Επιστροφή στην ιστορία

Torta al limone

Θα χρειαστούμε

Ζύμη τάρτας
Για τη ζύμη της τάρτας
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας χρυσή ζάχαρη – από ζαχαροκάλαμο, τα κοσκινίζω σε ένα μεταλλικό μπωλ.
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. μαργαρίνη – και τα δύο πολύ παγωμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι κανονικό, πλήρες χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας παγωμένο νερό
  • Ξύσμα από ½ βιολογικό λεμόνι
Κρέμα Λεμονιού
Για την κρέμα Λεμονιού
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 κουταλιές αλεύρι τύπου 00 – αλεύρι για πίτσα
  • 200 γρ. γάλα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 μέτριο λεμόνι χυμός και το ξύσμα του
Ζύμη για την κάλυψη της κρέμας
Για τη ζύμη κάλυψης της κρέμας Λεμονιού
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά και 1 κρόκος
  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (1 ώρα εκτός ψυγείου)
  • 120 γρ. αλεύρι τύπου 00- αλεύρι για πίτσα
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Είναι τέλεια τάρτα για τον απογευματινό καφέ. Την έφτιαξα σε βαθιά ταρτιέρα και το αποτέλεσμα ήταν τραγανό εξωτερικό και υπέροχη κρεμώδη υφή στο κέντρο ενώ σε ένα ρηχό, στρόγγυλο ταψάκι αλλάζει και έχει μια πολύ αρμονική ισόποση γεύση μπισκότου, κρέμας και ζύμης, το ίδιο ευχάριστες και οι δύο εκδόσεις αυτής της τάρτας. Για τη συνταγή πήρα αρκετές ιδέες από ένα ωραίο μπλογκ όσον αφορά την κρέμα λεμονιού και τη ζύμη που καλύπτει την τάρτα γιατί σκέφτηκα πως μόνον ένας Ιταλός ξέρει πώς να κάνει μια τάρτα λιμόνε και δεν είχα άδικο!

Διαδικασία

Θα κάνουμε δύο ξεχωριστές ζύμες και μια κρέμα λεμονιού. Είναι μια ποσότητα για 6-8 άτομα. Ζύμη τάρτας

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το κοσκινίζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη σε κυβάκια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η ζύμη σα τρίμμα μπισκότου.
  2. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
  3. Χτυπάμε λίγο το γιαούρτι με παγωμένο νερό και το προσθέτουμε στη ζύμη.
  4. Φτιάχνουμε μια μπάλα από τη ζύμη και την τυλίγουμε με μια πλαστική μεμβράνη, αφήνοντάς την στο ψυγείο για μισή ώρα.
  5. Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε πάχος ½ εκ. και την απλώνουμε σε μια ρηχή ταρτιέρα 28 εκ. ή σε βαθιά ταρτιέρα 26 εκ./9ιντσών. Φτιάχνουμε τα πλαϊνά της ζύμης για να έχει ένα ωραίο τελείωμα. Με ένα πιρούνι διορθώνουμε το τελείωμα αυτό, πατώντας το στη ζύμη ώστε να σχηματίσει μικρές ρίγες. Ή αν προτιμάτε με τα δυο δάχτυλα (δείχτη και αντίχειρα) τσιμπάμε τη ζύμη και με το άλλο χέρι (με το δείχτη) σπρώχνουμε τη ζύμη για να σχηματίζουμε πτυχές σε ίσες αποστάσεις .
  6. Δεν ξεχνάμε να τρυπήσουμε με το πιρούνι τη ζύμη σε πολλές μεριές πριν το ψήσιμο.

Κρέμα Λεμονιού

  1. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι , το ξύσμα του λεμονιού και το χυμό του λεμονιού στη συνέχεια. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι για να γίνει μια αραιή κρέμα.
  2. Αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το γάλα με το βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε συνεχώς και βράζουμε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει.
  3. Αδειάζουμε σε καινούρια κατσαρόλα και τη σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στη ζύμη της τάρτας.

Ζύμη για την κάλυψη της κρέμας

  1. Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο ώστε να αναμιχθεί και ανακατεύουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ.
  3. Τη ζύμη αυτήν την βάζουμε σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με άνοιγμα στο στόμιο 1 εκ. και την απλώνουμε σε χοντρά κορδόνια ώστε να καλύψουμε την κρέμα λεμονιού. Αυτό είναι απαραίτητο μια που και οι δύο στρώσεις έχουν μαλακές ζύμες και δεν θέλουμε να ενωθούν πριν το ψήσιμο.
Οι 4 φάσεις μιας torta al limone

Οι 4 φάσεις μιας torta al limone

Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160⁰ C για 40-42 λεπτά ως να αποκτήσει δηλαδή ένα ρόδινο χρώμα και να δούμε τις άκρες της τάρτας ροδοψημένες και να μπαίνουν κάπως πιο μέσα από το τελείωμα του ταψιού.

Η torta al limone φρεσκοψημένη

Η torta al limone φρεσκοψημένη

Τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείται τέλεια για 3 ημέρες στο ψυγείο.

torta al limone επιλογή Νο 2

torta al limone επιλογή Νο 2

Κέικ με σταφίδες
Γεμιστά κουλουράκια Σαντορίνης