Επιστροφή στην ιστορία
Κέικ με ανανά
Θα χρειαστούμε
Παρασκευή-ψήσιμο:50 λεπτά
- 115 γρ. ανάλατο βούτυρο
- 115 γρ. μαύρη ζάχαρη (dark brown sugar)
- 400 γρ. περίπου ανανά από κονσέρβα χωρίς το χυμό
- 55 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 55 γρ. κερασάκια γλασέ, κομμένα στη μέση
- 3 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- ½ φλυτζανάκι του καφέ μπράντυ
- 115 γρ. ζάχαρη λευκή τριμμένη λίγα λεπτά στο μπλέντερ ή caster sugar
- 115 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Διαδικασία
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180⁰C. Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ρίξτε το σε ένα στρογγυλό ταψάκι για κέικ με διάμετρο 23 εκ. και τοιχώματα 3 εκ. ψηλά.
- Πασπαλίστε τη μαύρη ζάχαρη στο βούτυρο και τοποθετήστε στη μέση μια ροδέλα ανανά στραγγισμένη από το χυμό της. Γύρω γύρω κόψτε και αραδιάστε κομματάκια τον υπόλοιπο ανανά φτιάχνοντας σειρές. Ανάμεσα βάλτε κερασάκια και καρύδια. Εγώ προτιμώ καρύδια που είναι σε βάζο με μέλι και καθώς τα αραδιάζω, παίρνω και λίγο μέλι μαζί. Αλλά βάζουμε και σκέτα χοντροκομμένα καρύδια.
- Χτυπήστε τους κρόκους με τη λευκή ζάχαρη σε μίγμα αφράτο και ελαφρύ σα κρέμα. Αναμίξτε το αλεύρι σε δύο δόσεις και ανακατεύοντας σιγά.
- Χτυπήστε σε γυάλινο καθαρό μπωλ τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή. Χτυπάτε για 6-8 λεπτά συνεχώς. Αναμίξτε σε δόσεις τη μαρέγκα με τη ζύμη, ανακατώνοντας απαλά και πάντα προς τη μια μεριά. Θα έχετε ένα μίγμα σαν αφράτη, μαλακή μαρέγκα. Θα το αδειάσετε πάνω στη βάση με τον ανανά. Θα το ισιώσετε με το μαχαίρι.
- Ψήνετε για 30 λεπτά ακριβώς. Βγάζετε και αμέσως αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα, πυρέξ κατά προτίμηση. Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το σερβίρετε.
Το κέικ είναι εμπνευσμένο από συνταγή της Linda Mc Cartney. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ανανά, αχλάδια σε χυμό ή μήλα.
(Visited 114 time, 1 visit today)