Επιστροφή στην ιστορία

Kugelhopf cake

lenafusion Kugelhopf cake

Θα χρειαστούμε

  • 200 γρ. βούτυρο τύπου Κέρκυρας ανάμικτο με μαργαρίνη
  • 200 γρ. ξανθή ζάχαρη (από ζαχαροκάλαμο, στα βιολογικά προϊόντα, χτυπημένη στο μπλέντερ για να γίνει σκόνη)
  • 2 φακελάκια βανίλιες
  • Λίγο αλάτι
  • Ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 4 αυγά
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 125 ml γάλα (αν προβληματίζεστε με τα ml, ζυγίστε σε γραμμάρια το ίδιο, είναι μικρή η διαφορά)
  • 125 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 125 γρ. μαύρες σταφίδες

Το κέικ γενεθλίων του παλιού καιρού είναι φτιαγμένο όπως το κλασικό κέικ αλλά αυτή η παραλλαγή του kugelhopf cake, πάντα πετυχαίνει και ενθουσιάζει γευστικά όποιον τη δοκιμάσει.

Σημειώστε ότι: 1. Είναι απαραίτητη η ειδική  ψηλή φόρμα του κέικ! 2. Το βούτυρο, τα αυγά και το γάλα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 3. Οι  σταφίδες να είναι ελαφρά αλευρωμένες και τοποθετημένες σε μπωλάκι ανάμικτες. 4. Το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι να είναι κοσκινισμένα μαζί. 5. Ο φούρνος προθερμαίνεται στους 160 ˚C,  στον αέρα.

Διαδικασία

  1. Χτυπάμε το βούτυρο να μαλακώσει και να γίνει σαν κρέμα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για πέντε λεπτά, να γίνει μια αφράτη κρέμα.
  2.  Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, να ενσωματώνονται πριν συνεχίσουμε με το επόμενο αυγό.
  3. Ρίχνουμε διαδοχικά το αλεύρι με το γάλα μέχρι να τελειώσουν ενώ ανακατεύουμε με το μίξερ.
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι, την κανέλα και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε απαλά.
  5. Αδειάζουμε το μίγμα στη βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι  φόρμα.
  6. Ψήνουμε για 50 έως 60 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο για τα πρώτα 30 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με το πιρούνι: βυθίζουμε ένα πιρούνι απαλά στο κέντρο του κέικ και αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο!
  7. Το αφήνουμε στη φόρμα για 15 λεπτά και μετά αναποδογυριζουμε σε μια σχάρα ώστε να κρυώσει τελείως.
  8. Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.

Ιδέες: Αν χρησιμοποιήσετε αυτό το κέικ για τα γενέθλιά σας πρέπει να είναι τελείως λευκό μέσα! Παραλείπουμε τις σταφίδες και αντικαθιστούμε το ξύσμα πορτοκαλιού με βανίλια, χωρίς την κανέλλα. Οι σταφίδες βέβαια, συνδυάζονται απόλυτα με την υπόλοιπη γεύση αυτού του κέικ γι΄αυτό για το πρωινό σας, για κέρασμα με το τσάι σας ή τον καφέ σας μην τις ξεχάσετε!

Κλασικό κέικ
Tάρτα κρέμα σοκολάτα