Επιστροφή στην ιστορία

Πάστα Φλώρα χαρταετός

pasta flora02 lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 320 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 320 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 640 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½  κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
  • Ξύσμα 1 βιολογικού λεμονιού
  • Μαρμελάδα κεράσι για την επιφάνεια

Αυτή η συνταγή είναι από το παλιό βιβλίο της μαμάς μου και η ιδέα της παρουσίασης μου ήρθε όταν είδα μια τάρτα φρούτου από το italiancakes.net!

Η πάστα φλώρα θέλει τα μπαστουνάκια της από επάνω σαν καλαθάκι. Γι΄ αυτό και κρατάμε 1/3 της ζύμης. Επειδή εγώ έκανα το σχέδιο χαρταετός,  με την υπόλοιπη ζύμη έγιναν τα πασταφλωράκια της φωτογραφίας. Εμένα μου αρέσει αφράτη η πάστα φλώρα, γι΄αυτό χρησιμοποιώ ταψάκι 28 εκ. και γίνεται πιο ψηλή από τη συνηθισμένη τάρτα. Αν θέλετε κλασική εμφάνιση, το ταψάκι πρέπει να είναι μεγαλύτερο, των 30 εκ.

  1. Χτυπάμε το λιωμένο (όχι ζεστό, όμως) βούτυρο με τη ζάχαρη και ενώνουμε ένα-ένα τα αυγά.
  2. Προσθέτουμε το μπέικιν και το αλεύρι κοσκινισμένα, το κονιάκ και την τριμμένη φλούδα από το λεμόνι. Όχι από την αρχή όλο το αλεύρι. Ζυμώνοντας θα καταλάβουμε πόσο θέλει. Η ζύμη μας να είναι μαλακή, όχι πολύ σφιχτή.
  3. Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα 28 εκ. απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα, φροντίζοντας να κρατήσουμε ένα κομμάτι, περίπου το 1/3 από τη ζύμη,  για τα μπαστουνάκια από επάνω. Τρυπάμε παντού τη ζύμη με το πιρούνι.
  4. Στη λακούβα που έχει σχηματιστεί απλώνουμε τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας, κατά προτίμηση φράουλα ή κεράσι για την κλασική πάστα φλώρα.
  5. Πλάθουμε με το υπόλοιπο μίγμα μπαστουνάκια, προσθέτοντας κι άλλο αλεύρι για να πλάθονται καλά χωρίς να κολλάνε. Τα τοποθετούμε σαν πλέγμα για πλεχτό καλαθάκι από επάνω.
  6. Ψήνουμε σε μέτριο, προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C, για 40 λεπτά.

Ιδέες: Για την πάστα φλώρα χαρταετός θα χρειαστείτε μαρμελάδα κεράσι, μπλούμπερι, μανταρίνι και μήλο. Αφού ψηθεί και κρυώσει, προσθέστε, αν θέλετε, ένα ακόμη ελαφρύ στρώμα από τις μαρμελάδες για πιο πλούσια γεύση.

(Visited 874 time, 1 visit today)
Τυροπιτάκια κουρού
Ρεβίθια με σπανάκι