Επιστροφή στην ιστορία

Ρολό με μαρμελάδα και καρύδια

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 4 αυγά βιολογικά
  • 80 γρ. Ζάχαρη ξανθή από ζαχαροκάλαμο, περασμένη από το μπλέντερ για να γίνει πολύ λεπτή – ή golden caster sugar
  • 35 γρ. αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας/5 γρ. κορνφλάουρ
  • 2 κουτ. του γλυκού φυλλαράκια λουίζα ξερή
  • 1 ½ κουτ. του γλυκού παπαρουνόσπορο
  • 1 κουταλάκι του τσαγιού βανίλια υγρή
Γέμιση
  • 300 γρ. περίπου μαρμελάδα μανταρίνι
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

Διαδικασία

Για 6-7 άτομα

Προετοιμάζουμε:

  1. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε ένα μικρό μπολ, ένα ένα, προσέχοντας να μην πέσει κρόκος στο ασπράδι. Γιατί έτσι χαλάει η μαρέγκα.
  2. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα 40 γραμμάρια ζάχαρη με τον παπαρουνόσπορο και τα φυλλαράκια τσαγιού.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορνφλάουρ τρεις φορές ώστε να είναι αέρινο.
  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψί μακρόστενο με χαμηλά τοιχώματα 33×23 εκ. Το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  5. Στρώνουμε μια ελαφρά βρεγμένη πετσέτα (ποτηρόπανο) και από πάνω βάζουμε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, τόσο μεγάλο όσο είναι το ταψί μας.

Σε γυάλινο ή μεταλλικό μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σαν αφρός, 2 λεπτά. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τα υπόλοιπα 40 γραμμάρια από όλη την ποσότητα της ζάχαρης και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαρέγκα τόσο σφιχτή όσο να κρατιέται στο φτερό του μίξερ. Μετά από συνολικά 6-7 λεπτά, σταματάμε το χτύπημα.

Χτυπάμε σε άλλο μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη που είναι αρωματισμένη με το τσάι και τον παπαρουνόσπορο. Προσθέτουμε τη βανίλια.

Ενσωματώνουμε την μαρέγκα σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας προς την ίδια φορά πάντα και σιγά σιγά. Με αυτόν τον τρόπο δε χάνουμε τον αέρα που έχει η μαρέγκα και κάνει αφράτο το μίγμα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το αλεύρι πάλι με τον ίδιο τρόπο.

Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψάκι, στρώνουμε απαλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα και χτυπάμε μια φορά το ταψί στο τραπέζι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 C και για 25 λεπτά. Ελέγχουμε το παντεσπάνι ως εξής: Τραβάμε λίγο το ταψί προς τα έξω και με το δάχτυλο πιέζουμε το παντεσπάνι. Αν το βύθισμα επανέρχεται, είναι ψημένο. Από κάτω είναι ελαφρά ροδισμένο.

Όταν ψηθεί, πάλι χτυπάμε το ταψί στο τραπέζι για να μην συρρικνωθεί το παντεσπάνι. (κάτι που διάβασα και το τηρώ πάντα στα παντεσπάνια)

Περιμένουμε 5 λεπτά και αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι μας πάνω στην πετσέτα με το χαρτί και την άχνη. Αφήνουμε να κρυώσει και τυλίγουμε από το πλάτος, γυρίζοντας προς τα μέσα και σπρώχνοντας με την πετσέτα ώστε να κάνουμε το ρολό. Όπως είναι με το χαρτί, χωρίς την πετσέτα το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες ή καλύτερα για ένα βράδυ.

Συναρμολόγηση

Ξετυλίγουμε το ρολό και κόβουμε τις άκρες του περίπου ½ εκ. και από τις δυο πλευρές για να είναι ίσια τα τελειώματά του. Απλώνουμε μαρμελάδα, ένα δάχτυλο πιο μέσα στο παντεσπάνι και από πάνω απλώνουμε μια σειρά από μέτρια χοντροκομμένα καρύδια. Τυλίγουμε και το βάζουμε σε πλαστική μεμβράνη τροφίμων σφιχτά, προσέχοντας να γίνει ολοστρόγγυλο το ρολό και το αφήνουμε κάποιες ώρες στο ψυγείο. Την πλαστική μεμβράνη θα την βγάλουμε αν μας μείνει το ρολό για άλλη μέρα γιατί κρατάει υγρασία στο ρολό μέσα στο ψυγείο.

Κόβουμε φέτες 2 εκ. με ένα καθαρό κάθε φορά μαχαίρι και σερβίρουμε με λίγη άχνη ζάχαρη, αν θέλουμε.

swiss03

 

(Visited 311 time, 1 visit today)
Ρολό με σαντιγί και μαρμελάδα μανταρίνι
Σοκολατίνια με φουντούκια και κράνμπερις