Κουλούρια Θεσσαλονίκης σε καιρό εγκλεισμού

Όταν τελειώσει αυτή η περίεργη περίοδος εγκλεισμού στην οποία υποβληθήκαμε όλοι τόσο αναπάντεχα και τόσο τρομακτικά πειθήνια, θα έχω να λέω για τις συνταγές που δοκίμασα και χρησιμοποίησα όλον αυτόν τον καιρό. Κυρίως από διάθεση να πειραματιστώ σε κάτι που σε κανονικές συνθήκες απλά θα άνοιγες το πορτοφόλι σου και θα αγόραζες σε δευτερόλεπτα, μέσα σε μια πολύβουη ατμόσφαιρα ενός μαγαζιού, ακριβώς έξω από το σπίτι σου.  Τα κουλουράκια βανίλιας, τα τυροπιτάκια, οι πίτες, τα κουλούρια και τα κριτσίνια έγιναν οι καθημερινές μαγειρικές συνήθειές μου.

Γιατί τώρα που αποκτήσαμε τόση πείρα στο κυνήγι μιας φρέσκιας μαγιάς που για όσους ξέρουν, εξαφανιζόταν από τα ράφια πολύ νωρίς το πρωί όσο και στη βιαστική, πάντα προγραμματισμένη επίσκεψη στο σουπερμάρκετ όχι για να χαζέψουμε αλλά απλά για να προμηθευτούμε ό,τι μας χρειάζεται για στεγνή επιβίωση, μια συνταγή μαγειρεμένη στο σπίτι μας δίνει κάπως μια χαρά. Κάπως…εκτός αν την επιθυμεί ένας μικρούλης μπόμπιρας οπότε αυτή η συνταγή είναι η επιβεβαίωση της ευτυχίας που ποπ! Ξεπετιέται ξαφνικά μπροστά σου και σε κάνει να ξεχνάς δυσκολίες και γκρίζες αμφιβολίες.

Αυτή ήταν και η αφορμή για τα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Μια στιγμιαία επιθυμία από έναν μικρό μπροστά στη βιτρίνα ζαχαροπλαστείου, γιατί, μαμά, δεν μπαίνουμε μέσα, δες τι ωραία πράγματα έχει, θέλω ένα κουλούρι. Και η μαμά ν΄αρνείται να μπει, από ανησυχία μην κολλήσει κάτι αόριστο και αόρατο ο μικρός της θησαυρός.

Αυτή η σκηνή μ΄ έκανε να φτιάξω τα κουλούρια. Και το χάρηκα, νομίζω πιο πολύ από τον μικρό! Μια συνταγή που ξεσήκωσα από τον Άκη Πεντρετζίκη φυσικά, και σας μεταφέρω εδώ με τον δικό μου τρόπο. Πολύ εύκολα, πολύ νόστιμα και ευχάριστα δημιουργικά. Σας τα προτείνω, αν ακόμη λίγο καιρό θα διστάζετε να τ΄αγοράσετε έτοιμα ή αν θέλετε να νιώσετε πόσο υπέροχη γίνεται στο πλάσιμο αυτή η ζύμη και πόσο γρήγορα θα έχετε αυτό το τέλειο all time σνακ στα χέρια σας.

(Visited 186 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 1 φρέσκια μαγια 48 γρ.
  • 150 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 280 γρ. νερό χλιαρό όχι ζεστό
  • 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Θα χρειαστούμε επίσης:
  • 200 γρ. σουσάμι
  • Ζαχαρόνερο: Μισό λίτρο νερό με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για να βουτήξουμε το κάθε κουλούρι πριν το ψήσιμο
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και 2 ταψιά ρηχά

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το νερό και διαλύετε μέσα με ένα κουτάλι τη μαγιά. Ρίχνουμε από το αλεύρι 2 κουταλιές της σούπας μέσα στον χυλό της μαγιάς και σκεπάζουμε για 30 λεπτά όχι κοντά σε εστία θέρμανσης αλλά σε ζεστό μέρος της κουζίνας. Θα πρέπει να φουσκώσει λίγο αυτός ο χυλός και να καταλάβουμε ότι η μαγιά είναι ενεργή. Τότε μόνον συνεχίζουμε.

Ρίχνουμε το αλεύρι δύο ειδών σε ένα μπωλ μεγάλο, τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε αμέσως με έναν αυγοδάρτη για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς και αρχίζουμε να ανακατεύουμε από έξω προς τα μέσα μ΄ ένα κουτάλι.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 200˚C αέρα και ετοιμάζουμε τα ταψιά με το αντικολλητικό χαρτί.

Χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που όλα τα υλικά της έχουν ενσωματωθεί και ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Θα κολλάει βέβαια λίγο στα χέρια.

Τη βγάζουμε σε μια επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει με λίγο, πολύ λίγο αλεύρι. Και παίρνουμε λίγο ακόμη αλεύρι, ίσα να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας. Στρογγυλεύουμε το ζυμάρι απαλά και το αφήνουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ που έχουμε λαδώσει με 2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.

Αλείφουμε την επιφάνεια που έχουμε διαλέξει να πλάσουμε τα κουλούρια μας. Ανοίγουμε το μπωλ, πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει  και τη χωρίζουμε σε εννέα (9) μέρη, περίπου 90 γρ. το καθένα.

Παίρνουμε στα χέρια μας το κάθε κομμάτι το γυρίζουμε απαλά προς τα μέσα από παντού να γίνει σα μπαλίτσα και με τα δάχτυλα το μακραίνουμε σα χοντρό κορδόνι. Το λάδι που υπήρχε στο μπολ βοηθάει στο πλάσιμο πολύ.

Αυτό το κορδόνι το βουτάμε στο ζαχαρόνερο και μετά στην ρηχή πιατέλα με το σουσάμι.

Το ακουμπάμε, ενώνοντας τις άκρες πάνω στη λαδόκολλα στο ταψί. Βάζουμε ένα ποτήρι ανάποδα ανάμεσα στο κάθε κουλούρι για να μην ενωθεί η ζύμη περίπου 7-8 εκ. διάμετρο. Μέχρι να πλάσουμε όλα τα κουλούρια, θα είναι και η ώρα που χρειάζονται τα κουλούρια να μείνουν να ξεκουραστούν.

Μέσα στον προθερμασμένο φούρνο βάζουμε μια κατσαρολίτσα με νερό βραστό. Αυτό θα βοηθήσει, όπως στο ψωμί το κουλούρι να γίνει κρατσανό απέξω και σούπερ μαλακό μέσα.

Ψήνουμε ένα ένα το ταψί για 15 με 16 λεπτά, στο δεύτερο ράφι από κάτω στον φούρνο ή λίγο πιο κάτω από τη μέση. Δεν ανοίγουμε πριν περάσουν τα 15 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί και περιμένουμε 5 λεπτά και μετά απολαμβάνουμε τα υπέροχα κουλούρια μας με τις γεύσεις που προτιμάμε: δαμασκηνοελιές,  λίγο φρέσκο ανθότυρο, ή μια γραβιέρα, ή κλασικά μέλι ταχίνι καρύδι, μμμ! Παραδοσιακή, τέλεια νοστιμιά Θεσσαλονίκης.