Επιστροφή στην ιστορία

Κρεμμυδάκια στο ξύδι- Pickled Onions

pickled-onions-correct lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 1 δίχτυ με μικρά, στρόγγυλα κρεμμυδάκια για στιφάδο, 3 κιλά περίπου
  • Αλάτι
  • Ξύδι όσο χρειαστεί, περίπου 3 μπουκάλια
  • 1-2 φακελάκια pickling spices –τα αγοράζεις και από το διαδίκτυο

Αυτή είναι μια δημιουργία του Στηβ! Την πρώτη φορά που προσπάθησε, έβαλε όλη την τέχνη του και όλες τις γνώσεις που μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο.

Η κατσαρόλα με τα μικρά άσπρα κρεμμυδάκια έγινε για τρεις μέρες το αντικείμενο λατρείας του αφού εδώ εναπόθεσε όλες τις ελπίδες του για αυθεντικά pickled onions που επιτέλους θα έβρισκε δίπλα του, όπως συνήθιζε στην Αγγλία.

Αλλά την τρίτη ημέρα, έντρομος μου έδειξε πως τα κρεμμυδάκια, τοποθετημένα στο μάτι της κουζίνας όπου ξεκουράζονταν, ξαφνικά άρχισαν να σιγοβράζουν. Αλίμονο, είχε μπερδέψει τα μάτια της κουζίνας και ξεκίνησε δίχως να το θέλει μια διαφορετική διαδικασία κατανάλωσης αυτών των κρεμμυδιών από αυτήν που είχε φανταστεί.

Βέβαια, αυτήν την παρτίδα τη σώσαμε αλλιώς. Έγινε ένα καταπληκτικό Κυριακάτικο φαγητό, μοσχαράκι στιφάδο, Σιατιστινή συνταγή, μούρλια!

Έκτοτε έμαθε πώς να κάνει τα κρεμμυδάκια του.

Και με μεγάλη μου χαρά, κάθε φορά που μπαίνω στην κουζίνα το βλέμμα μου αγκαλιάζει τις στρατιές τα βαζάκια, κάθε μεγέθους που μπορείς να φανταστείς με τα μικρά ολοστρόγγυλα κρεμμυδάκια στο ξύδι, που περιμένουν πότε θα ανοιχτούν ή θα προσφερθούν σε κάποιον που έχει τις ίδιες γευστικές μνήμες! Και ένα βαζάκι, πάντα στο ψυγείο, μου κλείνει το μάτι!

Διαδικασία

  1. Τα ξεφλουδίζεις να είναι καθαρά, τα πλένεις σε κρύο νερό, κόβεις τις μύτες να είναι ολοστρόγγυλα (peel and trimm δηλαδή), τα αφήνεις να μουλιάσουν σε πολύ αλατισμένο νερό (μισό φλυτζάνι αλάτι τουλάχιστον για κάθε μέρα στην κατσαρόλα). Αυτή η διαδικασία κρατά τρεις ημέρες. Αλλάζεις το νερό κάθε μέρα.
  2. Μετά αποστειρώνεις τα βάζα με τα καπάκια τους: αφού τα πλύνεις με ζεστό νερό και σαπουνάδα, τα τοποθετείς πάνω σε στεγνό ποτηρόπανο στο φούρνο για μισή ώρα στους 100 βαθμούς. Τα αφήνεις να κρυώσουν ελαφρά.
  3. Βάζεις μέσα στο βάζο πρώτα τα κρεμμυδάκια και γεμίζεις το υπόλοιπο με ξύδι, κατά προτίμηση μηλόξυδο (apple vinegar) ή spice vinegar και 1 κουταλάκι pickling spices σε κάθε βαζάκι και ασφαλίζεις το καπάκι.
  4. Τα αφήνεις για δυο μήνες στο βάζο και μετά είναι έτοιμα προς κατανάλωση . Όταν ανοιχτούν διατηρούνται για πολύ καιρό  στο ψυγείο.

Με αυτή την τεχνική γίνονται πάντα όπως πρέπει crunchy!

Ιδέες: Μπορείς να παίξεις με τη σπιρτάδα και τη γεύση των κρεμμυδιών προσθέτοντας  τσίλι πιπερίτσες στο ξύδι ή αποξηραμένες.

 

 

(Visited 143 time, 1 visit today)
Πρωινό Χριστουγεννιάτικο -Boxing day brunch
Φασουλοταβάς