Επιστροφή στην ιστορία

Γλάσο για μπισκότα

Θα χρειαστούμε

  • 60 γρ. ασπράδι αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. του γλυκού χυμός λεμονιού
  • ½ κουτ. του γλυκού σκόνη κρεμόριο
  • 400 γρ. άχνη ζάχαρη (αυτήν με 3% κορν φλάουρ)
  • 1 κουτ. του γλυκού υγρή βανίλια

Χρησιμοποιήστε ένα γυάλινο ή πήλινο κάδο για να φτιάξετε το γλάσο σας. Στην αρχή βάλτε το ασπράδι μαζί με 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού σε γυάλινο ή αλουμινένιο κάδο πάνω σε μπαιν μαρί. Το νερό πρέπει να κοχλάζει χωρίς να βράζει και να μην ακουμπάει στον κάδο γιατί θα ψηθεί το αυγό και δεν το θέλουμε αυτό! Τοποθετείτε τον κάδο πριν ακόμη αρχίσει το ζέσταμα του νερού και χτυπάτε συνέχεια με το πιρούνι το μίγμα. Θα γίνει σαν αφρός. Χτυπάτε συνέχεια για 3 λεπτά. Για να παστεριωθεί το αυγό να φτάσει το μίγμα στους 84⁰C.

Μεταφέρετε στον γυάλινο κάδο όπου ρίχνετε τα 300 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη με ½ κουταλάκι σκόνη κρεμόριο. Χτυπάτε για συνεχόμενα 5 λεπτά στο μίξερ. Μετά ρίχνετε τα υπόλοιπα 100 γρ. άχνη ζάχαρη κουταλιά κουταλιά. Μαζί ρίχνετε και 1 κουτ. του γλυκού υγρή βανίλια. Το μίγμα θα γίνει πηχτό. Όλη η διαδικασία στο μίξερ θα κρατήσει 9 λεπτά.

Αυτό το γλάσο θα το χωρίσετε σε τρία μέρη. Αραιώνετε με νερό χλιαρό λίγο λίγο για να αποκτήσετε την ποιότητα γλάσου που θέλετε. Πάντα σκεπάζετε το γλάσο με βρεγμένη πετσέτα για να μην στεγνώσει. Μπορείτε να το φυλάξετε σε αεροστεγώς κλεισμένο κουτί για μερικές ημέρες αλλά συνιστώ να το τελειώσετε. Προτιμώ να χαρίσω μερικά μπισκότα παρά να ξαναμπώ στη διαδικασία να χαλαρώνω ένα παγωμένο γλάσο από το ψυγείο!

Έκανα το καλούπι μου, στην περίπτωσή μου το επτάγωνο και τον κύκλο με ένα φύλλο αλουμίνιο από τα είδη ζωγραφικής. Είναι μαλακό φύλλο και μπορείτε να φτιάξετε εύκολα το σχήμα που θέλετε. Μόλις κρύωσαν λίγο τα μπισκότα πάτησα το σχήμα απαλά αλλά με σταθερή πίεση πάνω στα μπισκότα.

Έτσι είχα το σχήμα και με μαλακό αλλά όχι πολύ υγρό γλάσο έκανα πρώτα με μύτη 2 χιλ. και πλαστική σακούλα το περίγραμμα. Δηλαδή στο 1/3 της ποσότητας του αρχικού γλάσου πρόσθεσα 2 κουταλάκια χλιαρό νερό περίπου για να χαλαρώσω το γλάσο. Αν χρειαστεί και άλλο νερό, ρίχνετε λίγο λίγο. Μέχρι να τελειώσω όλα τα μπισκότα μου αυτό πάγωσε. Τότε με πολύ υγρό γλάσο (σταδιακά 3-3 ½ κουταλάκια χλιαρό νερό στο 1/3 της αρχικής ποσότητας γλάσου) γέμισα το εσωτερικό και με καρφίτσα τρύπησα ό,τι φουσκάλες αέρα δημιουργήθηκαν.

Αν θέλετε να προσθέσετε χρώμα, τότε το βάζετε με οδοντογλυφίδα αφού έχετε την κατάλληλη ποιότητα γλάσου που θέλετε. Όλες οι κινήσεις γίνονται αρκετά γρήγορα και πάντα καλύπτουμε το γλάσο με την βρεγμένη πετσέτα για να μην στεγνώσει.

Τα μπισκότα θα μείνουν αρκετές ώρες, περίπου 4, για να στεγνώσουν καλά. Μετά κόλλησα τα γράμματα ζαχαρόπαστας με το αραιό γλάσο και πινέλο ζωγραφικής. Έγραψα τη λέξη μου με πηχτό γλάσο γαλάζιου χρώματος και στυλό που γεμίζει με γλάσο με την ανάλογη μύτη 2 χιλ. Τα άφησα και αυτά να στεγνώσουν μια νύχτα.

Εδώ βλέπετε το γράψιμο της λέξης στα μπισκοτάκια μου…

03

Ύστερα τα διατήρησα σε κουτιά για μπισκότα τα οποία ασφάλισα και με μεμβράνη γύρω από το καπάκι τους για περισσότερη προστασία από τον αέρα της ατμόσφαιρας.

Το διασκέδασα; Σίγουρα ναι, την ώρα που τα έφτιαχνα αλλά πιο πολύ όταν έβλεπα πως άρεσαν σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση.

 

(Visited 1.283 time, 1 visit today)
Σάντουιτς με γαλοπούλα και άλειμμα μαγιονέζας
Μπισκότα Χριστουγέννων