Επιστροφή στην ιστορία

Κλασικό spongecake με μαρμελάδα φράουλα

Θα χρειαστούμε

  • 175 γρ. βούτυρο μαργαρίνη με λίγο βούτυρο
  • 175 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική σε σκόνη                                     
  • 175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του                    
  • 1 κουτ. του γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ               
  • 3 αυγά, 1 βανίλια  και λίγο γάλα      
 Για τη γέμιση:
  • Μαρμελάδα φράουλα             
  • Σαντιγύ Μόρφατ ή Ermol
 Για το σερβίρισμα:
  •  Άχνη ζάχαρη

Τέλεια γεύση αν φτιαχτεί την προηγούμενη και σερβιριστεί τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα παρασκευής του αλλά στο σερβίρισμα να βγει από το ψυγείο για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν κάνει πολύ κρύο διατηρείται και στο μπαλκόνι, όπως τον παλιό καλό καιρό έκαναν οι μαμάδες μας!

  1. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Ετοιμάζουμε δύο στρόγγυλα ταψάκια × 20 εκ., τα ονομαζόμενα sandwich tins, στρωμένα με χαρτί κουζίνας που έχουμε αλείψει καλά παντού με λίγο βούτυρο λιωμένο, χλιαρό. Η καινούρια καταπληκτική ιδέα που κυκλοφορεί, βλέπω, από τους σεφ είναι, να βρέχουμε το χαρτί κουζίνας για να γίνεται εύπλαστο και να ταιριάζει στο ταψί μας. Εφαρμόζουμε με ελαφρύ βρέξιμο.
  2. Όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η ζάχαρη που χρησιμοποιούν στα εγγλέζικα γλυκά είναι συνήθως η caster sugar, ζάχαρη σε σκόνη. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ μια ξανθή ζάχαρη που κυκλοφορεί στο τμήμα βιολογικών στα σουπερμάρκετ και τη χτυπώ στο μπλέντερ για να γίνει σκόνη.
  3. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να γίνει ένα άσπρο, αφράτο μίγμα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και τη βανίλια.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν μέσα στον κάδο ανάμιξης των υλικών και ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Προσθέστε τώρα και 1-2 κουταλιές της σούπας γάλα για να μην είναι πολύ σφιχτό το μίγμα.
  5. Μοιράζουμε το μίγμα εξίσου στα δύο ταψάκια και στρώνουμε απαλά με το κουτάλι να πάει και προς τις άκρες, ώστε να μην κάνει ένα βουναλάκι στο κέντρο όταν ψηθεί.
  6. Τοποθετούμε τα ταψάκια δίπλα-δίπλα, σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.  Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 15-20 λεπτά. Μόλις δούμε ότι ρόδισε και ελαφρά συρρικνώθηκε στα πλάγια, το κέικ είναι έτοιμο. Εξάλλου μπορούμε να το δοκιμάσουμε με το πιρούνι: αν βυθιστεί και βγει από το κέικ καθαρό, είναι έτοιμο.
  7. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για άλλα 20 λεπτά, έξω από το φούρνο. Τα αναποδογυρίζουμε προσεχτικά, τραβάμε το χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε σε μια σχάρα  να αερίζονται ώστε να κρυώσουν τελείως.
  8. Αλείφουμε στο ένα μαρμελάδα φράουλα, περίπου 120 γρ. από το βαζάκι. Αρχίζουμε τη στρώση από τη μέση προς τα έξω, ώστε να μη βάλουμε πάρα πολύ και με το σκέπασμα ξεχυθεί η γέμιση έξω. Προσθέτουμε από πάνω σαντιγύ. Γι΄αυτό το κέικ προτιμώ μάρκα Μόρφατ ή μια άλλη Ermol, γιατί γίνεται πιο σφιχτή και στρώνεται καλύτερα. Τη χτυπάμε από πριν σε κρύο κάδο αφού έχουμε βάλει το κουτί στο ψυγείο για να παγώσει λίγο. Δε χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης αλλά θα την αφήσουμε μισή ώρα στο ψυγείο για να σφίξει. Τοποθετούμε και το άλλο κέικ σα σάντουιτς από επάνω ανάποδα, ώστε η βάση του να είναι η ίσια επιφάνεια του κέικ.
  9. Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε καλύτερα την επόμενη ημέρα.

Εύκολο, ελαφρύ, κάτι ανάμεσα σε κέικ και σε τούρτα,  και αρκετά εντυπωσιακό!

Ιδέες: Αντί για την κλασική γέμιση του εγγλέζικου sponge cake, δοκιμάστε κρέμα κάστανου με ψιλοκομμένο φρουί γλασέ αχλάδι και σαντιγύ αλλά χτυπημένη με μια κουταλιά άχνη ζάχαρη.

(Visited 104 time, 1 visit today)
Πανακότα με ζελέ φρέσκιας φράουλας
Φλαούνες