Επιστροφή στην ιστορία
Τούρτα Τζιαντούγια
Θα χρειαστούμε
Για το κέικ
- 6 αυγά και 2 κρόκοι
- 250 γρ. ζάχαρη πολύ λεπτή – caster sugar
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 125 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. φουντούκια ψημένα, ανάλατα
- 70 γρ. σοκολάτα πραλίνα (σοκολάτα με γεύση φουντουκιού)
- 1 κουταλιά της σούπας ανθόμελο ή μέλι από άνθη πορτοκαλιάς
- 90 γρ. αλεύρι 00 (ειδικό για πίτσα)
- 90 γρ. νιφάδες πατάτας
- 1 κουταλάκι βανίλια υγρή
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 σφηνάκι λικέρ κουαντρώ
Για τη γκανάς σοκολάτας
- 200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα 54%
- 250 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 30 γρ. βούτυρο
Διαδικασία για το κέικ
Θα χρειαστείτε: μια φόρμα του κέικ, 26 εκ., βουτυρωμένη και καλυμμένη όλη με χαρτί ψησίματος, αντικολλητικό.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ⁰C για 35-40 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε σε μικρό κατσαρολάκι την κουταλιά της κρυσταλλικής ζάχαρης και μόλις γίνει υγρή, ρίχνουμε τα φουντούκια ολόκληρα και γυρίζουμε δυο τρεις φορές. Να μην καραμελώσουν αλλά να καλυφθούν με την υγρή ζάχαρη. Τα μεταφέρουμε στο γουδί και τα τρίβουμε να γίνουν μια πάστα φουντουκιού.
- Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και αφήνουμε να λιώσουν μαζί. Μετά τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αναμιγνύουμε την πάστα φουντουκιού. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τη βανίλια και το κακάο.
- Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με το σύρμα. Τα μεταφέρουμε σε μπαιν μαρί και συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα για λίγη ώρα μέχρι να γίνει ένας χλωμός χυλός. Προσοχή να μην ψηθούν βέβαια τα αυγά! Μόλις τα βγάλουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και προσθέτουμε το μέλι και χτυπάμε να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε τα δύο ειδών αλεύρια σα βροχή, ενώ συνεχίζεται το χτύπημα με το μίξερ.
- Αναμιγνύουμε απαλά με ένα κουτάλι το μίγμα σοκολάτας φουντουκιού. Αναμιγνύουμε το κονιάκ και το λικέρ.
- Ρίχνουμε το μίγμα στο προετοιμασμένο μας ταψάκι και ψήνουμε. Είναι ένας αφράτος χυλός.
- Μετά το ψήσιμο, αφήνουμε το κέικ στη φόρμα του για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε σχάρα, όπου αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Ιδανικά για μια νύχτα ή 3 ώρες.
- Φτιάχνουμε την γκανάς σοκολάτας, καλύπτουμε το κέικ και διακοσμούμε με σπασμένα και χοντροκομμένα φουντούκια και μια μικρή ποσότητα από την γκανάς σοκολάτας που τη χτυπάμε στο μίξερ και γίνεται σφιχτή και γυαλιστερή σα σαντιγί. Τη χρησιμοποιούμε για το στόλισμα.
- Αν θέλουμε, πιο ζουμερό το γλυκό μας και επιμένουμε να του δώσουμε περισσότερο υφή μιας τούρτας και όχι κέικ, μπορούμε να προσθέσουμε ένα ελαφρύ σιρόπι που θα ρίξουμε ζεστό στο κρύο κέικ. Αυτό θα το κάνουμε με 100 γρ. ξανθή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, 100 γρ. νερό και 50 γρ. κουαντρώ λικέρ. Πρώτα θα λιώσουμε τη ζάχαρη στο νερό και θα βράσουμε λίγο μέχρι να πήξει. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ. Ρίχνουμε μερικές κουταλιές της σούπας και μετά από 2-3 ώρες το καλύπτουμε με την γκανάς σοκολάτας.
Διαδικασία για τη γκανάς σοκολάτας
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη σοκολάτα σε ένα μπολ, καλύτερα γυάλινο ή πήλινο.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο με την κρέμα γάλακτος μέχρι το σημείο βρασμού. Περιχύνουμε με αυτό τη σοκολάτα.
- Αφήνουμε το μίγμα 2 λεπτά να λιώσει από μόνη της η σοκολάτα. Μετά με αργές κινήσεις ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για να φτιάξουμε τη σως σοκολάτας. Αφήνουμε να κρυώσει, αν έχετε θερμόμετρο να φθάσει στους 32⁰C, αλλιώς να δείτε να είναι πηχτή αλλά ακόμη σε υγρή μορφή. Με τη σπάτουλα σιγά σιγά από το κέντρο προς τις άκρες, στάζετε τη σως μέχρι να καλύψει όλη την τούρτα και τα πλαϊνά. Καλύτερα να διακοσμήσετε την τούρτα πάνω σε σχάρα και μέσα σε επίπεδη επιφάνεια, ώστε να πέφτει η σοκολάτα ομοιόμορφα στα πλαϊνά και μέσα στην πιατέλα. Θα μπορέσετε να την μετακινήσετε πιο εύκολα και χωρίς ατυχήματα.
- Κρατείστε ½ κούπα από τη σως. Βάλτε το μπολ με την υπόλοιπη σως σοκολάτας πάνω σε παγάκια και με το μίξερ χτυπήστε να γίνει μια μαλακή και αφράτη σοκολατένια σαντιγί. Απομακρύνετε όμως αμέσως τα παγάκια για να μην σφίξει πολύ η σοκολατένια αυτή κρέμα. Διακοσμείστε με ροζέτες την τούρτα.
(Visited 623 time, 1 visit today)