Το γλυκό της 25ης Μαρτίου

Κάθε φορά, δυο μέρες πριν τη γιορτή, ανοίγω το τετράδιο με τις συνταγές, λες και δεν ξέρω απέξω πώς γίνεται το έθιμο, ο τηγανιτός μπακαλιάρος με σκορδαλιά, το must για την 25η Μαρτίου, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλω να μου ξεφύγει κάποια λεπτομέρεια.

Φέτος όταν ρώτησα τη μαμά μου τι είναι καλύτερο για να τηγανίσω τον μπακαλιάρο το ελαιόλαδο ή το καλαμποκέλαιο, με κοίταξε σοβαρά και μου είπε, ξέρεις τώρα πουλάνε έτοιμο μπακαλιάρο σε μερίδες γιατί θέλεις να κουράζεσαι. Κι εγώ που σε πολλά πράγματα είμαι λάτρης της παράδοσης, απλά δεν την άκουσα. Γιατί αν και όλες μας μαγειρεύουμε και τρώμε πιο light and simple σήμερα, ποιος θέλει να αποχωριστεί τις γεύσεις και κυρίως τις εικόνες των παιδικών του χρόνων!

Μετά το φαγητό επίσης πάντα, σερβίρουμε παγωτό. Άλλη μια συνήθεια που την αποχτήσαμε όταν τα κορίτσια ήταν στο Δημοτικό. Μετά την παρέλαση ήταν η ημέρα που τρώγαμε επισήμως πια το πρώτο παγωτό της χρονιάς από το ζαχαροπλαστείο. Ένα must για πολλά χρόνια και μια επιβράβευση για όσους ήταν… πολύ καλές μαθήτριες και καλά παιδιά! Έτσι στο σπίτι μας αν πεις τη φράση: γιορτή της 25ης Μαρτίου, η επόμενη που έρχεται στο μυαλό μας είναι: παγωτό από τον Μίλτο (το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς).

Αυτή τη φορά όμως, γιατί πάντα υπάρχει μια εξαίρεση στον κανόνα, πώς αλλιώς θα καταλαβαίναμε τον κανόνα άλλωστε, αποφάσισα ν’ αλλάξω. Όχι πάρα πολύ γιατί ο κορμός ψυγείου είναι άλλο ένα γλυκό από τα παιδικά μας χρόνια, εύκολο και πάντα επιθυμητό. Είναι και το πρώτο γλυκό που μαθαίναν παλιά οι νέες νοικοκυρές και το πετυχαίναν εξαιρετικά. Πάντα έτσι ξεκινάς την καριέρα σου σα ζαχαροπλάστισσα στο σπίτι.  Με τον κορμό ή αλλιώς μωσαϊκό με μαύρη ή λευκή σοκολάτα και μπισκότα πτι μπερ και μόνον!  Τον έχω ξανακάνει βέβαια εδώ αλλά σήμερα προτείνω και τα δύο με έναν διαφορετικό τρόπο. Α, και μια που τα χρησιμοποιώ στον έναν κορμό, σας γράφω και την πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για μπισκότα Shortbreads για να συμπληρώσω τη συλλογή μου με τα μπισκότα εδώ και εδώ.

(Visited 7.355 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Κορμός σοκολατένιος

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ (κανονικά ή ολικής άλεσης) – αφαιρέστε 10 μπισκότα από το 2ο πακέτο
  • 1 πλάκα βούτυρο/250 γρ.
  • 6 κουταλιές γεμάτες άχνη ζάχαρη
  • 3 κουταλιές γεμάτες σκόνη κακάο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 150 γρ.  καραμελωμένα αμύγδαλα: 150 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα ωμά, 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική και 75 ml νερό
Γκανάς σοκολάτας
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με στερεά κακάο 52%
  • 1 πακετάκι κρέμα γάλακτος 250 γρ. με 35% λιπαρά

Διαδικασία

Σήμερα στον κλασικό κορμό μου πρόσθεσα μια καινοτομία. Αντί για γάλα και αυγό, ανάμιξα τη σοκολατένια γκανάς που προτείνει ο αγαπημένος σεφ της νεολαίας, ο καταπληκτικός  Άκης Πεντρετζίκης μαζί με μια ακόμη πρότασή του. Και έγινε πραγματικά πολύ νόστιμος.

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε τη ζάχαρη στο νερό και μόλις φθάσει σε σημείο βρασμού, ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Περιμένουμε, ανακατώνοντάς τα να πάρει ένα χρώμα καραμέλας η ζάχαρη και πολύ προσεχτικά τα αδειάζουμε πάνω σε στρωμένη λαδόκολλα. Τα απλώνουμε με το μαχαίρι, όσο είναι ακόμη μαλακά. Μόλις κρυώσουν, τα χτυπάμε στο γουδί να γίνουν μικρότερα κομμάτια όχι σκόνη.

Αμέσως μετά κόβουμε τα μπισκότα στη μέση –η πρόταση του Άκη Πετρετζίκη που μου άρεσε πολύ.

Τα ραντίζουμε με το κονιάκ και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνουμε σε σημείο βρασμού. Αμέσως περιχύνουμε τα κομματάκια σοκολάτας, περιμένουμε 1 λεπτό να μαλακώσουν και ανακατώνουμε να γίνει μια σάλτσα σοκολάτας. Αφήνουμε να κρυώσει πριν την προσθέσουμε στο μίγμα.

Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο που είναι σε μικρά κομμάτια σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη με το κακάο. Να αναμιχθούν με το μίξερ.

Ρίχνουμε τη γκανάς σοκολάτας και ανακατεύουμε με το κουτάλι.

Προσθέτουμε τα μπισκότα και τα σπασμένα καραμελωμένα αμύγδαλα. Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε τη διαδικασία με τα αμύγδαλα, να προσθέσετε καρύδια στην ίδια ποσότητα χοντροκομμένα με 50 γρ. κράνμπερις.

Ανακατεύουμε καλά, χωρίς να θρυμματίσουμε όλα τα μπισκότα.

Στρώνουμε ένα αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε προσεχτικά το μίγμα στη μέση και το τυλίγουμε να γίνει σαν κορμός. Πιέζουμε και από τις δύο πλευρές για να γίνει συμπαγής.

Το μεταφέρουμε στο ψυγείο και σερβίρουμε μετά από 4 ώρες ή καλύτερα την επόμενη μέρα.

 

Κορμός λευκής σοκολάτας

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 3 πλάκες λευκής σοκολάτας των 180 γρ. η καθεμιά
  • 100 γρ. μαλακά μεγάλα βερίκοκα (τα λεγόμενα ξερά)
  • 80 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 4 κουταλιές από το μίγμα Δημητριακών Clusters – μόνον τις φέτες αμύγδαλα και τις μπαλίτσες που περιέχει
  • 1 κουτ. του γλυκού υγρή βανίλια
  • 5 μπισκότα shortbread που τα φτιάχνουμε μόνες

Αυτός ο κορμός ήταν μια ιδέα από το olivemagazine και την έφτιαξα με τον δικό μου τρόπο. Προσάρμοσα τα υλικά που μπορούμε να αγοράσουμε ή να φτιάξουμε πολύ εύκολα μόνες μας.

Διαδικασία

Αφού ψιλοκόψουμε τα βερίκοκα και τα φιστίκια Αιγίνης, τα αφήνουμε σε δυο μπολ. Ναι, τώρα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη συσκευασία δημητριακών Clusters και απομονώνουμε τέσσερις κουταλιές από τα έξτρα που περιέχει τις άσπρες μπαλίτσες και τις φετούλες αμύγδαλα.

Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά ομοιόμορφα κομμάτια. Τα 400 γρ. τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι ενώ από κάτω έχουμε ένα άλλο κατσαρολάκι με λίγο νερό που βράζει, έτσι ώστε να μην ακουμπά στον πάτο του σκεύους με τη σοκολάτα. Περιμένουμε να λιώσει η σοκολάτα.

Την αδειάζουμε σε ένα μπολ όπου έχουμε την υπόλοιπη σοκολάτα και ανακατώνουμε την κρύα με τη ζεστή σοκολάτα ώστε να γίνει ομοιόμορφο μίγμα.

Ρίχνουμε τα μπισκότα κομμένα, βερίκοκα, τα φιστίκια Αιγίνης, τη βανίλια  και τις 4 κουταλιές από τα Clusters.

Ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε τη διαδικασία όπως στον κορμό με τη μαύρη σοκολάτα.

 

Μπισκότα shortbreads

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 175 γρ. βούτυρο καλής ποιότητας, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 90 γρ. golden caster sugar ή χρυσή ζάχαρη περασμένη στο μπλέντερ για να γίνει ψιλή και 50 γρ. επιπλέον ζάχαρη αν θα καταναλωθούν τα μπισκότα σκέτα χωρίς να μπουν στον κορμό
  • 1 κουτ. του γλυκού βανίλια

Είναι μια πολύ εύκολη συνταγή για τα αγαπημένα μπισκότα της Σκωτίας. Δε θα τα βάλουμε όλα στον κορμό αλλά αυτά που μένουν θα τα καταναλώσουμε σκέτα. Είναι τέλεια από μόνα τους και δεν χρειάζεται να τα φτιάξουμε μόνον για τον κορμό. Αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση μόλις βγουν από το φούρνο θα τα πασπαλίσουμε με μια χουφτίτσα ζάχαρη.

Στον κορμό μας χρειάζονταιγιατί αυτά τα μπισκότα είναι πολύ τριφτά και ήδη η άσπρη σοκολάτα γίνεται σκληρή στο ψυγείο από μόνη της.

Διαδικασία

Κοσκινίζουμε τρεις φορές το αλεύρι με το κορν φλάουρ.

Όλα μαζί τα υλικά με το βούτυρο σε κομματάκια και μαλακό, τα χτυπάμε στο μίξερ απλά να ενωθούν, όχι περισσότερο.

Βουτυρώνουμε ένα μικρό μακρόστενο ταψάκι 28×21 εκ. και στρώνουμε μια λαδόκολλα στον πάτο του.

Απλώνουμε το μίγμα και ισιώνουμε με μια σπάτουλα την επιφάνεια. Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τις χαρακτηριστικές τρύπες στην επιφάνεια που έχουν αυτά τα μπισκότα, σε τακτά διαστήματα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150˚C, μέχρι να ροδίσουν στο 2ο ράφι μετρώντας από κάτω στον φούρνο μας. Το δικό μου ταψάκι είναι πήλινο και χρειάζομαι 1 ώρα ακριβώς. Θα ροδίσουν ελαφρά στις άκρες. Όταν βγουν από τον φούρνο θα είναι μαλακά και τότε χαράζουμε με το μαχαίρι με προσοχή γιατί τρίβονται τα μπισκότα στο μέγεθος που θέλουμε αλλά μακρόστενα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Αφήνουμε όπως είναι 15 λεπτά να κρυώσουν. Σερβίρουμε.