Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Εκτέλεση Ζεσταίνετε το νερό και διαλύετε μέσα με ένα κουτάλι τη μαγιά. Ρίχνουμε από το αλεύρι 2 κουταλιές της σούπας μέσα στον χυλό της μαγιάς και σκεπάζουμε για 30 λεπτά όχι κοντά σε εστία θέρμανσης αλλά σε ζεστό μέρος της κουζίνας. Θα πρέπει να φουσκώσει λίγο αυτός ο χυλός και να καταλάβουμε ότι η μαγιά είναι ενεργή. Τότε μόνον συνεχίζουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι δύο ειδών σε ένα μπωλ μεγάλο, τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε αμέσως με έναν αυγοδάρτη για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς και αρχίζουμε να ανακατεύουμε από έξω προς τα μέσα μ΄ ένα κουτάλι....

Διαβάστε περισσότερα...

Πάστα Φλώρα με αχλάδια Williams και μαρμελάδα μανταρίνι

Εκτέλεση Το αλεύρι μαζί με το αλάτι, μια τσιμπιά στα δάχτυλα αλλά και η άχνη πρέπει να κοσκινιστούν πρώτα. Τα αυγά και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου δηλαδή 1 ώρα εκτός ψυγείου. Αλείφουμε την ταρτιέρα με βούτυρο και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180˚C. Βάζουμε σε ένα μπολ του μίξερ το βούτυρο με την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη και με ένα κουτάλι της σούπας το αναμιγνύουμε καλά. Δε χρειάζεται χτύπημα με το μίξερ αλλά να ενωθούν καλά τα υλικά. Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά αφού τα έχουμε λίγο ανακατώσει με το πιρούνι. Ενσωματώνουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι και το...

Διαβάστε περισσότερα...

Σοκολατένια τάρτα με καρύδια

Εκτέλεση: Ζύμη Σε ένα γυάλινο μπολ κοσκινίζουμε αλεύρι με αλάτι και ρίχνουμε το βούτυρο σε μικρά ίδια κομματάκια. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει σαν άμμος. Ρίχνουμε χτυπημένα τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη. Τα ενώνουμε σε ζύμη χωρίς πολύ ζύμωμα, ίσα να ενωθούν. Μας βοηθάει και αν βάλουμε το σχεδόν ζυμάρι μας σε μεμβράνη, το τυλίξουμε και προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια μπάλα ζυμαριού. Τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Όταν τη βγάλουμε από το ψυγείο, στρώνουμε ένα φύλλο με τον πλάστη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Υπολογίζουμε να ανοίξουμε όσο χρειάζεται για μια ταρτιέρα 23 εκ....

Διαβάστε περισσότερα...

Γλυκό ψωμί με σταφίδες και χαρουπόμελο

Εκτέλεση Με ένα πινέλο αλείφουμε τα τοιχώματα μιας φόρμας για ψωμί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 176˚C. Στο βραστό νερό ρίχνουμε τις σταφίδες για να φουσκώσουν και να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά και όταν τις χρησιμοποιούμε πετάμε το νερό. Αναμιγνύουμε το αλεύρι δυο ειδών, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα φλιτζάνι διαλύουμε μέσα στο ξυνόγαλα τη σόδα. Μετά ρίχνουμε και ανακατεύουμε και το χαρουπόμελο. Στην αγορά υπάρχει αυτό το ξυνόγαλα, παλιά το έβρισκα από τη ΜΕΒΓΑΛ σε χάρτινες συσκευασίες ακριβώς με την ονομασία ξυνόγαλα-buttermilk. Τώρα δεν υπάρχει στη γειτονιά μου και χρησιμοποιώ αυτό που λέει...

Διαβάστε περισσότερα...

Κέικ με μήλα και χουρμάδες

Αυτό το κέικ το ξεσήκωσα από την αγαπημένη μου σειρά The Great British Bake off και είναι το κέικ της Kate από την τελευταία σειρά, season 8. Με εντυπωσίασε το ότι οι κριτές φάνηκαν να αρέσουν τη γεύση του και μια που είναι ο καιρός των μήλων και των ζεστών γεύσεων και αυτό το κέικ έχει κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ θέλησα να το δοκιμάσω. Θα ήθελα να γίνουν τα μηλαράκια μου πιο καραμελωμένα αλλά η golden caster sugar που χρησιμοποιώ δεν πήρε καθόλου βαθύ καραμελέ χρώμα. Γι’ αυτό την άλλη φορά που θα το κάνω θα βάλω κανονική ζάχαρη και όχι...

Διαβάστε περισσότερα...