Επιστροφή στην ιστορία
Hot Cross Buns
Θα χρειαστούμε
- 450 γρ. δυνατό αλεύρι
- 50 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 50 γρ. ζάχαρη ψιλή, castersugar, ή περασμένη λίγο σε μπλέντερ
- 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
- 1 κουταλάκι τριμμένη σκόνη ανάμικτων μπαχαρικών – mixedspice
- ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο (αν φτιάξετε μόνοι σας το μίγμα μπαχαρικών θα προσέξετε τις αναλογίες να είναι: 1 κανέλα, ½ γαρίφαλο, ½ μοσχοκάρυδο και λίγο τζίντζερ)
- 50 γρ. βούτυρο σε κομματάκια (αν βάλετε αλατισμένο βούτυρο φυσικά δεν θα προσθέσετε επιπλέον αλάτι)
- 60 γρ. μαύρες σταφίδες
- 50 γρ. φλούδες πορτοκάλι σε κυβάκια – κόντιτα
- 1 φακελάκι 7 γρ. ξηρή μαγιά (15 γρ. φρέσκια μαγιά που την παίρνετε από φούρνο ή το σουπερμάρκετ)
- 250 ml χλιαρό γάλα
- 2 αυγά, χτυπημένα λίγο με το πιρούνι
Για τη ζύμη του σταυρού
Θα χρειαστείτε: 60 γρ. απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 30 γρ. βούτυρο, 2 κουταλάκια ζάχαρη και 2 κουταλιές -που τις προσθέτουμε λίγο λίγο- γάλα.Για επάλειψη
4 κουταλιές γάλα 3 κουταλιές ζάχαρη τριμμένη στο μπλέντερ ή castersugar
Αυτήν τη συνταγή την έχω «κόψει» και κρατήσει από ένα περιοδικό, το Saga, April 2010 και είναι της Linda Collister. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον το πόσο ίδια με αυτά που αγοράζεις από καλά σουπερμάρκετ ήταν η φωτογραφία τους και αυτό και μόνον με έπεισε πως πρέπει να δοκιμάσω να τα φτιάξω. Είναι αληθινά πολύ γευστικά και αν κρίνω από τους …δοκιμαστές, πρόκειται για αυθεντικά hot cross buns!
Διαδικασία
- Αναμίξτε το αλεύρι δύο ειδών, αλάτι, ζάχαρη, μπαχαρικά και ανοίξτε μια λακούβα στο κέντρο αυτού του μίγματος.
- Ανακατώστε τη φρέσκια μαγιά στο μισό χλιαρό γάλα και προσθέστε το στο κέντρο του μίγματος. Συνεχίστε με το υπόλοιπο γάλα και τα αυγά. Αν χρησιμοποιείτε ξηρή μαγιά, ανακατώστε την πρώτα με το αλεύρι και το αλάτι και συνεχίστε τη συνταγή.
- Αναμίξτε τα ξηρά φρούτα.
- Ξεκινήστε από τις άκρες προς το κέντρο πρώτα την ανάμειξη και αφού γίνει ένα ζυμάρι που θα κολλάει λίγο ακόμη, μεταφέρτε το σε μια καθαρή αλευρωμένη επιφάνεια για να συνεχίσετε το ζύμωμα. Για 10 λεπτά θα ζυμώνετε μέχρι να αποκτήσετε ένα ελαστικό ζυμάρι που να μην κολλάει πια στα χέρια. Προσθέστε λίγο αλεύρι σταδιακά αν νιώθετε υγρό το ζυμάρι (αν κολλάει δηλαδή στα δάχτυλα) και ζυμώστε. Αν φαίνεται σκληρό το ζυμάρι που δύσκολα πλάθεται, προσθέστε κουταλιά κουταλιά λίγο γάλα. Ένα ωραίο τρικ που έμαθα για τον έλεγχο της τέλειας ζύμης είναι να κόψετε ένα κομμάτι ζύμης, να το στρώσετε με τον πλάστη και να το σηκώσετε στο φως. Αν φαίνεται ομοιογενές χωρίς να βλέπετε ότι είναι πυκνό κάπου κάπου σαν κόμποι και αλλού αραιό, τότε τελειώσατε από το ζύμωμα! Αλλά τα συνεχή δέκα λεπτά, νομίζω πως είναι αρκετά.
- Αφήστε το ζυμάρι, πλασμένο σα μια στρόγγυλη μπάλα σε ένα μπωλ. Σκεπάστε με καθαρή πετσέτα, καλύψετε με κάποιο μάλλινο ύφασμα ή πετσέτες και αφήστε να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος της κουζίνας.
- Όταν γίνει περίπου διπλάσιο, σε 2 ώρες, γυρίστε στην προετοιμασμένη επιφάνεια όπου ζυμώσατε και μοιράστε το σε ίσα κομμάτια των 100 γρ. Θα γίνουν περίπου 15.
- Κάθε κομμάτι πρώτα το ξαναζυμώνετε με το χέρι, φτιάχνετε ένα στρόγγυλο πιτάκι και γυρίζετε τις άκρες να σχηματιστεί μια μπαλίτσα που διαμορφώνετε ολοστρόγγυλη με το χέρι. Αφήστε τες αραιά τοποθετημένες πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος που στρώσατε στο ταψάκι. Να μείνουν για να φουσκώσουν περίπου διπλάσιες όχι περισσότερο από 45 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο κομματάκια σε ένα μπωλ. Τρίψτε το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά σαν να είναι ψίχουλα από ψωμί. Προσθέστε σιγά σιγά το γάλα για να έχετε ένα μαλακό και ευκολόπλαστο ζυμάρι που πλάθετε σε κορδόνι πάχους 1 εκ. Αφού αλείψετε τα ετοιμασμένα μπαλάκια με λίγο νερό σε σχήμα σταυρού για να κολλήσει το ζυμάρι, κόψτε λωρίδες και φτιάξτε το σταυρό επάνω στα ψωμάκια. Μπορείτε να ανοίξετε με το χέρι μια λακούβα και να βάλετε μέσα το κορδόνι ώστε να μην προεξέχει. Αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό γιατί είναι το ίδιο νόστιμα!
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰C μέχρι να ροδίσουν.
- Αναμίξτε όσο ψήνονται τα ψωμάκια, το γάλα με τη ζάχαρη σε ελαφρύ σιρόπι που θα βράσετε για ένα λεπτό. Αλείψτε τα ζεστά ψωμάκια με αυτό το σιρόπι. Θα κολλάνε λίγο αλλά θα αποκτήσουν γυαλάδα και μια επιπλέον γλυκιά γεύση.
- Αποθηκεύονται και στην κατάψυξη αφού κρυώσουν τελείως αλλά θα τα καταναλώσετε μέσα σε δέκα ημέρες για να μην δίνουν την αίσθηση του κατεψυγμένου.
(Visited 310 time, 1 visit today)