Τυροπιτάκια κουρού
Θα χρειαστούμε
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού μαργαρίνη λιωμένη
- ½ φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού γιαούρτι
- Όσο πάρει αλεύρι για όλες τις χρήσεις – περίπου 800 γρ.
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ λεμόνι στυμμένο
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Γέμιση
- Τυρί φέτα και 2 αυγά χτυπημένα, λίγο πιπέρι
- 2 κρόκοι αυγών για άλειμμα με το πινέλο
Η συνταγή είναι της μαμάς μου Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κεσέ – κύπελλο του γιαουρτιού αντί για άλλο φλυτζάνι ως μέτρο.
Διαδικασία
- Κοσκινίζουμε μαζί το μπέικιν και περίπου 600 γρ. από το αλεύρι. Όσο αλεύρι θα προσθέσουμε θα πρέπει επίσης να το κοσκινίζουμε. Προσέξτε το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε να είναι ιδανικό για πίτες ή αυτό που εσείς έχετε δοκιμάσει και γνωρίζετε πως θα κάνει μια μαλακιά, ευκολόπλαστη ζύμη.
- Ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε μια βαθιά λεκάνη ανάμιξης και σχηματίζουμε μια λακούβα στη μέση.
- Ρίχνουμε εδώ όλα τα υλικά, προσέχοντας η λιωμένη μαργαρίνη να μην είναι ζεστή.
- Αρχίζοντας από έξω προς τα μέσα γυρίζουμε την κουτάλα μας και φτιάχνουμε μια ζύμη. Προσθέτουμε αλεύρι όσο χρειάζεται για να έχουμε μια ζύμη μαλακιά, όπως της πίτας, που θα την πλάσουμε καλά, τουλάχιστον 5 λεπτά, με τα χέρια μας. Πλάθουμε μια μπάλα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη. Πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια
με λεπτό πλάστη για πίτες, ανοίγουμε το κάθε μέρος της ζύμης σε λεπτό φύλλο, όχι διάφανο αλλά σα φύλλο ζύμης κουρού. Με ένα ποτήρι με διάμετρο 8εκ. κόβουμε στρόγγυλα σχήματα.
- Βάζουμε λίγη γέμιση, σαν ένα καρυδάκι, αλείφουμε τις άκρες με λίγο ασπράδι από το αυγό που μας περισσεύει γιατί θα χρησιμοποιήσουμε τον κρόκο του για το άλειμμα. Διπλώνουμε στα δύο και σχηματίζουμε ένα μισοφέγγαρο πιτάκι που το τοποθετούμε σε λαμαρίνα αλειμμένη με μαργαρίνη ή πάνω σε αντικολλητικό χαρτί Συνεχίζουμε μέχρι να μας τελειώσει η ζύμη. Θα χρησιμοποιήσετε και όλα τα περισσεύματα γιατί θα τα ξαναζυμώνετε και θα τα ανοίγετε με τον πλάστη σε μικρά πιτάκια.
- Γίνονται 60 κομμάτια. Αλλά μπορούμε να τα κάνουμε μεγαλύτερα, χρησιμοποιώντας ποτήρι ή κουπ πατ με μεγαλύτερο άνοιγμα. Απλώς τα μικρά τυροπιτάκια αρέσουν στα παιδιά περισσότερο!
- Τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού, με πινέλο προσέχοντας να πάει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μέση, στους 180⁰ C, για μισή ώρα μέχρι να ροδίσουν. Διατηρούνται αρκετά εκτός ψυγείου αν προλάβουν και δε φαγωθούν αμέσως!
Ιδέες: Πασπαλίστε τα με σουσάμι άσπρο ή μαύρο πριν τα βάλετε στο φούρνο. Όποιος προσπαθήσει για πρώτη φορά να ζυμώσει αυτά τα τυροπιτάκια, καλύτερα να καταπιαστεί την προηγούμενη ημέρα από αυτήν που θέλει να τα σερβίρει. Οι πρώτες μας προσπάθειες για ζύμωμα θέλουν καλή διάθεση, χρόνο και υπομονή. Η ζύμη για αυτά τα τυροπιτάκια είναι πανεύκολη αλλά χρειάζονται περίπου 1 ώρα προετοιμασία και άλλη μια ώρα ψήσιμο, γιατί γίνονται αρκετά. Τρώγονται κυρίως κρύα γι’ αυτό και είναι ιδανικά για πικνίκ!