Επιστροφή στην ιστορία

Soft Cake Trifle

Θα χρειαστούμε

Υλικά
Η Βάση και το Σιρόπι
  • Χυμός από 4 πορτοκάλια και νερό ή 4 γλυκά κλεμεντίνια και 1 λεμόνι μαζί με το νερό. Θα μετρήσετε να είναι όλα μαζί έως 2  φλυτζάνια του τσαγιού.
  • 40 γρ. ζάχαρη μαύρη (light muscovado sugar)
  • 75 γρ. ζάχαρη λευκή και ψιλή (caster sugar ή λευκή ζάχαρη περασμένη 2 λεπτά στο μπλέντερ)
  • 50 γρ. χοντροκομμένα καρύδια
  • 6 κουταλιές λικέρ βερίκοκο, ή Grand Marnier ή κονιάκ 3 αστέρων
  • 250 γρ. πανετόνε (Ιταλικό τσουρέκι των Χριστουγέννων με σταφίδες και κομματάκια από πορτοκάλι φρουί γλασέ)
Η Κρέμα Κάσταρντ
  • 818 ml γάλα ή ¾ του λίτρου και λίγο περισσότερο (και ελαφρύ 2% λιπαρά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε)
  • 53 γρ. σκόνη κάσταρντ (Bird’s custard powder)
  • 3 κουταλιές ζάχαρη (35 γρ.)
Εναλλακτικά, θα χρησιμοποιήσετε την κρέμα κάσταρντ που προτιμάτε, δε θα έχει αυτό το ελαφρώς κίτρινο χρώμα της αγγλικής προέλευσης αλλά θα είναι το ίδιο ωραία.
Η Σάλτσα μήλου
Θα χρειαστούμε 100 γρ. περίπου σάλτσα μήλου που χρειάζεται για να τη φτιάξουμε:
  • 1.100 γρ. μήλα (απαραιτήτως να αναμίξετε 3-4 ποικιλίες, Golden Delicious, Gala, Στάρκιν, Τζόνα γκολντ, για πιο μυρωδάτη και φίνα γεύση) – περίπου 6 μήλα
  • 180 ml apple cider, μηλίτης οίνος ή και απλός χυμός μήλου άγλυκος από το σουπερμάρκετ
  • 1-2 κουταλιές χρυσή ζάχαρη (από ζαχαροκάλαμο ή golden caster sugar)
*η συνταγή βασίζεται σε ιδέα από το αμερικάνικο μπλογκ  JoyofBaking
Η Κρέμα Σαντιγί
  • 1 κουτί φυτική σαντιγί Μόρφατ που θα χτυπήσετε με 1 φλυτζανάκι του καφέ άχνη ζάχαρη
Η διακόσμηση
  • 1 σοκολάτα 70%κακάο που θα τρίψετε στην επιφάνεια του γλυκού

Η αλήθεια είναι πως αν ψάξει κανείς λίγο τις διαφορετικές κουζίνες του κόσμου, θα καταλάβει πως τελικά υπάρχουν πολλά παρόμοια φαγητά και γλυκά. Έτσι και αυτό το γλυκό θα σας θυμίσει λίγο κάτι που έφτιαχναν οι μαμάδες μας με φρυγανιά, σιρόπι, κρέμα αραβοσίτου και ζελέ, αν θυμάμαι καλά. Αλλά είναι πιο πλούσιο στη γεύση και πιο φανταχτερό! Αυτό  το τράιφλ είναι λίγο διαφορετικό και από το γνωστό γλυκό που οι Άγγλοι προσφέρουν σε γιορτινές μέρες και σε πολλά επίσημα γεύματα. Έχει το πανετόνε των Ιταλών (soft cake) αντί για κάποιο άλλο κέικ ή μπισκότο σαβαγιάρ στη βάση του και φυσικά λίγα παραπάνω υλικά που το κάνουν πολύ γιορταστικό και αρκετά πρωτότυπο.

Διαδικασία

  1. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μήλου: θα τη χρησιμοποιήσουμε και σε άλλα γλυκά αλλά και θα τη σερβίρουμε κρύα από το ψυγείο με λίγη σαντιγί σαν αυτόνομο γλυκό!

Καθαρίζουμε 1.100 γρ. μήλα (ζυγισμένα με τη φλούδα τους) και τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα τον μηλίτη – apple cider που θα βρείτε εύκολα σε ελληνικά σουπερμάρκετ και μόλις ξεκινά να βράζει, ρίχνουμε τα μήλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25 λεπτά ώστε να μαλακώσουν πολύ. Βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατώνουμε μέσα τη ζάχαρη με ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει και τη διατηρούμε στο ψυγείο σε γυάλινο δοχείο.

  1. Κάνουμε την κρέμα: Η συνταγή είναι στο κουτί της κρέμας. Χρησιμοποιούμε 1 1/2 δόση, από αυτήν που αναφέρεται στο κουτί. Πρώτα λιώνουμε τη ζάχαρη, τη σκόνη κάσταρντ σε λίγο κρύο γάλα. Το υπόλοιπο γάλα το ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο μέχρι το σημείο βρασμού. Αμέσως το ρίχνουμε σε δόσεις στο κρύο μίγμα, ανακατώνοντας σταθερά. Επαναφέρουμε το μίγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αδειάζουμε σε ένα σκεύος και καλύπτουμε την επιφάνεια με διάφανη μεμβράνη για να μη πιάσει κρούστα η κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει και μεταφέρουμε για λίγο στο ψυγείο
  2. Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τους χυμούς των πορτοκαλιών και το νερό. Αν προτιμάτε 6 γλυκά κλεμεντίνια, 1 λεμόνι και νερό! Προσθέτουμε τις δύο ειδών ζάχαρες και ανακατώνουμε. Βράζουμε σε ελαφρύ σιρόπι για 4 λεπτά. Αποσύρουμε και ρίχνουμε τα καρύδια. Μόλις κρυώσει, ρίχνουμε το λικέρ βερίκοκο ή τις άλλες επιλογές (με προτίμηση το Grand Marnier).
  3. Χτυπάμε την κρέμα σαντιγί: Σε κρύο κάδο ρίχνουμε τη σαντιγί Μόρφατ, που έχουμε βάλει μισή ώρα στο ψυγείο να είναι κρύα. Χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο. Τη βάζουμε στο ψυγείο.
  4. Συναρμολόγηση: Κόβουμε το πανετόνε σε λεπτές φέτες, πάχους 2εκ. και στρώνουμε ομοιόμορφα σε ταψάκι 22 × 28 εκ.. Περιχύνουμε με το ελαφρύ σιρόπι, κρατώντας λίγο για το σερβίρισμα. Απλώνουμε με κουτάλι την κρέμα και καλύπτουμε με ένα στρώμα σάλτσας μήλου. Σκεπάζουμε με τη σαντιγί και με το μαχαίρι την ισιώνουμε επίσης ομοιόμορφα. Τρίβουμε τη σοκολάτα και βάζουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε μετά από 5 ώρες και καλύτερα την επόμενη ημέρα. Διατηρείται στο ψυγείο για 4 ημέρες. Είναι καλύτερο την επόμενη μέρα παρασκευής του.

Ιδέες: Αν δε σας αρέσει η γλυκόξινη γεύση που δίνει ο συνδυασμός του λεμονιού, μανταρινιού και λικέρ από φρούτα, τότε να προτιμήσετε τα πορτοκάλια και το κονιάκ. 

trifle lenafusion.gr 2
Μοσχαράκι μπρεζέ
Κέικ με ανανά