Φάβα με ξινομυζήθρα και ντοματούλες
Θα χρειαστούμε
- 250γρ. φάβα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 λίτρο νερό
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ½ καρότο σε ροδέλες
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί (μοσχοφίλερο)
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι και λίγη ρίγανη
- ½ πακετάκι ζωμός λαχανικών ψυγείου ή ζωμός λαχανικών φτιαγμένος από μαϊντανό, πράσο, σέλινο, καρότο και βρασμένος για 10 λεπτά
- ½ λεμόνι
- Αλάτι 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού
- Πιπέρι
Σαλάτα συνοδευτική
- Ξινομυζήθρα περίπου 120 γρ.
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 γεμάτη κουταλιά κάππαρη, ξαρμυρισμένη σε ένα μπωλ νερό.
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2-3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
- Λίγο θυμάρι
Φυσικά την εκτίμησα στη Σαντορίνη, ένας τέλειος μεζές μαζί με καππαρόφυλλα και λιαστές ντοματούλες αλλά με προκάλεσε να τη φτιάξω μια εκπομπή στο Chef on the air, στην οποία βρήκα τόσο ωραία τη συνταγή της που είδα με άλλο μάτι τη φάβα, σίγουρα!
Αν θα τη σερβίρετε σα σαλάτα προσέξτε να τη βράσετε ακόμη λίγο για να φύγει τελείως το νερό. Η φάβα για μεζές μου αρέσει να είναι σα πουρές. Αλλά για κυρίως φαγητό, προτιμώ να αφήνω λίγο ζωμό ώστε να τρώγεται με το κουτάλι. Δε θα σερβίρω ψωμί για να μένουμε με την τέλεια γεύση της σαλάτας ανάμικτης με τη φάβα αλλά αν θέλουμε οπωσδήποτε ψωμί, θα είναι μια πιτούλα ψημένη με λαδορίγανη, η αγαπημένη μου!
Διαδικασία
Για 4 άτομα
- Σωτάρουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τις ροδέλες καρότου. Να μη μαυρίσουν απλά να «γυαλίσουν» για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε το λευκό κρασί και αμέσως τη φάβα που την έχουμε ξεπλύνει σε κρύο νερό.
- Γυρίζουμε λίγο με την κουτάλα και ρίχνουμε τα ¾ από το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το πακετάκι του ζωμού λαχανικών ή έχουμε προσθέσει το φρέσκο ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε σκεπασμένη τη φάβα να βράσει.
- Ελέγχουμε και προτού τελειώσει όλο το νερό προσθέτουμε και το υπόλοιπο μαζί με το θυμάρι και τη ρίγανη.
- Μόλις δοκιμάσουμε να έχει μαλακώσει η φάβα και να φαίνεται να χυλώνει, δηλαδή σε 1 ώρα περίπου τη βγάζουμε από τη φωτιά. Αν χρειαστεί λίγο ακόμη νερό, φυσικά προσθέτουμε.
- Στύβουμε το μισό λεμόνι και το προσθέτουμε στη φάβα με το αλάτι και το πιπέρι. Αν ο ζωμός μας ήταν αγορασμένος θα ξέρουμε πως έχει ήδη κάποια ποσότητα αλατιού και δε θα προσθέσουμε πολύ-1 κοφτό κουταλάκι αρκεί.
- Χτυπάμε για 1-2 λεπτά στο μπλέντερ. Αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρεται με λίγο ακόμη ωμό ελαιόλαδο από πάνω, το ίδιο νόστιμη ζεστή ή κρύα σε θερμοκρασία δωματίου.
Ιδέες: Φτιάχνουμε την ξινομυζήθρα σε μπαλάκια με το ειδικό εργαλείο για παγωτό.
Σωτάρουμε τα ντοματίνια, κομμένα στη μέση, μαζί με την ξαρμυρισμένη κάππαρη σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με θυμάρι και ρίχνουμε σιγά σιγά (γιατί μπορεί να ανάψει), 2-3 κουταλιές μπαλσάμικο ξίδι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε 3 κουταλιές από το μίγμα με 2 μπαλάκια ξινομυζήθρα στο πιάτο της φάβας.
Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα στην οποία προσθέτουμε τις σωταρισμένες ντοματούλες που περίσσεψαν ή έχουμε υπολογίσει να μας μείνουν καθώς και το υπόλοιπο μπαλσάμικο και λάδι. Βάζουμε λίγο ακόμη λάδι ωμό. Χωρίς αλάτι ή πιπέρι, οι γεύσεις έρχονται τέλεια από τα ψημένα λαχανικά. Στη συνταγή σήμερα η ποσότητα ειναι για 2 άτομα΄και ετοιμάζεται λίγο πριν το σερβίρισμα της φάβας.
Ή ξεχνάμε αυτές τις γεύσεις και σερβίρουμε τέλεια τη φάβα μας με ελιές θρούμπες και παντζάρια σαλάτα!