Επιστροφή στην ιστορία

Σούπα μανέστρα με ξηρό ανθότυρο Κρήτης

manestra lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 6 φλυτζάνια Ζωμός κότας (αληθινός)- αν δε φτάνει συμπληρώνουμε με νερό!
  • 3/4 του φλυτζανιού κριθαράκι χονδρό
  • 1 φλυτζ. του καφέ ντοματοχυμός –passata di pomodori campani
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κοφτή κουταλιά αποξηραμένα μπαχαρικά με τσίλι (μάρκας Canestro –bruschetta piccante με: βασιλικό, τσίλι τριμμένο και σκόρδο)
  • Ξηρός ανθότυρος Κρήτης
  • Αλάτι και πιπέρι
  •  μικρές ελίτσες (ψιλολιές) Kρήτης, άγριες αγκιναρίτσες και ψημένες πίτες με λαδορίγανη

Για 2-3 άτομα

Διαδικασία

  1. Μετράμε τα 6 φλυτζάνια νερό και ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ντομάτα και το λάδι. Να πάρουν μια βράση 2-3 λεπτά για να δέσουν.
  2. Ρίχνουμε το κριθαράκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράζει.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά αποξηραμένα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και περιμένουμε για σχεδόν 20 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει το κριθαράκι.
  4. Σερβίρουμε τη σούπα αφού «σταθεί» για δέκα λεπτά αλλά καυτή, και ρίχνουμε από πάνω τριμμένο στον χοντρό τρίφτη τον ανθότυρο.
  5. Δεν ταιριάζει σαλάτα με τη σούπα, αλλά  έχουμε δίπλα τις ελίτσες, τις άγριες αγκινάρες και τις ψημένες πίτες.

Ιδέες: Οι ψιλολιές Κρήτης είναι ιδιόμορφες και πεντανόστιμες αλλά αν δεν τις βρούμε στα μπακάλικα με τα Κρητικά προϊόντα, συνοδεύουμε με τις πράσινες ελιές με γέμιση αμύγδαλο και κόκκινη πιπεριά. Αυτή η σούπα θέλει μια ντελικάτη γεύση συνοδευτικά. Οι άγριες αγκινάρες στο λάδι είναι πάλι ένα κρητικό προϊόν. Αν δεν έχουμε καλής ποιότητας ντοματοχυμό προσθέτουμε χυμό από μια μεγάλη φρέσκια, ώριμη ντομάτα μαζί με ένα κουταλάκι ντοματοπελτέ. Όσο για τα αποξηραμένα μπαχαρικά μπορούμε να κάνουμε το δικό μας συνδυασμό αν δεν έχουμε τον έτοιμο. Τις πίτες (για σουβλάκι, μεγάλες από το σουπερμάρκετ) τις αλείφουμε με λάδι, πασπαλίζουμε ρίγανη και τις ροδίζουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά.

(Visited 177 time, 1 visit today)
Σολωμός στον ατμό με μαρουλοσαλάτα
Σοκολατάκια κάστανου με επικάλυψη κακάου