Επιστροφή στην ιστορία

Σοκολατένιο Ρολό με κρέμα πορτοκάλι

swiss roll lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 75γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 50 γρ. αλεύρι
  • ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 175 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα λιωμένη με 3 κουταλιές της σούπας νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
Για τη γέμιση
  • 3 πορτοκάλια
  • 1 κόκκινο γκρέιπφρουτ
  • 1 κουτί φυτική κρέμα για σαντιγί, 250 γρ.
  • 75 γρ. άχνη ζάχαρη ή 1 φλυτζανάκι του καφέ
  • Ξύσμα από 1 βιολογικό ή ακέρωτο πορτοκάλι

ή αλλιώς…Τούρτα πορτοκάλι της Νάντιας

Αυτό το σοκολατένιο ρολό-chocolate swiss roll είναι μια μίξη συνταγών. Κάτι σημειώσεις που κράτησα από τη φίλη μου Νάντια, κάποτε στο βαθύ παρελθόν,  μαζί με αλλαγές που έκανα βλέποντας και δοκιμάζοντας τα swiss roll, παρασκευής του παλιού σουπερμάρκετ Safeway, που είναι αλήθεια πως ήταν καταπληκτικά σε όλες τις παραλλαγές τους.

Θυμάμαι τη Νάντια βέβαια να μου υπαγορεύει τη συνταγή με το σίγουρο χαμόγελο της επιτυχίας μια που την είχε δοκιμάσει πολλές φορές. Αλλά εγώ μόλις που πρόλαβα να τη γράψω και την καταχώνιασα στο ντουλάπι μου με τις άλλες συνταγές, σίγουρη πως δεν θα τα καταφέρω ποτέ να γυρίσω με την πετσέτα ένα ολόκληρο παντεσπάνι. Είναι αλήθεια πως όταν είσαι μικρή μαγείρισσα, το παντεσπάνι είναι μια απίθανη πρόκληση! Και τις περισσότερες φορές κάτι δε σου πετυχαίνει και μένεις ή να ξεκολλάς με το μαχαίρι καμένη ζύμη ή να μαζεύεις με το κουτάλι κομματάκια απροσδιόριστου κατασκευάσματος, κάτι ανάμεσα σε καθισμένο κέικ και κρατσανιστής ψίχας ψωμιού! Τέλος πάντων, όταν αισθάνθηκα ασφαλής αρκετά, δοκίμασα τη συνταγή. Μια λάθος επιλογή, γιατί εκείνο το παντεσπάνι έσπασε σε πολλές μεριές! Αργότερα κατάλαβα πως και η ζαχαροπλαστική χρειάζεται ακρίβεια και υπομονή. Κυρίως, να αποδέχεσαι τις αποτυχίες και να τις ξεχνάς.

Αυτή η mixed συνταγή μου, βήμα βήμα θα σας φανεί πανεύκολη! Α, και πεντανόστιμη!

Διαδικασία

  1. Βουτυρώνουμε ένα ταψί μακρόστενο 38 × 26 εκ., τοποθετούμε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το βουτυρώνουμε και αυτό.
  2. Βρέχουμε ελαφρά μια πετσέτα κουζίνας, μεγαλύτερη από το ταψί, και από πάνω στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος που το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, για να μη κολλήσει το παντεσπάνι.
  3. Σε ένα βαθύ πήλινο ή γυάλινο, καθαρό  μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Ξεχωρίζουμε ένα ένα τα ασπράδια, πρώτα σε μικρό μπωλ και αν δούμε πως δεν ξέφυγε λίγος κρόκος και το ρίχνουμε. Και ο ελάχιστος κρόκος αν πέσει, δεν αφήνει τη μαρέγκα να σφίξει. Βάζουμε τη μισή από την ποσότητα ζάχαρης και συνεχίζουμε το χτύπημα να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
  4. Λιώνουμε την κουβερτούρα με το νερό σε κατσαρολάκι που έχουμε τοποθετήσει σε μεγαλύτερο με νερό να βράζει (μπαιν μαρί)..
  5. Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη να γίνει ένα αχνά κίτρινο μίγμα. Προσθέτουμε μετά την κουβερτούρα, πολύ χλιαρή, τη βανίλια και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι, κοσκινισμένα μαζί. Συνεχίζουμε με τη μαρέγκα, σιγά σιγά σε 3 δόσεις, ανακατώνοντας προς την ίδια φορά με ένα αυγοδάρτη. Να ενσωματωθεί αλλά απαλά για να μη χαθούν οι φυσσαλίδες από αέρα στο μίγμα.
  6. Το στρώνουμε με μια σπάτουλα ομοιόμορφα στο ταψί.
  7. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 ⁰ C, για 12-15 λεπτά.
  8. Μόλις γίνει, το βγάζουμε. Ελέγχουμε προηγουμένως, αν  το αγγίξουμε, να είναι σα σπόγγος, και να έχει μαζευτεί ελαφρά στις άκρες, τότε είναι έτοιμο.
  9. Βρήκα πως είναι πιο εύκολο να βάλω από επάνω ένα μεγάλο δίσκο κοπής να το αναποδογυρίσω εκεί και σιγά σιγά να το αδειάσω πάνω στο αντικολλητικό ζαχαρωμένο χαρτί που έχω πάνω στην ελαφρά βρεγμένη πετσέτα.
  10. Γυρίζουμε το ρολό προσεχτικά και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για μια νύχτα.
  11. Χτυπάμε τη σαντιγί ως εξής: Σε κρύο κάδο (που βάλαμε λίγο στο ψυγείο) χτυπάμε ένα κουτί φυτικής κρέμας να αφρατέψει. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και το ξύσμα από το πορτοκάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Να διπλασιαστεί σε όγκο και να «στέκεται» στα φτερά του μίξερ. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
  12. Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ και αφαιρούμε την εσωτερική άσπρη φλούδα τους.
  13. Ανοίγουμε προσεχτικά το ρολό. Στρώνουμε τη σαντιγί και από επάνω μικρά ομοιόμορφα κομμάτια πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ σε σειρές. Γυρίζουμε και το στολίζουμε ή πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Να μείνει στο ψυγείο για να «δέσει» το γλυκό. Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!
(Visited 278 time, 1 visit today)
Τάρτα με κρέμα και αλμυρή καραμέλα
Κρέμα παρφέ με φρούτα