Επιστροφή στην ιστορία

Ρεβίθια ψητά με δενδρολίβανο

Θα χρειαστούμε

  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 80 γρ. καρύδια, κομμένα τα περισσότερα στα δύο
  • Φρέσκα κλωναράκια δενδρολίβανο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Κάρυ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φετούλες

Ο τίτλος τα λέει όλα! Ή σχεδόν όλα γιατί λείπει ένα άλλο συστατικό, τα καρύδια που πραγματικά μετατρέπουν αυτό το πιάτο σε ένα τέλειο ορεκτικό για όλες τις εποχές.

Διαδικασία

  1. Από το βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό όχι βραστό νερό. Σκεπάζουμε με το νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν. Την επόμενη μέρα πετάμε το νερό, ρίχνουμε 1 κουταλιά σούπας σόδα φαγητού και τα αφήνουμε για 1 τέταρτο της ώρας.
  2. Ξεπλένουμε τη σόδα με χλιαρό νερό και τρίβουμε απαλά τα ρεβίθια. Αν βγαίνει η εξωτερική τους φλούδα, αφαιρέστε την στα περισσότερα.
  3. Ρίξτε τα σε νερό που βράζει και μόλις αρχίσουν να βράζουν αφαιρέστε όσο περισσότερο αφρό σχηματίζεται με μια κουτάλα. Αφήστε τα να μαλακώσουν για 50 λεπτά. Στο τελευταίο τέταρτο αλατίστε τα. Σβήστε τη φωτιά και σουρώστε τα, κρατώντας 2 κουταλιές από το νερό τους.
  4. Σε ρηχό ταψάκι ρίξτε λίγο ελαιόλαδο, απλώστε 2 κούπες από τα βρασμένα ρεβίθια και σκορπίστε καρύδια με το χέρι. Σπάστε και μερικά καρύδια σε χοντροκομμένα κομμάτια.
  5. Ανακατώστε 2 κουταλιές από φρέσκο δενδρολίβανο, αλατίστε και πασπαλίστε με πιπέρι.
  6. Πασπαλίστε με τις κομμένες φετούλες σκόρδου.
  7. Ρίξτε 2 κουταλιές ελαιόλαδο από πάνω και το νερό που κρατήσατε από το ψήσιμο των ρεβιθιών. Ψήστε τα στο φούρνο για 20 λεπτά στους 180⁰C, γυρίζοντάς τα στο μισό χρόνο με μια κουτάλα. Τα καρύδια θα γίνουν πεντανόστιμα και απόλυτα δεμένα σε γεύση με τα ρεβίθια.
  8. Σερβίρετε με μια σαλάτα με μαρούλι iceberg το καλοκαίρι ή βραστό μπρόκολο και καρότο το χειμώνα και ψητές πιτούλες με λάδι και ρίγανη. Τέλειο συνοδευτικό πιάτο μαζί με ένα ποτήρι κρασί ή ούζο.

ch06

(Visited 223 time, 1 visit today)
Φράουλες με ζύμη μπισκότου
Ρεβίθια άσπρα με κάρυ