Επιστροφή στην ιστορία

Μικρογεμιστά στον φούρνο

Θα χρειαστούμε

Θα χρειαστούμε για 4 άτομα
Για το ταψί:
  • 20 μικρές πιπεριές και ντοματούλες
  • ½ φλυτζανάκι ελαιόλαδο για το ταψί
  • Τον χυμό από μια μικρή ντομάτα
  • 150 ml – 1 φλυτζανάκι του καφέ νερό
  • Τριμμένη φρυγανιά (2-3 κουταλιές της σούπας) που θα πασπαλίσουμε πάνω στα καπάκια των γεμιστών
  • Λίγη πάπρικα, αλάτι, πιπέρι για να πασπαλίσουμε από πάνω
Για τη γέμιση:
  • 21 κουταλιές της σούπας ρύζι ποικιλία καρολίνα
  • 4-5 γεμάτες κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κόκκινο τριμμένο στον τρίφτη
  • 150 ml – 1φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  •  Τον χυμό χωρίς τη σάρκα και τα σπόρια από τις ντοματούλες που αδειάσαμε
  • 1 μέτριο καρότο τριμμένο στον τρίφτη
  • Αλάτι 1 κουταλάκι– πιπέρι ½  κουταλάκι

Αφού έχετε επιλέξει τα λαχανικά σας από τον κήπο σας ή τον μανάβη, πιπερίτσες και ντοματούλες και βεβαιωθήκατε ότι «κάθονται» στο ταψί σας, κόψτε στην επιφάνειά τους ένα καπάκι περίπου 1 εκ. και αδειάστε με προσοχή τα σπόρια από τις πιπεριές και με ένα κουταλάκι την εσωτερική τους σάρκα από τις ντομάτες.

Αν υπάρχουν αυτήν την εποχή στην περιοχή σας κολοκυθοανθοί, φυσικά θα αραδιάσετε και μερικούς στο ταψί, γίνονται τέλειοι γεμιστοί με τα ίδια υλικά. Θα σας έλεγα και μισές πατατούλες που τις αδειάζετε περιμετρικά με ένα κουταλάκι αλλά έχω παρατηρήσει ότι η πατάτα αλλάζει τη γεύση των γεμιστών και εγώ τις αποφεύγω. Οι μαμάδες μας έριχναν ανάμεσα μερικές πατατούλες μικρές κυδωνάτες που όταν ήμασταν παιδιά, ομολογώ τις κυνηγούσαμε στο ταψί, γιατί αλήθεια, ποιος μικρός ήθελε τα γεμιστά, το καλοκαίρι και ειδικά σκέτα, με ρύζι. Και έτσι τουλάχιστον βολευόμασταν με αυτές ενώ πάντα είχαμε στο μυαλό μας  να δούμε στο τραπέζι εκείνα τα υπέροχα σουτζουκάκια, τα τζιζ μπιζ που τα έλεγε η γιαγιά και τις τηγανητές πατατούλες, που τα θέλαμε αν ήταν δυνατόν να μας τα φτιάχναν κάθε μέρα!

Τέλος πάντων, πέρασαν κάποιες εποχές αλλά και κάποιες γεύσεις! Τώρα θα χαρούμε με τα baby λαχανικά μας.

Επειδή λοιπόν είναι μικροσκοπικά τα γεμιστά θα προσέχουμε λίγο τον φούρνο. Εγώ τα έψησα σε 1 ½  ώρα ακριβώς σε πήλινο ταψί. Σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200⁰C για ένα τέταρτο και στους 180⁰C τον υπόλοιπο χρόνο. Μπορεί κατά τη διάρκεια ψησίματος να χρειαστεί λίγο ακόμη νερό.

Αφού βάλατε τα λαχανικά άδεια στο ταψί, φτιάχνετε τη γέμιση με όλα τα υλικά ψιλοκομμένα: μόνον τον χυμό από τις ντομάτες που αδειάσατε και θα πρέπει να περάσετε από ένα τρυπητό για να μην χρησιμοποιήσετε τη φλούδα και τα σπόρια. Ρίχνουμε ρύζι.  Όσα γεμιστά έχουμε τόσες κουταλιές της σούπας ρύζι συν 2 ακόμη. Αλλά εδώ υπολογίστε συν 1 κουταλιά λόγω του μεγέθους.

Έπειτα ρίχνετε το καρότο, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι.  Αφού τα αναμίξετε καλά, γεμίζετε προσεκτικά  με ένα κουταλάκι. Κάτι που έλεγε και ξανάλεγε η μαμά μου αλλά εγώ από τον πολύ ζήλο δεν το πρόσεχα, είναι πως δεν πρέπει να παραγεμίσουμε τα γεμιστά αλλά να κλείνουν τα καπάκια τους καλά, ώστε να μην μείνει το ρύζι στην επιφάνεια κριτσανιστό και μισοψημένο.

Αφού τελειώσουμε με το γέμισμα, ρίχνουμε τα υγρά πρώτα: το ελαιόλαδο, το νερό και λίγο χυμό της φρέσκιας ντομάτας. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά μόνον στα καπάκια, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και τα ψήνουμε. Στα  40 λεπτά ψησίματος θα τα ελέγξουμε και αν φαίνονται πως πήραν χρώμα καλοψημένου  τα γυρίζουμε λίγο. Να μείνουν μόνον με το λάδι τους χωρίς πολύ νερό στο ταψί. Τρώγονται καλύτερα χλιαρά και οπωσδήποτε μισή με μία ώρα μετά το ψήσιμό τους. Καλή όρεξη!

MAMA2

(Visited 108 time, 1 visit today)
Ρεβανί Λακωνίας
Κέικ με κουρκουμά