Επιστροφή στην ιστορία

Χαλβαδάκια σιμιγδαλένια

χαλβαδάκια lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 1 φλυτζάνι σταφυλέλαιο (grape seed oil), αν δεν το βρείτε σε deli κατάστημα, είναι ωραίο  με το καλαμποκέλαιο
  • 2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 φλυτζάνια ξανθή ζάχαρη (από ζαχαροκάλαμο)
  • 4 φλυτζάνια νερό (ανάμικτο με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, σε αναλογία 2 νερό προς 2 χυμό πορτοκαλιού)
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού κουκουνάρια καβουρντισμένα με καρύδια ψιλοκομμένα
 

Αυτή η συνταγή του παραδοσιακού σιμιγδαλένιου χαλβά ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό με το κλασικό κέικ που ήδη παρουσιάσαμε: 1,2,3,4 είναι ό,τι πρέπει να θυμάστε!

  1. Ζεσταίνουμε το νερό με το χυμό πορτοκαλιού και λιώνουμε μέσα τη ζάχαρη.
  2. Καβουρντίζουμε τα κουκουνάρια με ½ κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο. Να μην μαυρίσουν, μόλις αρχίζουν να ροδίζουν τα βγάζουμε και τα αδειάζουμε σε ένα πιάτο. Ψιλοκόβουμε τα καρύδια.
  3. Μέσα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού ή το καλαμποκέλαιο να ζεσταθεί αρκετά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Με την κουτάλα το γυρίζουμε λίγο στη φωτιά να αλλάξει το χρώμα του, όχι να μαυρίσει αλλά να ξανθύνει.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ζεστό ζαχαρωμένο νερό και τα κουκουνάρια με τα καρύδια. Ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα. Το μίγμα θα γίνει σα χυλός μαλακός και θα αρχίσει να κάνει τα πρώτα σχήματα σα κρατήρες, δείγμα ότι πήζει.
  5. Δε θέλουμε να φύγει τελείως το νερό, προσέχουμε να είναι μαλακό το μίγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα, για να κρυώσει λίγο και να απορροφηθεί το υπόλοιπο νερό.
  6. Αδειάζουμε σε φόρμα στρόγγυλη ή με μια μικρή φορμίτσα που θα τη βρέχουμε κάθε φορά με νερό και θα τινάζουμε να φύγει η πολλή ποσότητα νερού,  θα φτιάχνουμε ατομικά χαλβαδάκια που αραδιάζουμε σε μια πιατέλα. Τρώγονται ζεστά ή κρύα από το ψυγείο. Όταν σερβίρουμε, θα πασπαλίσουμε πρώτα με μπόλικη κανέλα.

Ιδέες: Για τα πυργάκια-χαλβαδάκια, χρησιμοποίησα μια φόρμα σιλικόνης που είναι για κεκάκια canneles de Bordeaux και αποτελεί ένα από τα πολλά gadgets με τα οποία παίζω και χαίρομαι στην κουζίνα μου! 

(Visited 261 time, 1 visit today)
Κεκάκια καρότου
Ψητά Παντζάρια