μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα
Για 4 άτομα
Το χούμους είναι μια Αραβική σαλάτα σε αλοιφή που μπορείτε να σερβίρετε και σκέτη μαζί με πράσινες ελιές, πικάντικο κασέρι και πίτες ψημένες με λάδι και ρίγανη στο γκριλ. Παραδοσιακά στη Μέση Ανατολή εκτός από τις Αραβικές πίτες, συνοδεύεται με φρέσκα κρεμμυδάκια, ρεπανάκια και τουρσί λαχανικά.
Η συνταγή για το χούμους είναι προσαρμοσμένη από το περιοδικό Γαστρονόμος.
Από το βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό αλατισμένο νερό. Το πρωί χύνουμε το νερό και ρίχνουμε λίγη σόδα του φαγητού, ανακατεύουμε και περιμένουμε ένα τέταρτο της ώρας. Τρίβουμε με τα χέρια μας να φύγουν κάποιες από τις φλούδες. Ξεπλένουμε τα ρεβίθια με χλιαρό νερό. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Στην αρχή του βρασμού θα σχηματιστεί αφρός. Τον αφαιρούμε με την κουτάλα. Όταν είναι έτοιμα, περίπου σε ¾ της ώρας, χύνουμε το νερό αλλά κρατάμε 1 ποτήρι για να συμπληρώσουμε όσο μας χρειαστεί στην παρασκευή της σαλάτας.
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια με το ρεβιθόζουμο, το σκόρδο, το κύμινο και το πιπέρι καγιέν. Χτυπάμε να πολτοποιηθούν.
- Ανοίγουμε το μπλέντερ και ρίχνουμε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και λευκό πιπέρι. Ξαναχτυπάμε στο μπλέντερ. Δοκιμάζουμε και αναλόγως προσθέτουμε κάποιο υλικό. Το χούμους πρέπει να είναι σαν αλοιφή. Το διατηρούμε στο ψυγείο σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο.
- Όταν σερβίρουμε θα ρίξουμε λίγο ελαιόλαδο και θα γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, μια φέτα λεμόνι ή πιπέρι καγιέν το πιάτο μας.
Ιδέες: Αν βρείτε κονσέρβα βρασμένα ρεβίθια θα τα χρησιμοποιήσετε με το ζωμό τους και σας γλυτώνει από τη διαδικασία του βρασίματος. Για ευκολία και μόνον. Προσωπικά πάντα χρησιμοποιώ τη μακρά διαδικασία! Σε αφράτο μαλακό ψωμάκι ή λεπτή μεξικάνικη πίτα αλείφουμε με χούμους, ψιλοκόβουμε μια κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, έτοιμη, ψητή από βάζο και προσθέτουμε μια ψητή φέτα μελιτζάνας. Τυλίγουμε σε σάντουιτς. Μια ιδέα του Ευτύχη Μπλέτσα.