Επιστροφή στην ιστορία

Vegetable samosas – Σαμόζας με λαχανικά

samosas lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

Για τη γέμιση
  • 1 μέτρια πατάτα κομμένη σε κυβάκια
  • 1 μέτρια καρότο, κομμένο κι αυτό σε κυβάκια
  • 1 φλυτζάνι μπιζέλια κατεψυγμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
  • 2 κουταλιές της σούπας κάρυ κόκκινο ή μπαχαρικά που σας αρέσουν
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 100 ml χυμό λαχανικών (φτιαγμένο στο σπίτι ή μισή ποσότητα από ένα  συμπυκνωμένο χυμό λαχανικών του ψυγείου διαλυμένο σε 100 ml ζεστό νερό)
Για τη ζύμη
  • 225 γρ. απλό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
  • 80 ml ζεστό νερό

Τα σαμόζας είναι χαρακτηριστικό Ινδικό πιάτο, πιτάκια τηγανιτά με πάρα πολύ πικάντικη γεύση, φτιαγμένα με κρέας ή μόνον λαχανικά και διαφορετικά  μπαχαρικά της ινδικής κουζίνας. Εδώ παρουσιάζεται μια εκδοχή που είναι πολύ κοντά στην ελληνική γεύση.

Η συνταγή είναι για 24 μικρά  τρίγωνα σαμόζας

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το κάρυ για λίγο ώσπου να μαλακώσουν και να αναμιχθούν οι γεύσεις.
  2. Προσθέτουμε τα λαχανικά, κομμένα σε ίδια μεγέθη, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το χυμό λαχανικών για να σιγοβράσουν 15 λεπτά της ώρας.
  3. Αν θα προσθέσουμε νερό να είναι ζεστό. Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Για τη ζύμη: Ρίχνουμε κοσκινισμένα αλεύρι και αλάτι σε έναν κάδο ζυμώματος, ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και το νερό, ανακατώνουμε απαλά από έξω προς τα μέσα  μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει μια μικρή μπάλα από ένα ζυμάρι σταθερό.
  5. Ζυμώνουμε  τώρα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά συνεχώς. Θα φτιάξουμε ένα σταθερό στην αφή, ελαστικό ζυμάρι, το οποίο θα πλάσσουμε σα μια μπάλα, θα καλύψουμε με διαφανή μεμβράνη και θα αφήσουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
  6. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 12 ίσα μέρη. Φτιάχνουμε μπαλίτσες με καθένα από αυτά..
  7. Με τον πλάστη μας ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε στρόγγυλο πιτάκι με διάμετρο 15 εκ.
  8. Χωρίζουμε στη μέση και κάθε τμήμα το αλείφουμε με λίγο νερό στις άκρες του, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, το τυλίγουμε σα χωνάκι με τη μια άκρη του να προεξέχει και ρίχνουμε μέσα ένα κουταλάκι από τη γέμιση.
  9. Κλείνουμε το χωνάκι με την ελαφρά υγρή (από το νερό) ζύμη που προεξέχει και το αφήνουμε σε πιάτο επάνω σε διαφανή μεμβράνη. Είναι ένα μικρό τρίγωνο πακετάκι γεμιστό. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
  10. Τηγανίζουμε τα σαμόζας σε καυτό λάδι, αφού τα γυρίσουμε μια φορά και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί. Τρώγονται ζεστά ή κρύα, καλύτερα μετά από 1 ώρα.

 

Ιδέες: Τα σαμόζας συνοδεύονται απαραίτητα από μία πικάντικη σάλτσα, όπως για παράδειγμα μια σάλτσα με lime pickle, medium//hot.

Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα σαμόζας, μέχρι τη διαδικασία 9 και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη, ελαφρά αλευρωμένα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Όταν τα χρειαστούμε, τα τηγανίζουμε απευθείας, χωρίς να ξεπαγώσουν.

Η συνταγή για τα σαμόζας  έχει δημοσιευτεί στο BBC, στο θέμα φαγητό!

(Visited 560 time, 1 visit today)
Θασίτικη σαλάτα
Σαρμάδες Σιατιστινοί της μαμάς