Μια συνταγή για το Σαββατοκύριακο

Αυτό το Σαββατοκύριακο χιονάκι πάλι και πολύ κρύο! Όλες οι ωραίες ιδέες για διασκέδαση και χαλάρωση που με κρατάνε φρέσκια και active όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, πήγαν στον βρόντο. Ούτε βολτούλες, ούτε αγορές μόνον από σπίτι σε σπίτι ή σε κάποια ζεστή και ανοιχτόκαρδη γωνιά ζαχαροπλαστείου που ξέρω πού θα επέλεγα για αυτά τα κρύα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής. Και δε μιλάμε για το Rose Bakery του Παρισιού ή το Salon de Thé Angelina ή τη σοκολατερί  Fauchon που παρεμπιπτόντως αν θα ταξίδευα εκεί, θα αφιέρωνα δυο μέρες μόνον στην επίσκεψή τους, έτσι για απλή διασκέδαση.  Είναι αλήθεια πως και στην πόλη μας μερικά ζαχαροπλαστεία έχουν πια πολύ προσέξει τα χρώματα στους τοίχους, την παρουσίαση των γλυκών στις βιτρίνες, τις γεύσεις που κάποιες είναι μαγικά μοναδικές, τα καθίσματα και τα διακοσμητικά πάνω στα τραπεζάκια που πράγματι σου κάνει κέφι να καθίσεις και μαζί με το γλυκό να χαρείς ένα φλιτζάνι καφέ με παρέα. Ή και μόνος.

Γιατί δεν είναι μόνον η γεύση που μετράει αλλά και το τι βλέπεις και πόσο αρμονικά και με καλή διάθεση είναι όλα φτιαγμένα για να θέλεις να ξανάρθεις τουλάχιστον. Βέβαια, και το φτιαχτό γλυκό στο σπίτι έχει μια άλλη αίσθηση, καταρχήν μια πιο ισορροπημένη γεύση και πιο ξεκάθαρη αναγνώριση των υλικών που το αποτελούν. Τελευταία δε με νοιάζει καθόλου για τον κόπο ή τα έξοδα για να φτιάξεις κάτι, αρκεί να βγει ένα ευχάριστο αποτέλεσμα. Κάποτε έφτιαχνα τα γλυκά μου για να ταΐζω τις μικρές μου όμορφα πράγματα. Η μαμά μου ακόμη για να κερνάει τις φίλες της στην εβδομαδιαία συνάντηση καφέ στο σπίτι της.  Τώρα, για να βλέπω τη δημιουργία μου, πόσο τέλειο έγινε ένα κέικ, πόσες ομοιόμορφες είναι οι στρώσεις σε μια τούρτα και ποιο πιατάκι θα ταιριάζει με το χρώμα του γλυκού. Ματαιοδοξία; Μπορεί αλλά απερίγραπτη χαρά και σούπερ χαλάρωση.

 

 

(Visited 247 time, 2 visit today)

Η συνταγή...

Σοκολατένια τάρτα με καρύδια

Θα χρειαστούμε

Υλικά
Για τη βάση θα χρειαστείτε:
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο από το ψυγείο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 50 γρ. ζάχαρη demerara
  • 2 κρόκους αυγών
Για τη γέμιση θα χρειαστείτε:
  • 230 γρ. καρύδια
  • 160 γρ. ζάχαρη demerara
  • 3 αυγά
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 μεγάλους εργολάβους (αμυγδαλωτά)
  • 75 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα τριμμένη
  • 50 γρ. λικέρ amaretto di Saronno (με γεύση πικραμύγδαλο)

Εκτέλεση:

Ζύμη

Σε ένα γυάλινο μπολ κοσκινίζουμε αλεύρι με αλάτι και ρίχνουμε το βούτυρο σε μικρά ίδια κομματάκια. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει σαν άμμος. Ρίχνουμε χτυπημένα τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη. Τα ενώνουμε σε ζύμη χωρίς πολύ ζύμωμα, ίσα να ενωθούν. Μας βοηθάει και αν βάλουμε το σχεδόν ζυμάρι μας σε μεμβράνη, το τυλίξουμε και προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια μπάλα ζυμαριού. Τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Όταν τη βγάλουμε από το ψυγείο, στρώνουμε ένα φύλλο με τον πλάστη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Υπολογίζουμε να ανοίξουμε όσο χρειάζεται για μια ταρτιέρα 23 εκ. Την απλώνουμε ομοιόμορφα, όσο γίνεται γιατί δεν είναι καθόλου ελαστική αλλά πλάθεται αρκετά καλά. Τρυπάμε με το πιρούνι σε διάφορα μέρη. Τη σκεπάζουμε με χαρτί αντικολλητικό, ρίχνουμε για βάρος φακές ή φασόλια ή τα ειδικά κεραμικά φασόλια και την ψήνουμε ακριβώς για 10΄λεπτά στους 200˚ C και ξεσκέπαστη για ακόμη 5΄λεπτά. Βγάζουμε το ταψάκι και την αφήνουμε να κρυώσει.

Γέμιση

Τρίβουμε σταδιακά στο μπλέντερ σε τρεις δόσεις τα καρύδια με τη μισή ποσότητα ζάχαρης.

Τρίβουμε τη σοκολάτα.

Κόβουμε σε όσο μικρότερα κομματάκια μπορούμε τους 2 εργολάβους.

Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη να αφρατέψουν.

Ενσωματώνουμε το μίγμα, τη σοκολάτα, το βούτυρο, τους εργολάβους, το λικέρ και περιχύνουμε το μίγμα πάνω στην ψημένη τάρτα.

Την ψήνουμε στους 180˚ C για 25 περίπου λεπτά.

Τη διακοσμούμε με αμυγδαλάκι κροκάν και ολόκληρα καρύδια που κολλάμε με ένα πινέλο βουτυγμένο σε λίγη μαρμελάδα που έχουμε αραιώσει και σιγοβράσει με λίγο νερό και λεμόνι για 2΄ λεπτά.

Ένα κομμάτι τάρτας είναι τέλειο με ένα φλιτζάνι καφέ! Άλλες ιδέες για τάρτες θα βρείτε: torta al limone, τάρτα με κρέμα και αλμυρή καραμέλα, τάρτα κρέμα σοκολάτα.

PENTAX DIGITAL CAMERA