Μοσχαράκι μπρεζέ
Θα χρειαστούμε
Για 4-6 άτομα
Προετοιμασία: 1 ώρα
- 1 κιλό σπάλα μοσχάρι, κομμένο σε 4 μερίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ½ ματσάκι σέλινο ή σέλερυ
- 3-4 Καρότα
- 2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
- 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
- 1 κανάτα ζωμό βοδινού
- 1 δαφνόφυλλο
- Φρέσκο θυμάρι
- 1 κουταλιά μουστάρδα, τύπου Dijon
- Αλάτι και πιπέρι
Μπρεζέ σημαίνει νομίζω αργό ψήσιμο σε κατσαρόλα με χοντρή βάση. Αντί γι’ αυτήν την τεχνική θα ψήσουμε το μοσχαράκι σε γάστρα στο φούρνο, σκεπασμένο ερμητικά με λαδόκολλα, για 3 ώρες ακριβώς. Αυτήν την ιδέα την υιοθέτησα από τους Hairy Bikers. Αν δε βρούμε τις παλιές καφετιές λαδόκολλες στον κρεοπώλη, τις ιδανικές για ψήσιμο πολλών ειδών κρέατος και ψαριού, θα αρκεστούμε σε δυο στρώσεις από το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος του εμπορίου!
Διαδικασία
- Αλατοπιπερώνουμε τις μερίδες κρέατος αφού τις πλύνουμε και τις στραγγίσουμε από τα νερά (με γρήγορο ταμπονάρισμα με χαρτί κουζίνας). Τις τσιγαρίζουμε στο τηγάνι και από τις δυο μεριές, ελαφρώς να ροδίσουν.
- Βγάζουμε σε πιατέλα το κρέας και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και τα καρότα να σωταρισθούν. Πριν το τέλος προσθέτουμε και το σκόρδο.
- Ξαναβάζουμε τα κομμάτια κρέατος και ρίχνουμε 1 ποτήρι (του κρασιού) κόκκινο κρασί, το αφήνουμε να εξατμισθεί λιγάκι και προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, ανακατώνουμε λίγο να λιώσει. Ύστερα το ζωμό βοδινού, 1 πακετάκι ζωμό ψυγείου σε ml ζεστό νερό λιωμένο.
- Ρίχνουμε το δαφνόφυλλο, φρέσκο θυμάρι, 1 κουταλιά μουστάρδας και αλάτι, πιπέρι αλλά! Προσοχή γιατί έχουμε αλατοπιπερώσει το κρέας και προσθέσαμε τον ζωμό και τη μουστάρδα που έχουν και αυτά αλάτι.
- Στη γάστρα βάζουμε πρώτα τα κομμάτια του κρέατος και από πάνω τα χορταρικά με τη σάλτσα τους. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και κλείνουμε τις άκρες γύρω-γύρω και κλείνουμε το καπάκι της γάστρας. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε σε μικρή θερμοκρασία, των 160 C για 3 ώρες ακριβώς.
- Να μείνει το φαγητό από μισή ώρα ως τρία τέταρτα για να αναμιχτούν οι γεύσεις και να ηρεμήσει! Σερβίρουμε με πουρέ και βραστή σαλάτα με καρότα και φασολάκια.
Σαλάτα Ξύνουμε με το μαχαίρι και πλένουμε 2 καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει μισό πακέτο (του μισού κιλού) στρόγγυλα φασολάκια και τις ροδέλες τα φρέσκα καρότα και τα βράζουμε για 10-15 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε στην πιατέλα με λάδι και ξύδι, λίγες σταγόνες λεμόνι, λίγο πιπέρι και φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας. Μια άλλη ιδέα είναι να βάλουμε κομματάκια φρέσκο βούτυρο, ανακατώνουμε όπως είναι ζεστά και προσθέτουμε τη μαντζουράνα και λίγο ξύδι Πουρές 1 κιλό μικρές στρόγγυλες πατάτες 1 κομμάτι φρέσκο βούτυρο 1 φλυτζάνι γάλα πλήρες Αλάτι και λευκό πιπέρι Τριμμένη παρμεζάνα ή λευκό τυρί τρίμμα Καθαρίζουμε τις μικρές πατάτες ιδανικές για βράσιμο και τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει. Βράζουν 15 λεπτά της ώρας, να μαλακώσουν. Τις λιώνουμε σε ρεντέ ή με το ειδικό εργαλείο πρέσα για πουρέ, και αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι, λευκό πιπέρι, ένα κομμάτι βούτυρο και 1 φλυτζάνι γάλα. Ρίχνουμε τριμμένη παρμεζάνα, περίπου μισό φλυτζάνι του τσαγιού ή την ίδια ποσότητα τυρί φέτα. Προσοχή στο αλάτι γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το τυρί που προσθέτουμε. Να πάρει μια δυο βράσεις. Ανακατώνουμε συνέχεια με την ξύλινη κουτάλα. Αν θέλουμε να ξαναζεστάνουμε τον πουρέ, εκτός από την ιδέα του φούρνου μικροκυμάτων, προτιμώτερο να προσθέσουμε λίγο βούτυρο ακόμη ή λίγο γάλα και να ζεστάνουμε το φαγητό. Ιδέες: Το φαγητό αυτό γίνεται τέλειο και στην κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ή από μαντέμι.