Φασουλοταβάς
Θα χρειαστούμε
- ½ κιλό φασόλια γίγαντες Πρεσπών ή Καστοριάς (ή άλλης προέλευσης φασόλια αλλά της ίδιας καλής ποιότητας)
- 1 φλυτζάνι περίπου ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια
- 1 φλυτζάνι τριμμένες στον τρίφτη ώριμες ντομάτες και 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 πιπεριές (2 μακριές πράσινες για τηγάνι και 1 κόκκινη Φλωρίνης)
- 2-3 πιπερίτσες τσίλι
- Μπόλικος μαϊντανός φρέσκος
- Αλάτι, πιπέρι και λίγη πασπαλισμένη ζάχαρη στη σάλτσα
Ο φασουλοταβάς χρειάζεται μια προεργασία. Μουσκεύουμε τα φασόλια σε μπόλικο χλιαρό, νερό να σκεπάζονται και τα αφήνουμε να φουσκώσουν στην κατσαρόλα όλο το βράδυ. Το φαγητό είναι για 6 άτομα. Διαδικασία
- Βάζουμε τα φασόλια που είχαμε μουσκέψει από το βράδυ σε νερό καθαρό και βράζουμε για δέκα λεπτά. Πετάμε το νερό.
- Σε καινούριο ζεστό νερό ρίχνουμε τώρα τα φασόλια μας και τα σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου.
- Συγχρόνως ετοιμάζουμε μια σύβραση: Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, τον ντοματοπελτέ και βράζουμε για 3 λεπτά, προσθέτουμε 1 φλυτζάνι του τσαγιού νερό, αλάτι και πιπέρι και για το υπόλοιπο 1 τέταρτο της ώρας βράζουμε να δέσει η σάλτσα.
- Σε ταψί 35 × 25 εκ., στρώνουμε τα φασόλια και τα ανακατώνουμε απαλά με τη σάλτσα τους. Προσθέτουμε το μαϊντανό, τις πιπεριές ολόκληρες και τις πιπερίτσες τσίλι σε ποσότητα ανάλογα με το πόσο καυτερό αντέχετε στο φαγητό, 2-3 από τις baby, ψιλοκομμένες, είναι καλά γι’ αυτό το ταψί. Συμπληρώνουμε νεράκι χλιαρό να μισοσκεπάζονται.
- Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στη μέση, στους 200 βαθμούς Κελσίου, πάνω-κάτω. Αν τελειώνει το νερό, προσθέτουμε κι άλλο, λίγο-λίγο και πάντα ζεστό. Θα χρειαστούν περίπου 2 φλυτζάνια ακόμη. Να ψηθούν για 1 με 1½ ώρα ώστε στη γεύση να γίνουν σα χαλβάς, όπως λέει και η μαμά.
- Σερβίρουμε αφού το φαγητό μείνει εκτός φούρνου, για καμιά ώρα να δέσουν οι γεύσεις.
Ιδέες: Αν θα δοκιμάσετε στη σάλτσα σας τις ντομάτες ποικιλίας Ρόμα, τις μακρουλές κατακόκκινες, θα νιώσετε τη διαφορά στη γεύση της σάλτσας. Αλλά βέβαια δεν μπορούμε να τις έχουμε όποτε θέλουμε γιατί τις βρίσκουμε το Σεπτέμβριο μέχρι Οκτώβριο στην αγορά. Εκτός αν θέλετε να τις κάνετε σάλτσα σε βαζάκια και να τις χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας όλο το χειμώνα! Αντί για τον ντοματοπελτέ, προσθέστε κέτσαπ, αλλά τότε δε θα βάλετε τη λίγη ζαχαρίτσα στη σάλτσα. Επίσης τέλεια η γεύση του φασουλοταβά τη δεύτερη μέρα, οπότε σερβίρεται σαν κρύος μεζές. Διατηρείται και στην κατάψυξη αλλά πρέπει να μπει την ημέρα παρασκευής του.