Επιστροφή στην ιστορία

Σαντιγί καραμέλα

Θα χρειαστούμε

  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουτάκια των 250 ml το καθένα, κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών
  • 1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη
  • 1 φύλλο ζελατίνης

Θα τη χρησιμοποιήσετε σε πολλά γλυκά, όπως μηλόπιτες, κάπκεικς με καρύδια, με σοκολάτα κλπ. Είναι τέλεια και αρκετά εύκολη!

Διαδικασία

  1. Τη μια κρέμα γάλακτος, πλην 2 κουταλιές της σούπας που κρατάμε για τη ζελατίνα, τη χτυπούμε στο μίξερ σαντιγί. Πρώτα στη χαμηλή σκάλα και σε 1 λεπτό προσθέτουμε μια κουταλιά άχνη ζάχαρη. Χτυπούμε σε μέτρια σκάλα μέχρι να σταθεροποιηθεί και να στέκεται στα φτερά του μίξερ. Διατηρείται στο ψυγείο.
  2. Για την καραμέλα: Βάζουμε τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο και σε μέτρια φωτιά. Χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κουτάλι αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει. Προσέχουμε να μην είναι στα τοιχώματα αλλά πιο μέσα στο σκεύος μας για να μην κρυσταλλώσει. Σηκώνουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το γυρίζουμε ελαφρά προσέχοντας να λιώσει όλη η ζάχαρη. Μόλις λιώσει και πάρει ένα χρώμα σα το βαθύ χρώμα του κεχριμπαριού, είναι έτοιμη. Όμως προσοχή γιατί η στιγμή από την καραμέλα που είναι απλώς λιωμένη ζάχαρη μέχρι την καμένη καραμέλα που είναι για πέταμα, δεν απέχει πολύ. Την καραμέλα που έχει γίνει θα τη μυρίσετε κιόλας ότι είναι έτοιμη και θα αποσύρετε από την φωτιά. Περίπου χρειάζεται 10 λεπτά η όλη διαδικασία, σε μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέστε αμέσως όλο το κουτάκι με την κρέμα γάλακτος που έχετε βγάλει από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν. Θα δείτε να φουσκώνει, γενικά να γίνεται ένας πανικός από φουσκάλες και κομμάτια καραμέλας να σχηματίζονται. Μην νομίσετε πως καταστράφηκε η καραμέλα σας γιατί με το συνεχές ανακάτωμα θα λιώσουν τέλεια.
  4. Επιστρέφουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά κι ανακατώνοντας συνεχώς, περιμένουμε να αρχίζει να βράζει.
  5. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει η καραμέλα που μοιάζει και μυρίζει σα λιωμένη καραμέλα βουτύρου. Θα τη βάλουμε στο ψυγείο για μια νύχτα ή τουλάχιστον για 4 ώρες.
  6. Βάζουμε τη ζελατίνα σε κρύο νερό να μαλακώσει και ζεσταίνουμε μέχρι το βρασμό τις 2 κουταλιές κρέμας γάλακτος που έχουμε κρατήσει από το δεύτερο κουτάκι κρέμας. Μόλις μαλακώσει η ζελατίνα, τη στύβουμε και τη ρίχνουμε στη ζεστή κρέμα. Ανακατώνουμε να λιώσει και αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Βγάζουμε από το ψυγείο το μίγμα καραμέλας που είχαμε φτιάξει, προσθέτουμε τη λιωμένη ζελατίνα-κρέμα και χτυπάμε στο μίξερ να γίνει σαντιγί. Με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε σε τρεις δόσεις και την υπόλοιπη λευκή σαντιγί που έχουμε κρατήσει στο ψυγείο. Έτσι η σαντιγί αποκτά απαλό χρώμα όσο και γεύση καραμέλας που δεν καλύπτει τη γεύση των κυδωνιών αλλά τα συνοδεύει ευχάριστα.

 

(Visited 1.072 time, 1 visit today)
Κέικ καρυδάτο νηστίσιμο
Κύβοι Ζάχαρης σε σιρόπι καραμέλας