Επιστροφή στην ιστορία

Σολωμός στον ατμό με μαρουλοσαλάτα

salmon salad lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 1 μεγάλο φιλέτο φρέσκου σολωμού
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι (ας μην είναι βιολογικό, θα προστεθεί μόνον στο νερό )
  • 1 μαρούλι μέτριο                                                    
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια                                       
  •  ½ φλυτζανάκι του καφέ χυμός λεμονιού                                                                                 
  • 1 φλυτζ.  του καφέ ελαιόλαδο                                                                             
  • 1 κουταλιά της σούπας  μουστάρδα
  •  1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος             
  •  Αλάτι, πιπέρι λευκό    

Για 3-4 άτομα

Διαδικασία

  1. Πλένουμε το σολωμό , τον τοποθετούμε πάνω σε μια σίτα από αυτές που χρησιμοποιούμε για να μην πιτσιλάνε τα τηγανητά. Εγώ βέβαια έπαψα να τηγανίζω όλα εκείνα τα υπέροχα τηγανητά των παιδικών μας χρόνων, όπως τηγανιτές μελιτζάνες, πιπεριές, πικάντικες πράσινες πιπεριές, πατάτες, κλπ. Γι΄αυτό χρησιμοποιώ την καινούρια σίτα μου μόνον για το σολωμό. Εκτός αν έχουμε ατμομάγειρα, οπότε γίνεται πανεύκολα. Λοιπόν τοποθετούμε τη σίτα πάνω στο άνοιγμα ενός βαθιού τηγανιού, στο οποίο έχουμε βάλει αρκετό νερό με το ξύσμα λεμονιού ή από ένα lime. Το νερό να μην ακουμπάει στο ψάρι.
  2. Σκεπάζουμε με καπάκι έτσι ώστε να φτάνει μέχρι τις άκρες του τηγανιού.
  3. Αχνίζουμε το σολωμό με το νερό να βράζει σε μέτρια φωτιά. Αν τελειώνει το νερό, προσθέτουμε καυτό, ώστε να υπάρχουν πάντα δυο-τρία δάχτυλα μέσα στο τηγάνι. Μετά από  15 λεπτά γυρίζουμε το φιλέτο από την άλλη με προσοχή. Και να σπάσει βέβαια δεν πειράζει γιατί θα το κάνουμε κομματάκια (flakes) για τη σαλάτα. Αλλά εγώ το προτιμώ ολόκληρο στο ψήσιμο!
  4. Συνολικά σιγοβράζουμε για μισή ώρα. Ο σολωμός θα γίνει ροζ! Δοκιμάζουμε με το πιρούνι και όταν μας αρέσει το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Σε ένα βαθύ γυάλινο μπωλ σερβιρίσματος ψιλοκόβουμε το πλυμένο και στραγγισμένο μαρούλι, τον άνηθο, τα πλυμένα και ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.
  6. Σκορπάμε το σολωμό κρύο σε νιφάδες. Προσθέτουμε την κάππαρη. Αλατοπιπερώνουμε.
  7. Σε ένα βαζάκι καθαρό που κρατάμε για αυτές τις χρήσεις, βάζουμε τη μουστάρδα, το λάδι, το λεμόνι, τα αναμιγνύουμε, κουνώντας το βαζάκι σα shaker και περιχύνουμε. Ανακατεύουμε με ξύλινες κουτάλες απαλά.
  8. Σερβίρουμε με παξιμάδια  λαδιού Κυθήρων ή στρόγγυλα  πιτάκια ψωμί ( τα Αραβικού τύπου στα σουπερμάρκετ) και παγωμένο λευκό κρασί. Καλή όρεξη!

Τη συνταγή τη βρήκα κάποτε σε ένα τεύχος του Γαστρονόμου. Είναι τέλεια για τα γευστικά μου γούστα, αν και πολλοί μόνον στην ιδέα του σολωμού στον ατμό δε θα τη δοκίμαζαν! Αλλά σκεφτείτε πως τα φαγητά στον ατμό είναι πιο υγιεινά από κάθετι άλλο και όταν θα δοκιμάσετε τη σαλάτα τελειωμένη με τα συνοδευτικά της θα ξετρελαθείτε. Το μυστικό βέβαια για να επιτύχει αυτή η σαλάτα είναι απλό: όλα τα υλικά πρέπει να είναι ολόφρεσκα!

Ιδέες: Την κάππαρη διάβασα πως πριν τη χρησιμοποιήσουμε, τη βάζουμε σε νερό για λίγο και τη στραγγίζουμε. Είναι πράγματι καλύτερη, γιατί φεύγει η αψάδα της γεύσης της!

(Visited 127 time, 1 visit today)
Φράουλες με ζουμί
Σούπα μανέστρα με ξηρό ανθότυρο Κρήτης