Επιστροφή στην ιστορία
Σαλάτα φακές με δυόσμο και μαϊντανό
Θα χρειαστούμε
- 1 φλυτζάνι φακές
- ½ ματσάκι μαϊντανός, 6-7 κουταλιές της σούπας
- ½ ματσάκι φρέσκος δυόσμος, 6-7 κουταλιές της σούπας
- 3 -4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο, αν θέλετε
- 1 φλυτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
- Λίγο πιπέρι και αλάτι
- ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
- ½ λεμόνι χυμός
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι – μηλόξυδο ή από κρασί
- φινόκιο, κάππαρη προαιρετικά
- Μαρούλια για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Βάζετε σε πιάτο τις φακές, τις βλέπετε να είναι καθαρές, χωρίς πετρούλες ή κανένα σπόρο κριθαριού πού και πού, αφαιρείτε ό,τι σπυρί δε σας αρέσει και τις πλένετε. Βράζετε λίγο νερό και τις ρίχνετε να πάρουν μια βράση, 2 λεπτά. Πετάτε αυτό το πρώτο νερό.
- Βάζετε νερό στην κατσαρόλα και μόλις αρχίζει να βράζει, ρίχνετε τις φακές. Αφήστε τες να σιγοβράσουν στο σκέτο νερό για 40 λεπτά. Δοκιμάστε γιατί η κάθε ποικιλία φακής είναι διαφορετική. Πρέπει να καταλάβετε ότι μαλάκωσαν και είναι έτοιμες για φαγητό αλλά να μην λιώσουν και σκορπίσουν. Συνήθως για ένα καλό βράσιμο χρειάζονται 35-40 λεπτά της ώρας. Βγάλτε, σουρώστε τες από το νερό και αφήστε να κρυώσουν.
- Σε ένα βαθύ μπωλ ανάμιξης ψιλοκόψτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, αν θα βάλετε, το δυόσμο, το μαϊντανό, ρίξτε τα κομμένα ντοματίνια και αλατοπιπερώστε.
- Πασπαλίστε το κύμινο, το πιπέρι καγιέν και ανακατώστε τη σαλάτα.
- Χτυπήστε σε ένα μπωλ το λάδι με το λεμόνι και το ξύδι. Περιλούστε τη σαλάτα σας, ανακατέψτε και βάλτε την στο ψυγείο να κρυώσει και να μείνει αρκετά για 2-3 ώρες περίπου.
Ιδέες: Όταν θα σερβίρετε, κόψτε αν θέλετε, μαρούλια στον πάτο της πιατέλας σερβιρίσματος και από πάνω αδειάστε προσεχτικά τη σαλάτα. Αν και όλα τα υλικά πρέπει να είναι ολόφρεσκα για να αναδείξετε το πιάτο σας, σίγουρα τη δεύτερη μέρα αυτό το φαγητό είναι πιο νόστιμο γιατί δένουν όλες οι γεύσεις μαζί!
(Visited 211 time, 1 visit today)