Επιστροφή στην ιστορία
Μεσογειακή Τάρτα
Θα χρειαστούμε
Για τη ζύμη
- 255 γρ. αλεύρι καλής ποιότητας (χωριάτικο)
- 3 κουταλιές της σούπας κρύο γιαούρτι
- 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό (μπορεί να χρειαστούν 2 κουταλιές, ανάλογα με το αλεύρι)
- Λίγο αλάτι στη ζύμη
- 50 γρ. βούτυρο, από το ψυγείο κρύο, σε κομματάκια
- 50 γρ. μαργαρίνη, από το ψυγείο κρύο, σε κομματάκια
Για τη γέμιση
- 2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια
- 1 μελιτζάνα άσπρη Σαντορίνης (αν δεν βρείτε, μια μαύρη μακρόστενη μελιτζάνα)
- 1 μέτριο κολοκυθάκι, ξυμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1 πορτοκαλί πιπεριά
- 150 γρ. τυρί μοτσαρέλα
- 2 αυγά χτυπημένα με το πιρούνι
- 1 κουτί κρέμα γάλακτος 35%
- Αλάτι , πιπέρι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας μπαλσάμικο
- Λίγα ντοματίνια, κομμένα στα δύο
- Βασιλικός και δυόσμος (κατά προτίμηση φρέσκα)
Διαδικασία
Για τη ζύμη της τάρτας
- Βουτυρώνουμε ελαφρά μια ταρτιέρα χωρίς αποσπώμενο πάτο και απλώνουμε στη βάση της λαδόκολλα.
- Βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ, ρίχνουμε κομματάκια το βούτυρο και τη μαργαρίνη και ζυμώνουμε ωσότου η ζύμη μοιάζει με τρίμματα. Και σταματάμε.
- Ρίχνουμε το γιαούρτι και όσο από το νερό χρειάζεται για να φτιάξουμε μια μπάλα ζύμης.
- Την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
- Βγάζουμε την μπάλα ζύμης από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη ώστε να γεμίσει την ταρτιέρα. Στην αρχή ρολάρουμε δυο τρεις φορές τον πλάστη προς μια κατεύθυνση και μετά προς άλλη, γυρνώντας τη ζύμη μας κάθε φορά, κατά ένα τέταρτο. Να απλωθεί ομοιόμορφα. Αν δείτε πως κόβετε σε κάποια σημεία, ξαναενώστε με το χέρι σας. Στην ταρτιέρα φροντίζουμε να υπάρχει ζύμη στα πλαϊνά, απλώνοντάς την σιγά σιγά με το χέρι μας.
- Βάζουμε μια λαδόκολλα και ωμά φασόλια από πάνω για να μην φουσκώσει η τάρτα στο ψήσιμο και την ψήνουμε άδεια, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 10 λεπτά και άλλα 10 λεπτά χωρίς τη λαδόκολλα και τα φασόλια. Αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου ενώ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση της τάρτας
- Καθαρίστε την μελιτζάνα και βάλτε την για 15 λεπτά στο νερό με αλάτι. Ζουλήξτε την, κόψτε σε κυβάκια και βάλτε την με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ταψάκι.
- Σε ένα άλλο ταψάκι κόψτε σε κυβάκια το κολοκύθι, τις πιπεριές στα τέσσερα και ανακατέψτε τα με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 κουταλιά μπαλσάμικο ξύδι.
- Ψήστε τα δυο ταψάκια μαζί στο γκριλ για περίπου 20 λεπτά. Θα ελέγχετε και θα γυρίσετε μια φορά, ώστε να μαλακώσουν και να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Βγάλτε τα και καλύψτε τα όσο είναι ζεστά με λαδόχαρτο ή μια πετσέτα για λίγο, ώστε να μπορέσετε να ξεφλουδίσετε τις πιπεριές και να τις κόψετε μετά σε λωρίδες.
- Ρίξτε στα λαχανικά τον φρεσκοκομμένο δυόσμο και λίγο βασιλικό.
- Όσο ψήνονται τα λαχανικά, κόψτε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και με μια κουταλιά της σούπας σωτάρετέ τα στο τηγάνι. Πασπαλίστε με αλάτι. Να μαλακώσουν, να γυαλίσουν αλλά να μην μαυρίσουν. Βάλτε τα στην άκρη να κρυώσουν αρκετά.
- Χτυπήστε με το πιρούνι τα αυγά, αλάτι και πιπέρι και την κρέμα γάλακτος.
- Απλώνουμε πάνω στη ζύμη τα κρεμμύδια, μετά τα λαχανικά- όση ποσότητα θέλετε, χωρίς να προσθέσετε τα υγρά του ταψιού.
- Σκορπίζουμε τη μοτσαρέλα και από πάνω το μίγμα των αυγών – κρέμα γάλακτος με ένα κουτάλι σούπας, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα. Σκορπίστε λίγα ντοματίνια κομμένα στα δύο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C, για 40 λεπτά. Όταν βγει η τάρτα, τρίψτε λίγο πιπέρι ακόμη και βάλτε αρκετά φύλλα φρέσκου βασιλικού. Θα την κόψετε, μόλις κρυώσει. Τέλεια!
(Visited 229 time, 1 visit today)