Επιστροφή στην ιστορία

Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα φράουλα

Θα χρειαστούμε

  • 150 γρ. μαργαρίνη και 100 γρ. μαργαρίνη με γιαούρτι (με βούτυρο 250 γρ. γίνεται επίσης τέλεια, υγιεινή και μυρωδάτη αλλά έτσι ήταν η παλιά συνταγή και τη διατήρησα)
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 4 (ίδια) φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του τσαγιού γεμάτο μπέικιν πάουντερ
  • 2 αυγά βιολογικά και 1 κρόκο για άλειμμα
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 κουταλιές σούπας γάλα (το σύνηθες είναι 3-4 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή ούζο, εκτός αν πρόκειται να τη δοκιμάσουν παιδιά)
  • Λίγη καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα και το άλειμμα
  • 250 γρ. μαρμελάδα φράουλα (εγώ διαλέγω πάντα κάποιες μάρκες με λιγότερη ζάχαρη και όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα φρούτου- γι΄αυτό και κάπως πιο σκουρόχρωμη η εμφάνιση της μαρμελάδας)
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180˚C, αλείφουμε με λίγο βούτυρο την ταρτιέρα – (προτιμώ τη γυάλινη) 27 εκ. και πασπαλίζουμε αλεύρι παντού, ιδίως στην παράπλευρη επιφάνεια.

Κοσκινίζουμε πάνω στο φλιτζάνι το αλεύρι και κόβουμε με το μαχαίρι στην επιφάνεια. Μ΄αυτόν τον τρόπο δεν έχουμε πάρα πολύ αλεύρι αλλά τόσο όσο χρειάζεται. Προσθέτουμε το μπέικιν και ανακατεύουμε.

Κόβουμε κομματάκια τη μαργαρίνη και προσθέτουμε και αυτήν με το γιαούρτι. Με τα χέρια μας το αναμιγνύουμε να γίνει σαν άμμος.

Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα.

Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, την άχνη ζάχαρη, τ΄αυγά με το γάλα και με το κουτάλι τα ανακατώνουμε να υγραθεί καλά το αλεύρι. Και στοπ το ζύμωμα.

Μεταφέρουμε το απαλό ζυμάρι μας στην επιφάνεια εργασίας, χωρίζουμε 1 τέταρτο περίπου για τα μπαστουνάκια και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι απλώνουμε το υπόλοιπο σε πάχος 1 εκ.

Τώρα ζεσταίνουμε λίγο τη μαρμελάδα σε ένα κατσαρολάκι με ένα κουτάλι νερό. Να χαλαρώσει λίγο και να είναι εύκολη στο άπλωμα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και απαλά σπρώχνουμε ώστε να δημιουργηθούν τοιχώματα χωρίς να προεξέχει το ζυμάρι.

Τρυπάμε με το πιρούνι την επιφάνεια της ζύμης.

Απλώνουμε τη χλιαρή μαρμελάδα.

Με το υπόλοιπο ζυμάρι αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι ρολάρουμε τα μπαστουνάκια. Μικρή ποσότητα πάντα πιάνουμε με το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν μακρόστενα, όσο γίνεται ομοιόμορφα μπαστουνάκια. Φυσικά μπορούμε να κάνουμε πολλά άλλα σχέδια με το ζυμάρι αυτό και να καλύψουμε εν μέρει τη μαρμελάδα!

Χτυπάμε τον κρόκο με λίγη καστανή ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού και αλείφουμε τα μπαστουνάκια και γύρω τα τελειώματα της ζύμης.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C, για 20 λεπτά στη μέση του φούρνου και άλλα 10 λεπτά κατεβάζουμε στη 2η σχάρα από κάτω. Για να ροδοκοκκινίσει από πάνω αλλά και να  ψηθεί  και από κάτω καλά.

Σερβίρουμε αμέσως αλλά και όταν κρυώσει. Αν ήσασταν Άγγλοι, θα ρίχνατε μια μεγάλη κουταλιά custard cream χλιαρή (crème anglaise) από πάνω που ταιριάζει θαυμάσια. Υπερβολή, κόψτε καλύτερα ένα χορταστικό κομμάτι. Σκέτο.

Δε χρειάζεται ψυγείο αμέσως εκτός αν σας μείνει μετά τη 2η μέρα!

(Visited 15 time, 1 visit today)
Σάλτσα ντομάτας σπιτική
Κεκάκια ταψιού με μαρμελάδα και καρύδα