Επιστροφή στην ιστορία
Καρυδόπιτα με κρέμα λευκής σοκολάτας
Θα χρειαστούμε
- 6 βιολογικά αυγά
- 1 πακέτο μαργαρίνη
- 2 φλυτζάνια του τσαγιού ξανθή ζάχαρη (από ζαχαροκάλαμο, στα βιολογικά προϊόντα, δίνει μια πιο ντελικάτη γεύση αλλά είναι και πιο υγιεινή), τριμμένη σκόνη στο μπλέντερ
- 3 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 φλυτζάνι όχι γεμάτο γάλα
- 2 φλυτζάνια καρύδια χοντροκομμένα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- ½ φλυτζάνι σταφίδες μαύρες
Σιρόπι
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- ½ βιολογικό λεμόνι και μια φλούδα λεμονιού
Κρέμα λευκής σοκολάτας
- 550 γρ. υγρά: ζαχαρούχο γάλα ανάμικτο με ίση ποσότητα νερό
- 2 1/2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
- 1 φλούδα λεμόνι
- 100 γρ. λευκή σοκολάτα
Ψήνουμε σε 25×35 εκ. μακρόστενο ταψί, σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, στη μέση το φούρνου και στους 180⁰C.. Όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου (εκτός ψυγείου τουλάχιστο για 1 ώρα).
Διαδικασία
Πρώτη μας δουλειά είναι να κόψουμε τα καρύδια. Με το μαχαίρι ή στο μπλέντερ αλλά δε χτυπάμε πολύ γιατί θέλουμε να είναι χοντροκομμένα.
- Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Ρίχνουμε ένα- ένα τα αυγά.
- Εναλλάξ προσθέτουμε αλεύρι και γάλα. Το αλεύρι είναι κοσκινισμένο με το μπέικιν μαζί. Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αυτό.
- Στο τέλος ανακατεύουμε απαλά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Θα γίνει ένα μίγμα όχι σφιχτό σα ζύμη αλλά περισσότερο μοιάζει με μίγμα του κέικ.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά το ταψί μας. Ρίχνουμε το μίγμα, το στρώνουμε και χτυπάμε λίγο το ταψί στο τραπέζι να απλωθεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε αμέσως για 45 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, αν βγαίνει καθαρή χωρίς υγρό μίγμα κολλημένο πάνω της,, είναι έτοιμο.
- Αφού κρυώσει το κέικ κάνουμε το σιρόπι: Διαλύουμε τη ζάχαρη στο κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα μια φλούδα λεμονιού και το χυμό από ½ λεμόνι.. Βράζουμε για 5 λεπτά. Σιροπιάζουμε το κέικ με μια κουτάλα, ρίχνοντας σιγά-σιγά παντού αφού βγάλουμε τη φλούδα. Σε κρύο κέικ θα ρίξουμε ζεστό σιρόπι. Μη φοβηθείτε ότι είναι πολύ το σιρόπι, το γλυκό το χρειάζεται όλο αλλά θα έχουμε υπομονή.
- Αφού αφήσουμε το σιροπιασμένο κέικ να κρυώσει καλά, προτιμότερο για μια νύχτα ολόκληρη, θα φτιάξουμε τη λευκή κρέμα.
- Τα υλικά για την κρέμα είναι: λίγο παραπάνω από το μισό κιλό γάλα ζαχαρούχο ανάμικτο με ίση ποσότητα νερό, 2 ½ κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ, μια φλούδα λεμονιού. Κρατάμε 1 φλυτζάνι γάλα και το υπόλοιπο με τη φλούδα το λεμόνι το ζεσταίνουμε μέχρι πριν τη θερμοκρασία βρασμού. Στο κρύο γάλα διαλύουμε το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνέχεια. Δεν ρίχνουμε όλο μαζί το μίγμα στο ζεστό γάλα. Πρώτα ενσωματώνουμε 2-3 κουταλιές ζεστού γάλακτος στο κρύο μίγμα, ανακατώνοντας συνεχώς. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο γάλα. Στη φωτιά τοποθετούμε την κατσαρόλα με το μίγμα και ανακατεύουμε μέχρι μόλις να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βγάζουμε και τη φλούδα λεμονιού. Προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα κομμένη σε ίσα μικρά κομματάκια για να λιώσει ομοιόμορφα.
Η καρυδόπιτα είναι μια καταπληκτική συνταγή, ένα πολύ ωραίο γλυκό που μου αρέσει να φτιάχνω πάντα σε γιορτές το χειμώνα!
(Visited 1.282 time, 1 visit today)