Κορμός σοκολατένιος
Θα χρειαστούμε
Υλικά
- 2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ (κανονικά ή ολικής άλεσης) – αφαιρέστε 10 μπισκότα από το 2ο πακέτο
- 1 πλάκα βούτυρο/250 γρ.
- 6 κουταλιές γεμάτες άχνη ζάχαρη
- 3 κουταλιές γεμάτες σκόνη κακάο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
- 150 γρ. καραμελωμένα αμύγδαλα: 150 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα ωμά, 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική και 75 ml νερό
Γκανάς σοκολάτας
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με στερεά κακάο 52%
- 1 πακετάκι κρέμα γάλακτος 250 γρ. με 35% λιπαρά
Διαδικασία
Σήμερα στον κλασικό κορμό μου πρόσθεσα μια καινοτομία. Αντί για γάλα και αυγό, ανάμιξα τη σοκολατένια γκανάς που προτείνει ο αγαπημένος σεφ της νεολαίας, ο καταπληκτικός Άκης Πεντρετζίκης μαζί με μια ακόμη πρότασή του. Και έγινε πραγματικά πολύ νόστιμος.
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε τη ζάχαρη στο νερό και μόλις φθάσει σε σημείο βρασμού, ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Περιμένουμε, ανακατώνοντάς τα να πάρει ένα χρώμα καραμέλας η ζάχαρη και πολύ προσεχτικά τα αδειάζουμε πάνω σε στρωμένη λαδόκολλα. Τα απλώνουμε με το μαχαίρι, όσο είναι ακόμη μαλακά. Μόλις κρυώσουν, τα χτυπάμε στο γουδί να γίνουν μικρότερα κομμάτια όχι σκόνη.
Αμέσως μετά κόβουμε τα μπισκότα στη μέση –η πρόταση του Άκη Πετρετζίκη που μου άρεσε πολύ.
Τα ραντίζουμε με το κονιάκ και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνουμε σε σημείο βρασμού. Αμέσως περιχύνουμε τα κομματάκια σοκολάτας, περιμένουμε 1 λεπτό να μαλακώσουν και ανακατώνουμε να γίνει μια σάλτσα σοκολάτας. Αφήνουμε να κρυώσει πριν την προσθέσουμε στο μίγμα.
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο που είναι σε μικρά κομμάτια σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη με το κακάο. Να αναμιχθούν με το μίξερ.
Ρίχνουμε τη γκανάς σοκολάτας και ανακατεύουμε με το κουτάλι.
Προσθέτουμε τα μπισκότα και τα σπασμένα καραμελωμένα αμύγδαλα. Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε τη διαδικασία με τα αμύγδαλα, να προσθέσετε καρύδια στην ίδια ποσότητα χοντροκομμένα με 50 γρ. κράνμπερις.
Ανακατεύουμε καλά, χωρίς να θρυμματίσουμε όλα τα μπισκότα.
Στρώνουμε ένα αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε προσεχτικά το μίγμα στη μέση και το τυλίγουμε να γίνει σαν κορμός. Πιέζουμε και από τις δύο πλευρές για να γίνει συμπαγής.
Το μεταφέρουμε στο ψυγείο και σερβίρουμε μετά από 4 ώρες ή καλύτερα την επόμενη μέρα.