Επιστροφή στην ιστορία

Κύβοι Ζάχαρης σε σιρόπι καραμέλας

Θα χρειαστούμε

  • 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 150 γρ. νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη (golden syrup) ή 1 κουταλάκι του καφέ χυμό λεμονιού
  • 1/4 κουταλάκι κρεμόριο
  • ½ κουταλάκι υγρή βανίλια (αν δε βάλουμε στο σιρόπι λεμόνι)
  • 15 κύβους ζάχαρης -καλύτερα κρυστάλλους ζάχαρης - rock sugar αν βρείτε.

Συνταγή για σιρόπι καραμέλας προτιμώ αυτήν που διάβασα στο μπλογκ www.radicio.com και στην οποία έκανα κάποιες αλλαγές. Πρόσθεσα 1 κουταλιά γλυκόζη, 1/4 κουταλάκι κρεμόριο και στο τέλος ½ κουταλάκι του καφέ βανίλια υγρή, την αγαπημένη μου Madagascar bourbon, vanilla bean paste ή σποράκια λοβού βανίλιας και τους κύβους ζάχαρης. Το σιρόπι μου απέκτησε την κατάλληλη πυκνότητα και έγινε τέλειο.

Διαδικασία

Λιώνετε τη ζάχαρη όπως προηγουμένως στην παραπάνω συνταγή και την ίδια ώρα βράζετε το νερό με τη γλυκόζη ή το χυμό λεμονιού και το κρεμόριο σε κατσαρολάκι. Μόλις η ζάχαρη πάρει το σκούρο χρώμα κεχριμπαριού, αποσύρετε και ρίχνετε το νερό με τα υλικά του σιγά σιγά και με προστασία γαντιού γιατί πιτσιλάει πολύ το καυτό σιρόπι. Ανακατώνετε συνεχώς. Επιστρέφετε το μίγμα στη φωτιά, χαμηλώνετε στο ελάχιστο και αφήνετε να βράσει 3 λεπτά. Κρυώνει αρκετά το σιρόπι και αν θα βάλουμε τη βανίλια θα την προσθέσουμε τώρα. Αν βάλουμε λεμόνι, δεν προσθέτουμε τη βανίλια. Ρίχνουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο, βάζοντας και κύβους ζάχαρης μέσα. Οι κύβοι ζάχαρης θα πάρουν σιγά σιγά τη γεύση της καραμέλας. Αυτοί που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν είναι ίδιοι με τους άσπρους κρυστάλλους ζάχαρης (rock sugar) στο Γερμανικό παρασκεύασμα αλλά είναι αρκετά καλοί.

Αυτήν τη ζάχαρη την προσθέτουμε σε πολλά γλυκά αφού την κοπανίσουμε να γίνει χοντρά τρίμματα σα διακόσμηση ή χρησιμοποιούμε το σιρόπι της με ίση ποσότητα καρυδιών ή φουντουκιών που ψήσαμε λίγο για να ροδίσουν στο φούρνο. Γίνεται μια πραλίνα με πολλές γλυκές χρήσεις, ιδίως πάνω σε παγωτά ή τράιφλ .

Για να αποστειρώσουμε το γυάλινο βάζο, το πλένουμε και το αφήνουμε στο φούρνο πάνω σε καθαρή πετσέτα στους 100⁰ C για μισή ώρα.

Παρακάτω βλέπετε τα δύο ειδών σιρόπια καραμέλας. Αυτό με τη βανίλια είναι το πιο σκούρο.

sy1

(Visited 656 time, 1 visit today)
Σαντιγί καραμέλα
Μήλα ψητά στο φούρνο