Επιστροφή στην ιστορία

Παστίτσιο με λαζάνια

pastitsio close up lenafusion

Θα χρειαστούμε

1 πακέτο λαζάνια που δε χρειάζονται προβράσιμο  
Κιμάς
  • ½ κιλό κιμάς άπαχος από κομμάτι
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  •  1 φλυτζάνι ντοματοχυμός (ή 2 μέτριες ώριμες ντομάτες) και 1 κουταλάκι   
  •  ντοματοπελτέ
  • Λίγη κανέλα
  • Αλάτι και πιπέρι
 
Κρέμα μπεσαμέλ
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο ανάλατο
  • 4 ποτήρια (του νερού) γάλα
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήαεις
  • 1 -2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα με το πιρούνι (τέλειο με δύο αυγά, αλλά ωραίο και με 1 αυγό η μπεσαμέλ,)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο, αλάτι και πιπέρι
  • 1 φλυτζάνι κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
 

Αυτή την αλλαγή στο παραδοσιακό ελληνικό παστίτσιο, την έκανα κάποια χρόνια πριν, για την κόρη μου!

Εγώ σκοτωνόμουν να κάνω τον κιμά, να πετύχω τη μπεσαμέλ, σύμφωνα με την κλασική συνταγή, που παρεμπιπτόντως μου σβόλιαζε όλη την ώρα, και όταν επιτέλους έβγαινε από το φούρνο ροδοψημένο και μυρωδάτο άκουγα:

-Όχιιι! Πάλι παστίτσιο έχουμε! Πότε φάγαμε τελευταία φορά και ξανάρθε η ώρα; Δε μου αρέσουν έτσι τα μακαρόνια, γιατί δε μπορούμε να τα τρώμε κανονικά με τη σάλτσα τους;

Άλλαξα και εγώ τη συνταγή μου αφού άφησα αρκετό καιρό να ξεχαστεί η εικόνα και η γεύση του παστίτσιου στο σπίτι μας. Ονόμασα το καινούριο φαγητό «παστίτσιο με λαζάνια», ήταν ελαφρύ, λεπτό σε πάχος, με παρμεζάνα ή λάιτ κεφαλοτύρι, με την ίδια γαργαλιστική μυρωδιά και εμφάνιση αλλά το σπουδαιότερο, η κόρη μου νόμιζε πως ήταν κάτι τελείως διαφορετικό! Μισοχαμογέλασε μόλις το είδε στο τραπέζι ενώ μετά την πρώτη μπουκιά το σχόλιό της ήταν: «πεντανόστιμο σήμερα το παστίτσιο, μαμά!»

Διαδικασία

  1. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι (να μη μαυρίσει!) και ρίχνουμε τον κιμά να σωταριστεί. Ρίχνουμε το ντοματοχυμό, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και κανέλα να μαγειρευτούν για 2 λεπτά. Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό, να μισοσκεπάζεται το μίγμα και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, να σιγοβράζει για 18-20 λεπτά, ώσπου να μείνει με το λάδι του. Μόλις γίνει, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.  Μπορείτε να ετοιμάσετε τον κιμά από το βράδυ.
  2. Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλεύρι.
  3. Έχουμε δίπλα μας ζεστάνει το γάλα (όχι καυτό), το οποίο ρίχνουμε στο μίγμα με το αλεύρι και το βούτυρο και το γυρίζουμε πίσω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  4. Ανακατώνουμε απαλά και συνεχώς και όταν αρχίσει η κρέμα να φαίνεται πώς αρχίζει να πήζει (βλέπουμε τα πρώτα σχήματα σαν κρατήρες), αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά με ένα πιρούνι και μια γερή δόση κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.

Στο τραπέζι βάζουμε το ταψί μας, 23επί 30 εκ., την κατσαρόλα με τον κιμά και αυτήν με την κρέμα μπεσαμέλ.

Ρίχνουμε με την κουτάλα μας στον πάτο του ταψιού μια στρώση κρέμας, 6 κουταλιές, να καλύπτεται ελαφρά ο πάτος,  αραδιάζουμε φύλλα λαζάνια και από πάνω τη μισή ποσότητα του κιμά ανάμικτο με 3-4  κουταλιές κρέμα. Πάλι μια στρώση λαζάνια, κρέμα και κιμά και μετά την τρίτη στρώση λαζάνια. Από πάνω ρίχνουμε την τελευταία στρώση κρέμας να σκεπάζει όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Υπολογίζουμε να μείνει λίγο παραπάνω για την τελευταία στρώση η κρέμα. Πάντα προσέχουμε τα φύλλα λαζάνια να καλύπτονται με γέμιση γιατί είναι άβραστα.

Πασπαλίζουμε με  το υπόλοιπο κεφαλοτύρι  ή τριμμένη παρμεζάνα. Μπορούμε να προσθέτουμε και λίγο ακόμα αλλά προσοχή, 3-4 κουταλιές είναι αρκετό, δε θέλουμε να μοιάζει με πίτσα στη γεύση!

Ψήνουμε στους 180⁰C στον αέρα, ή 200⁰C σε κανονικό φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι ροδίζει, το φαγητό τότε είναι έτοιμο. Σερβίρουμε μετά από 1 ώρα.

(Visited 697 time, 1 visit today)
Σαλάτα μαρούλι-καρότο
Κλασικό κέικ