Νηστίσιμα κουλουράκια
Θα χρειαστούμε
Υλικά
*Όλο το μέτρημα έγινε με κούπα για μέτρημα υλικών ζαχαροπλαστικής, που έχει την ένδειξη ½ cup και είναι χωρητικότητας 120 ml- 1 κούπα ηλιέλαιο – προτιμώ το βιολογικό από γεύση κυρίως
- 1 κούπα χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
- ¼ κουτ. γλυκού σόδα του φαγητού
- Αν θέλετε, ¼ κουτ. γλυκού εσάνς πορτοκαλιού για πιο έντομη γεύση ή υγρή βανίλια
- 1 κούπα ζάχαρη (από την οποία τα ¾ είναι caster sugar ή κρυσταλλική περασμένη στο μπλέντερ για να γίνει ψιλή – όχι άχνη ζάχαρη και το υπόλοιπο ¼ καφέ μαλακή ζάχαρη – light muscovado sugar
- 4 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, περίπου 250 γρ.
- 150 γρ. σουσάμι
- Λίγα κράνμπερις
Άλειμμα
- 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο σε μορφή κρέμας
- 1 κουταλιά μέλι αγνό, τέλειο και κατά προτίμηση από άνθη πορτοκαλιάς.
Διαδικασία
Γίνονται 25 κομμάτια
Μετράμε τα υλικά μας και διαλύουμε σε ένα μπολ τη σόδα στον χυμό φρέσκου πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη στον χυμό με τη σόδα και ανακατεύουμε να λιώσει. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο.
Ρίχνουμε τις 4 κούπες αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το εσάνς πορτοκαλιού ή τη βανίλια. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να δούμε ότι δεν κολλάει στα χέρια μας το μαλακό ζυμάρι. Δεν ανακατεύουμε πολύ ούτε ζυμώνουμε το μίγμα. Δουλεύουμε με μια κουτάλα.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά για μπισκότα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180˚C.
Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε μίγμα, περίπου όσο το μισό, πλάθουμε μια στρόγγυλη μπαλίτσα γρήγορα και από τη μια μεριά την «περνάμε» από ένα μπολ όπου έχουμε το σουσάμι. Αραδιάζουμε αραιά στα ταψάκια. Στο κέντρο πατάμε ελαφριά και βάζουμε ένα αποξηραμένο κράνμπερι.
Ψήνουμε στο δεύτερο ράφι από κάτω του φούρνου, για 14 λεπτά. Βγάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν. Τα διατηρούμε σε κουτί μεταλλικό ή σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.
Στο πρωινό μας τα σερβίρουμε με το άλειμμα φυστικοβούτυρο. Ανακατεύουμε απαλά το φυστικοβούτυρο με το μέλι και το βάζουμε σε ένα μπολάκι δίπλα στα κουλουράκια.
Happy morning to all!