Επιστροφή στην ιστορία
Φασόλια σούπα με πρασινάδες
Θα χρειαστούμε
Για 6 άτομα
- 400 γρ. φασόλια μέτρια
- 4 φύλλα σέσκουλα ψιλοκομμένα
- ¼ από μια ρίζα φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 μικρή ρίζα σέλινο και τα φύλλα του
- 2 μέτρια καρότα σε μπαστουνάκια
- 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο καλής ποιότητας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- Φρέσκο θυμάρι
- Άσπρο πιπέρι
- Αλάτι Μεσολογγίου
- Ξύσμα λεμονιού
- ½ λεμόνι
- Λίγο ελαιόλαδο για το τέλος
Διαδικασία
- Από το βράδυ μουλιάζουμε τα φασόλια σε ζεστό, όχι βραστό νερό. Αν θα τα μαγειρέψουμε κατά το μεσημέρι, το πρωί αλλάζουμε το νερό.
- Βάζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό, μέχρι τη μέση της κατσαρόλας και τα βράζουμε για 15 λεπτά. Πετάμε το νερό.
- Προσθέτουμε φρέσκο νερό, το ζεσταίνουμε και ρίχνουμε τα φασόλια ως να σκεπάζονται. Θα βράσουν σε μέτρια φωτιά και σκέτα για μισή ώρα.
- Όσο βράζουν τα φασόλια, ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε τα σέσκουλα, το φινόκιο σε λεπτές φετούλες, χωρίζουμε τη ρίζα σέλινου στα τέσσερα και ψιλοκόβουμε τα φύλλα του. Προσθέτουμε τα καρότα σε λεπτά μπαστουνάκια. Αφού τα ξύσουμε και τα πλύνουμε με ένα μαχαιράκι, τα κόβουμε σε λωρίδες.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει και να μαλακώσει, όχι να κοκκινήσει. Προσθέτουμε τα λαχανικά, αρχίζοντας από το φινόκιο. Αφού γυρίσουμε δυο τρεις φορές με την κουτάλα μας, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε μετά από τη μισή ώρα τα λαχανικά στα φασόλια. Να σιγοβράσουν με μισοσκέπαστη κατσαρόλα για άλλη μιάμιση ώρα. 20 λεπτά περίπου πριν το τέλος αλατίζουμε και ρίχνουμε ξύσμα λεμονιού και άσπρο πιπέρι. Λίγο πριν τα σβήσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε λίγο λεμόνι και φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού από 3-4 κλωναράκια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξερό θυμάρι αλλά αν βάλετε ξερό, να βράσουν 5 λεπτά προς το τέλος.
- Αφήστε τα να ηρεμήσουν για μισή ώρα. Σερβίρονται με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, πασπαλισμένο και χωριάτικο κρατσανιστό ψωμί. Αν θέλετε, συνοδεύστε αυτήν τη σούπα με ελιές και ταραμοσαλάτα. Όταν κρυώσουν, μπορούν να διατηρηθούν και στην κατάψυξη.
Τα φασόλια σούπα πρέπει να «χυλώσουν», δηλαδή να δούμε να γίνεται πηχτή η σούπα τους σαν χυλός, χωρίς πολύ νερό και με τα υλικά καλά αναμεμιγμένα μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος συμπληρώνουμε μόνον ζεστό νερό.
Δοκιμάζουμε πάντα για να δούμε αν τα φασόλια μαλάκωσαν, ειδικά ο εξωτερικός φλοιός τους. Τα φρέσκα φασόλια, εκτός από το χρώμα τους που είναι κάτασπρο, βράζουν και σχετικά γρήγορα.
(Visited 223 time, 1 visit today)