Επιστροφή στην ιστορία

Μαρεγκάκια με σοκολάτα κάστανο

marenge small lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

Για τη μαρέγκα
  • 100 γρ. φουντούκια
  • Βούτυρο ή κάποιο ελαφρύ λάδι για να αλείψουμε το λαδόχαρτο ψησίματος
  • 3 ασπράδια από μεγάλα αυγά
  • 115 γρ. caster sugar ή λευκή ζάχαρη τριμμένη σα σκόνη στο μπλέντερ
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κορνφλάουρ
  • 1 βαρελάκι βανίλια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο ή ξύδι από λευκό κρασί
Για τη Γέμιση
  • 100 γρ. κρέμα κάστανο ή κάστανο πουρέ με προσθήκη ζάχαρης, σε κονσέρβα
  • 1 κουταλιά της σούπας κρέμα σαντιγί
  • 25 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 54% κακάο
Για την κρέμα σαντιγί
  • 1 κουτί Μόρφατ, παγωμένο από το ψυγείο
  • 3 κουταλιές άχνη ζάχαρη
  • λίγη βανίλια
Για την κρέμα κάστανο
  • Υπάρχει σε συσκευασία σε σουπερμάρκετ και μ’ αυτήν θα κάνετε τη γέμιση. Αλλιώς θα βράσετε 250 γρ. κάστανα, τα περνάτε από το μύλο του πουρέ, ή το μπλέντερ και τα αναμιγνύετε με 4 κουταλιές κρέμα σαντιγί. Μετά προσθέτετε 100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα.

Βρήκα τη συνταγή σε εγγλέζικο περιοδικό του 2003, την υιοθέτησα, πειραματίστηκα και έκανα κάποιες αλλαγές και σας την παρουσιάζω να τη φτιάξετε με σίγουρη επιτυχία. Τα μαρεγκάκια είναι οι ελληνικοί μπεζέδες που κάποτε βρίσκαμε συχνά σε όλα τα ζαχαροπλαστεία σκέτα ή γεμιστά με κρέμα σοκολάτα!

Εδώ τα παρουσιάζουμε με γεύση κάστανου, σοκολάτας και φουντουκιού. Το ίδιο απολαυστικά, απαλά, εντυπωσιακά στην εμφάνιση και στη γεύση. Αν τα φτιάξετε σκέτα χωρίς γέμιση είναι ιδανικά για δίαιτα χαμηλών λιπαρών γιατί έχουν μόνον ασπράδι αυγού, ζάχαρη και φουντούκι!

Διαδικασία

  1. Χτυπάμε στο μπλέντερ τη λευκή ζάχαρη να γίνει σα σκόνη. Βάζουμε τα φουντούκια λίγα- λίγα στο μπλέντερ να γίνουν σα σκόνη επίσης.
  2. Σε καθαρό πήλινο ή γυάλινο βαθύ μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια με τη μέτρια σταθερή ταχύτητα (2)του μίξερ. Τα ασπράδια, εκτός από τη θερμοκρασία δωματίου που θα έχουν, θα είναι χωρίς ίχνος κρόκου. Να τον βγάλετε με προσοχή αν πέσει! Μόλις γίνουν αρκετά σφιχτή μαρέγκα με το χτύπημα, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά την caster sugar ή τη ζάχαρη που έχουμε κάνει σκόνη στο μπλέντερ. Να ενωθεί η ζάχαρη και να γίνει πολύ σφιχτή η μαρέγκα.
  3. Ρίχνουμε το ξύδι και χτυπάμε. Προσθέτουμε την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη ανακατωμένη με το κορνφλάουρ και μετά προσθέτουμε και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το χτύπημα. Η όλη διαδικασία χτυπήματος να διαρκέσει 7 λεπτά.
  4. Η μαρέγκα πρέπει να είναι πολύ γυαλιστερή και να μοιάζει με σφιχτή σαντιγί.
  5. Κατόπιν ανακατεύουμε απαλά τα τριμμένα φουντούκια.
  6. Τοποθετούμε το λαδόχαρτο ψησίματος πάνω σε λαμαρίνα και το κολλάμε από κάτω στις τέσσερις γωνίες με λίγο μίγμα, που είναι σα πολύ καλή κόλλα! Απαραίτητα. Ύστερα αλείφουμε με λίγο βούτυρο ή με ελαφρύ λάδι, κατά προτίμηση σταφυλέλαιο όχι πάντως ελαιόλαδο. Με κορνέ, χωρίς να προσθέσουμε μύτη σχηματίζουμε ροζέτες σε μέγεθος μικρού καρυδιού πάνω στο λαδόχαρτο ψησίματος. Όχι πολύ αραιά η τοποθέτηση γιατί τα μαρεγκάκια δεν απλώνουν.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150⁰ C, για 25 περίπου λεπτά. Ανοίγουμε, ελέγχουμε και αν έγιναν κλείνουμε το διακόπτη. Αφού αφήσουμε για κανένα λεπτό ανοιχτή την πόρτα του φούρνου, να φύγει η πολλή ζέστη, ξανακλείνουμε και αφήνουμε τα μαρεγκάκια να μείνουν για 2 ώρες και να κρυώσουν μαζί με το φούρνο. Βγάζουμε και είναι έτοιμα για να τα ενώσουμε ανά δύο με τη γέμιση.
Για τη γέμιση… Σε πήλινο ή γυάλινο μπωλ βάλτε την κρέμα κάστανο και αναμίξτε την με τη σαντιγί. Σε κατσαρολάκι με νερό τοποθετείστε από πάνω του ένα άλλο κατσαρολάκι που έχει μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε μικρά, ομοιόμορφα κομμάτια (μπαιν μαρί). Θέλουμε να λιώσει γρήγορα και γι’ αυτό κόβουμε τα μικρά κομματάκια. Δε χρειάζεται να ανακατώσετε τη σοκολάτα με το κουτάλι και προσέξτε να μην πέσει νερό από υδρατμούς ή κατά λάθος στη σοκολάτα που λιώνει. (γενική οδηγία για το λιώσιμο της κουβερτούρας). Τη ρίχνετε στο μίγμα κάστανου και ανακατεύετε. Γεμίζετε ανά δύο τα μαρεγκάκια και τα αφήνετε να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Μετά από λίγο θα είναι ήδη πολύ σκληρή. Αυτή είναι μια ποσότητα που θα καλύψει τα μισά περίπου μαρεγκάκια σας. Αν θα τα γεμίσετε όλα χρειάζεστε ακόμη μία ποσότητα, την οποία θα ετοιμάσετε αφού τελειώσει η πρώτη γιατί θα σφίξει και δε θα είναι εύκολη στη γέμιση.
Προσοχή! Να στέκεται η σαντιγί όταν ανασηκώσουμε τα φτερά του μίξερ. Μετά τη γέμιση, μπορείτε να φυλάξετε την υπόλοιπη σαντιγί στην κατάψυξη για καμιά εβδομάδα και να τη χρησιμοποιήσετε ξανά ή να ενώσετε μερικά από τα μαρεγκάκια με ένα κουταλάκι σαντιγί και ένα κουταλάκι μαρμελάδα κεράσι.
Με τα φρέσκα κάστανα ή με την έτοιμη κρέμα κάστανο η διαδικασία είναι η ίδια. Περιμένετε λίγο να είναι κάπως πηχτή σα κρέμα πιάτου και ενώνετε ανά δύο τα μαρεγκάκια με μια κουταλιά σε μέγεθος μικρού καρυδιού από τη σοκολάτα κάστανο. Στριφογυρίζετε ελαφρά ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα η κρέμα γέμιση.

 

(Visited 742 time, 1 visit today)
Baci di dama
Γεμιστά μπισκότα με κρέμα κάσταρντ πάουντερ