Επιστροφή στην ιστορία

Τάρτα με κρέμα και αλμυρή καραμέλα

tarta krema lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γρ./6 oz αλεύρι ρυζιού
  • 50 γρ. φουντούκια ψημένα ελαφρά στο γκριλ και τριμμένα στο μπλέντερ
  • 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
  • 140 γρ. μαργαρίνη με λίγο βούτυρο, παγωμένη από το ψυγείο και κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 1 κρόκος αυγού
  • 2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό – ή 1 κουταλιά βότκα παγωμένη και 1 κουταλιά νερό παγωμένο
  • Χαρτί αντικολλητικό ψησίματος ή λαδόκολλα
Για την αλμυρή καραμέλα
  • 115 γρ./4 οz μαλακή καστανή ζάχαρη- soft brown sugar
  • 115 γρ./4oz μαργαρίνη με λίγο βούτυρο
  • 397 γρ. γάλα ζαχαρούχο
  • 2 κουταλιές της σούπας golden syrup ή γλυκόζη (που βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ)
  • ½ κουταλάκι βανίλια απόσταγμα
  • Λίγες νιφάδες αλάτι
  • 50 γρ. φουντούκια ελαφρά ψημένα στο γκριλ, κομμένα σε κομματάκια
Για την κρέμα άνθος αραβοσίτου
  • 6 κουταλιές κοφτές άνθος αραβοσίτου
  • 5 κουταλιές ζάχαρη, 60 γρ. περίπου
  • 660 ml γάλα 1,5% ελαφρύ
  • Προσθέστε μισό λοβό βανίλιας

Για τη ζύμη τάρτας παίρνουμε όλα τα υλικά της κατευθείαν από το ψυγείο. Τη μαργαρίνη την κόβουμε ίσα κομματάκια και τη βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. Δε ζυμώνουμε πολλή ώρα μια ζύμη τάρτας. Αν δείτε πως μαλάκωσε πολύ η ζύμη, βάλτε την λίγο στο ψυγείο και συνεχίστε μετά. Είναι αρκετοί οι «κανόνες» μιας τάρτας που όμως χρειάζονται για μια τέλεια, τραγανή ζύμη, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και με όποια γέμιση θέλετε!

Διαδικασία

  1. Παίρνουμε 100 γρ. ωμά φουντούκια και με μια κοφτή κουταλιά ελαιόλαδο σε ρηχό ταψί τα ψήνουμε στο γκριλ για 5-6 λεπτά. Να ροδίσουν ελαφρά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τώρα είναι εύκολα να ξεφλουδιστούν. Τρίβουμε τα μισά φουντούκια στο μπλέντερ για τη ζύμη.
  2. Σε βαθύ μπωλ ανάμιξης ρίχνουμε τα τριμμένα φουντούκια, το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το αλεύρι ρυζιού, την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μπορούμε να βάλουμε 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά λίγο αλεύρι ρυζιού δίνει μια ιδιαίτερη, κριτσανιστή και κάπως πιο γήινη γεύση. Αν βάλετε μόνον απλό αλεύρι, δοκιμάστε τη βότκα στη ζύμη!
  3. Ρίχνουμε τα κομματάκια παγωμένης μαργαρίνης και ανακατώνουμε.
  4. Συνεχίζουμε με τον κρόκο του αυγού, 2 κουταλιές παγωμένο νερό ή βότκα και νερό και πλάθουμε γρήγορα τη ζύμη σε μπάλα.
  5. Απλώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας ή χαρτιού ψησίματος και ανάμεσα βάζουμε τη μπάλα ζύμης. Με τον πλάστη σιγά σιγά φτιάχνουμε το δίσκο της τάρτας. Τον αφήνουμε για 30 λεπτά τουλάχιστο στο ψυγείο.
  6. Βουτυρώνουμε μια στρόγγυλη φόρμα 23 εκ. για τάρτες, καλύτερα με αποσπώμενη βάση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180⁰ C.
  7. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη μεταφέρουμε στην ταρτιέρα μέχρι το χείλος. Για να μη φουσκώσει στη μέση, μπορούμε να τη στρώσουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και από πάνω να ρίξουμε φασόλια κοινά ή τα ειδικά του εμπορίου που με το βάρος τους θα την κρατήσουν επίπεδη.
  8. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί και συνεχίζουμε για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά, σα μπισκότο. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει, όσο ετοιμάζουμε την καραμέλα.
  9. Ρίχνουμε σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο την καστανή ζάχαρη μαζί με το βούτυρο, το σιρόπι και το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθούν. Ανοίγουμε κι άλλο τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να βράσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας για να αποφύγουμε να «κολλήσει».
  10. Βγάζουμε τη σάλτσα καραμέλας και ρίχνουμε τη βανίλια και λίγο αλάτι. Ανακατώνουμε με κουτάλι μέχρι να γίνει γυαλιστερή και να κρυώσει αρκετά. Τότε τη ρίχνουμε πάνω στην τάρτα.
  11. Σπάζουμε τα υπόλοιπα φουντούκια και τα ρίχνουμε από πάνω. Να κρυώσει η καραμέλα τελείως και μετά να συνεχίσουμε.
  12. Φτιάχνουμε την κρέμα. Διαλύουμε τη σκόνη άνθος αραβοσίτου με τη ζάχαρη σε ένα φλυτζάνι κρύο γάλα. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε κατσαρολάκι για να ζεσταθεί μέχρι που να βράσει.
  13. Το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μίγμα και ανακατεύουμε. Με το μαχαίρι ξύνουμε μισό λοβό βανίλιας και ρίχνουμε τα σποράκια μέσα στο μίγμα.
  14. Αδειάζουμε το μίγμα σε κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε. Ανακατεύουμε και μόλις αρχίζει να γίνεται πηχτή η κρέμα, να βγάζει τους πρώτους «κρατήρες», αποσύρουμε από τη φωτιά.
  15. Αδειάζουμε σε κρύα κατσαρόλα αμέσως και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη κουζίνας για να μην πιάσει κρούστα. Μόλις κρυώσει πριν να γίνει πολύ στερεή, τη ρίχνουμε πάνω στην καραμέλα και στρώνουμε. Διακοσμούμε ή την αφήνουμε σκέτη και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Να καταναλωθεί μέσα σε τρεις μέρες.

Ιδέες: Η ζύμη τάρτας βασίζεται σε συνταγή του BBC Food. Η κρέμα με το άνθος αραβοσίτου είναι η πιο ελαφριά έκδοση. Είναι νόστιμη και ελαφριά! Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάσταρντ πάουντερ και να προσθέσουμε στη συνταγή του πακέτου 2 κρόκους αυγών στο πρώτο μίγμα κρύου γάλακτος και 1 κομματάκι βούτυρο στο τέλος για να γίνει μια κρέμα πατισερί. Ή λίγη λευκή σοκολάτα ανακατωμένη στην κρέμα αραβοσίτου…θα ξέφευγε βέβαια από τους κανόνες αλλά…..

(Visited 1.351 time, 1 visit today)
Μάφινς με κολοκύθι και γκράνα παντάνο
Σοκολατένιο Ρολό με κρέμα πορτοκάλι