Επιστροφή στην ιστορία
Σαρμάδες Σιατιστινοί της μαμάς
Θα χρειαστούμε
- 3 κιλά λάχανο ολόκληρο
- 2 κουταλιές αλάτι
- 2 κουταλιές κοφτές Ξυνό (λεμόν του ζου)
- 600 γρ. κιμάς ανάμικτος – άπαχος μοσχαρίσιος και χοιρινός
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- Σχεδόν 1 φλυτζάνι σάλτσα ντομάτας – αυτό το φαγητό δε θέλει πολλή ντομάτα!
- Αλάτι πιπέρι, τριμμένο μπαχάρι
- 3-4 σταγόνες λεμόνι και πασπάλισμα από λίγη ζάχαρη
- 1 ½ φλυτζανάκια του καφέ ρύζι
- 3 κουταλιές της σούπας φυτικό μαγειρικό λίπος συν 1 κουταλιά της σούπας για το τελικό βράσιμο
Αυτό το φαγητό είναι μια έκπληξη. Η πολυπλοκότητα της παρασκευής του, η προσωπική επαφή με τα υλικά, η συνεχής φροντίδα και προσήλωση στην διαδικασία και η εκρηκτική γεύση του δημιουργούν μια απίθανη προσφορά αγάπης και είναι φυσικά αυστηρά για μεγάλους!
Διαδικασία
- Πλένουμε το λάχανο, κόβουμε στην καρδιά του το σκληρό μέρος του και βράζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα με νερό, γύρω στα 20 λεπτά. Το γυρίζουμε μια φορά. Να μαλακώσουν τα φύλλα.
- Ετοιμάζουμε τον κιμά: Βράζουμε λίγο το κρεμμύδι, τον κιμά, και ρίχνουμε ένα φλυτζάνι ντομάτας, .
- Προσθέτουμε ένα φλυτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι, το τριμμένο μπαχάρι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι με 1 κουτάλα από το ζωμό που έχουμε κρατημένο από το βράσιμο του λάχανου και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο λεμόνι.
- Αραδιάζουμε τα φύλλα του λάχανου σε μια πιατέλα και έχουμε τον κιμά δίπλα μας.
- Βάζουμε στο ένα χέρι ένα καλό φύλλο, προσεχτικά να μην κοπεί, αφαιρούμε το χοντρό μέρος και με μια κουταλιά από τον κιμά τυλίγουμε το φύλλο σαν ένα μικρό βαρελάκι.
- Τοποθετούμε σε σειρές τους σαρμάδες στην κατσαρόλα, που στον πάτο της βάλαμε μια στρώση από τα χοντρά μέρη του βρασμένου λάχανου.
- Προσθέτουμε 1 κουτάλα από το ζουμί του βρασμένου λάχανου, μια κουταλιά από το βούτυρο, πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη και σκεπάζουμε με ένα παλιό πιάτο για να σιγοβράσουν χωρίς να μετακινούνται, περίπου 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έγιναν!
- Οι σαρμάδες είναι έτοιμοι να σερβιριστούν αφού μείνουν κάποια ώρα στην κατσαρόλα να ηρεμήσουν!
Ιδέες: Οι σαρμάδες γίνονται ωραίοι και με «αρμιά», λάχανο τουρσί δηλαδή αλλά εκεί πρέπει να προσέξουμε το αλάτι. Είναι φαγητό που διατηρείται υπέροχα στο ψυγείο θα έλεγα για πέντε-έξι ημέρες και σερβίρεται σα μεζές, ιδίως τα Χριστούγεννα.
(Visited 345 time, 1 visit today)