Επιστροφή στην ιστορία

Σοκολατένια τάρτα με καρύδια

Θα χρειαστούμε

Υλικά
Για τη βάση θα χρειαστείτε:
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο από το ψυγείο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 50 γρ. ζάχαρη demerara
  • 2 κρόκους αυγών
Για τη γέμιση θα χρειαστείτε:
  • 230 γρ. καρύδια
  • 160 γρ. ζάχαρη demerara
  • 3 αυγά
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 μεγάλους εργολάβους (αμυγδαλωτά)
  • 75 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα τριμμένη
  • 50 γρ. λικέρ amaretto di Saronno (με γεύση πικραμύγδαλο)
Εκτέλεση:

Ζύμη

Σε ένα γυάλινο μπολ κοσκινίζουμε αλεύρι με αλάτι και ρίχνουμε το βούτυρο σε μικρά ίδια κομματάκια. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει σαν άμμος. Ρίχνουμε χτυπημένα τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη. Τα ενώνουμε σε ζύμη χωρίς πολύ ζύμωμα, ίσα να ενωθούν. Μας βοηθάει και αν βάλουμε το σχεδόν ζυμάρι μας σε μεμβράνη, το τυλίξουμε και προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια μπάλα ζυμαριού. Τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Όταν τη βγάλουμε από το ψυγείο, στρώνουμε ένα φύλλο με τον πλάστη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Υπολογίζουμε να ανοίξουμε όσο χρειάζεται για μια ταρτιέρα 23 εκ. Την απλώνουμε ομοιόμορφα, όσο γίνεται γιατί δεν είναι καθόλου ελαστική αλλά πλάθεται αρκετά καλά. Τρυπάμε με το πιρούνι σε διάφορα μέρη. Τη σκεπάζουμε με χαρτί αντικολλητικό, ρίχνουμε για βάρος φακές ή φασόλια ή τα ειδικά κεραμικά φασόλια και την ψήνουμε ακριβώς για 10΄λεπτά στους 200˚ C και ξεσκέπαστη για ακόμη 5΄λεπτά. Βγάζουμε το ταψάκι και την αφήνουμε να κρυώσει.

Γέμιση

Τρίβουμε σταδιακά στο μπλέντερ σε τρεις δόσεις τα καρύδια με τη μισή ποσότητα ζάχαρης.

Τρίβουμε τη σοκολάτα.

Κόβουμε σε όσο μικρότερα κομματάκια μπορούμε τους 2 εργολάβους.

Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη να αφρατέψουν.

Ενσωματώνουμε το μίγμα, τη σοκολάτα, το βούτυρο, τους εργολάβους, το λικέρ και περιχύνουμε το μίγμα πάνω στην ψημένη τάρτα.

Την ψήνουμε στους 180˚ C για 25 περίπου λεπτά.

Τη διακοσμούμε με αμυγδαλάκι κροκάν και ολόκληρα καρύδια που κολλάμε με ένα πινέλο βουτυγμένο σε λίγη μαρμελάδα που έχουμε αραιώσει και σιγοβράσει με λίγο νερό και λεμόνι για 2΄ λεπτά.

Ένα κομμάτι τάρτας είναι τέλειο με ένα φλιτζάνι καφέ! Άλλες ιδέες για τάρτες θα βρείτε: torta al limone, τάρτα με κρέμα και αλμυρή καραμέλα, τάρτα κρέμα σοκολάτα.

PENTAX DIGITAL CAMERA

(Visited 27 time, 1 visit today)
Πάστα Φλώρα με αχλάδια Williams και μαρμελάδα μανταρίνι
Γλυκό ψωμί με σταφίδες και χαρουπόμελο