Vegetable samosas – Σαμόζας με λαχανικά

Τα σαμόζας είναι χαρακτηριστικό Ινδικό πιάτο, πιτάκια τηγανιτά με πάρα πολύ πικάντικη γεύση, φτιαγμένα με κρέας ή μόνον λαχανικά και διαφορετικά  μπαχαρικά της ινδικής κουζίνας. Εδώ παρουσιάζεται μια εκδοχή που είναι πολύ κοντά στην ελληνική γεύση. Η συνταγή είναι για 24 μικρά  τρίγωνα σαμόζας Διαδικασία Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το κάρυ για λίγο ώσπου να μαλακώσουν και να αναμιχθούν οι γεύσεις. Προσθέτουμε τα λαχανικά, κομμένα σε ίδια μεγέθη, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το χυμό λαχανικών για να σιγοβράσουν 15 λεπτά της ώρας. Αν θα προσθέσουμε νερό να είναι ζεστό. Αφήνουμε...

Διαβάστε περισσότερα...

Σαρμάδες Σιατιστινοί της μαμάς

Αυτό το φαγητό είναι μια έκπληξη. Η πολυπλοκότητα της παρασκευής του, η προσωπική επαφή με τα υλικά, η συνεχής φροντίδα και προσήλωση στην διαδικασία και η εκρηκτική γεύση του δημιουργούν μια απίθανη προσφορά αγάπης και είναι φυσικά αυστηρά για μεγάλους! Διαδικασία Πλένουμε το λάχανο, κόβουμε στην καρδιά του το σκληρό μέρος του και  βράζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα με νερό, γύρω στα 20 λεπτά. Το γυρίζουμε μια φορά. Να μαλακώσουν τα φύλλα. Ετοιμάζουμε τον κιμά: Βράζουμε λίγο το κρεμμύδι, τον κιμά, και ρίχνουμε ένα φλυτζάνι ντομάτας, . Προσθέτουμε ένα φλυτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι, το τριμμένο μπαχάρι και το αφήνουμε να...

Διαβάστε περισσότερα...

Σπιτικό Προφιτερόλ

Συνταγή για 8 άτομα – Προετοιμασία 1 ώρα Θα ετοιμάσουμε το προφιτερόλ από την προηγούμενη αλλά θα το γαρνίρουμε με σαντιγύ την ημέρα κατανάλωσης. Διαδικασία Σπάζουμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα στρώνουμε στα ποτήρια που θα βάλουμε το προφυτερόλ. Ετοιμάζουμε τη σαντιγύ – χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική  σαντιγύ με την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να στέκεται –  και τη βάζουμε στο ψυγείο. Ρίχνουμε το γάλα, το νερό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Προσθέτουμε το κακάο, τη βανίλια και το κορν φλάουρ και μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανάβουμε την κουζίνα και...

Διαβάστε περισσότερα...

Λικέρ Ροδιού

ή… Το λικέρ ροδιού της αδεφής μου Το σπιτικό  λικέρ ροδιού έχει μια χαλαρή διαδικασία παρασκευής. Εκτός βέβαια από «ρίχνω τα σποράκια από ρόδι, τη ζάχαρη λιωμένη στο νερό, τις κανέλες, τη φλούδα λεμονιού κλείνω το βάζο ερμητικά  και περιμένω…περίπου ένα μήνα», χρειάζεται μια γερή δόση βοτκίτσα και πολλή θέρμη αφού ζυμώνεται μόνον κάτω από το ζεστό ήλιο! Καλή επιτυχία!

Διαβάστε περισσότερα...

Κέικ με κερασάκια και κράνμπερις

Η συνταγή του κέικ είναι δημοσιευμένη στο περιοδικό Sainsbury’s, τεύχος Δεκέμβριος 2010, με δική μου προσθήκη κράνμπερις, σπιτική ζαχαρόπαστα και σπιτικό μάρτζιπαν. Διαδικασία Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160⁰ C και προετοιμάζουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, 23 × 9 εκ., την οποία αλείφουμε με βούτυρο και  πασπαλίζουμε  με αλεύρι, τινάζοντας  το περιττό. Ξεπλένουμε γρήγορα σε ζεστό νερό τα κερασάκια και τα στεγνώνουμε με μια πετσέτα. Τα κόβουμε μισά και μαζί με τα κράνμπερις τα ανακατώνουμε καλά με μια κουταλιά αλεύρι. Κόβουμε και το μάρτζιπαν σε κυβάκια και τα αναμιγνύουμε κι αυτά  με τα ξερά φρούτα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο...

Διαβάστε περισσότερα...