Επιστροφή στην ιστορία
Μάφινς με πράσο και κολοκύθι
Θα χρειαστούμε
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο πράσο λεπτοκομμένο, περίπου 175 γρ.
- 2-3 μικρά κολοκυθάκια, 135 γρ. τριμμένα στον τρίφτη
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι του γλυκού κάρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο ξηρό κόλιαντρο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κύμινο σκόνη
- 50 γρ. βούτυρο από το ψυγείο κρύο και κομμένο σε κυβάκια
- 40 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας ή και τυρί τσένταρ (γλυκό κεφαλοτύρι θα ταίριαζε επίσης)
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
- 125 ml ξυνόγαλα (buttermilk)
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο επιπλέον
- Επίστρωση
- 50 γρ. κεφαλοτύρι αλμυρό ή παρμεζάνα
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες
Αυτά θα τα ονόμαζα χειμωνιάτικα μάφινς γιατί έχουν πράσο. Όμως θα βρείτε σε κανένα σουπερμάρκετ, πράσο εισαγωγής βέβαια και τότε να τα δοκιμάσετε ψήνοντάς τα σε φορμάκια ή στο ειδικό ταψί. Θα βάλετε 2 κουταλιές της σούπας από το μίγμα. Γίνονται 8 ατομικά μάφινς και είναι τέλεια σα πίτα χωρίς φύλλο!
Διαδικασία
- Βουτυρώνουμε τα φορμάκια ή το ταψί με τις ειδικές φόρμες για μάφινς. Η επάλειψη μπορεί να γίνει με λάδι ή βούτυρο λιωμένο.
- Σωτάρουμε ελαφρά το τριμμένο κολοκύθι, το σκόρδο και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν και να φύγουν τα υγρά τους. Αν θέλετε, πιέστε το μίγμα στο τρυπητό, μόλις κρυώσει για να φύγουν ό,τι υγρά περίσσεψαν.
- Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι και τα μυρωδικά, τρίψτε μέσα με το χέρι σας το βούτυρο παγωμένο μέχρι να φαίνεται το μίγμα σα τρίμμα ψωμιού.
- Προσθέστε το μίγμα λαχανικών, το αυγό, το γάλα και την κουταλιά το ελαιόλαδο. Ανακατώστε με ένα πιρούνι απαλά, ίσα που να αναμιχθούν.
- Ρίξτε 2 κουταλιές από το μίγμα σε κάθε φορμάκι. Από πάνω πασπαλίστε με το κεφαλοτύρι, πιπέρι και αλάτι ανακατωμένα ελαφρά σε μικρό μπωλ.
- Ψήστε στους 180⁰C για 20 λεπτά.
(Visited 600 time, 1 visit today)