Επιστροφή στην ιστορία

Κλασικό κέικ

lenafusion classic cake

Θα χρειαστούμε

Ζύμη του κέικ
  • 1 φλυτζάνι (226 γρ.) ανάλατο βούτυρο
  • 2 φλυτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 μέτρια αυγά
  • 1 φλυτζάνι γάλα
  • Λίγο πασπάλισμα από αλάτι
  • 1 κοφτό κουταλάκι του τσαγιού μπέικιν πάουντερ (έξτρα!)
  • ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι
Γέμιση
  • 1 κούπα λεμονόκρεμα –το εγγλέζικο lemon curd
Γαρνίρισμα
1,2, 1,2: αυτή η αναλογία για την κρέμα γαρνιρίσματος
  • 100 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 200 γρ. κρέμα τυριού
  • 1 κούπα σαντιγί
  • 2 κουταλάκια του γλυκού χυμός λεμόνι
Σαντιγί
  • 1 κουτί κρέμα γάλακτος, 250 γρ.
  • 1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη

Αυτό είναι το κλασικό κέικ 1,2,3,4 που μας μάθαιναν οι μαμάδες μας μόλις …παντρευόμασταν! -Πολύ εύκολο, θα το θυμάσαι απέξω! Το βούτυρο με τη ζάχαρη πρώτα, τ’ ασπράδια μαρέγκα και μετά και όλα μαζί να τα βάλεις τα υλικά, θα είναι τέλειο, για το πρωινό, για τον καφέ, για τους καλεσμένους… Κάθε λίγο λοιπόν, έπεφτα και ‘γω με τα μούτρα στην άχνη και στη μαρέγκα, συντροφιά με το μίξερ και την καλοβουτυρωμένη φόρμα μου, για να εντυπωσιάσω με αυτό το  απλό δημιούργημα φίλους και γνωστούς! Σήμερα θα το παρουσιάσουμε λίγο διαφορετικό, με γέμιση και επικάλυψη κρέμας,  just a bit of fun! Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180⁰ C//160⁰ στον αέρα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι δύο στρόγγυλα βαθιά ταψάκια για κέικ, διαμέτρου 20 εκ.

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι και το  μπέικιν πάουντερ. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε αρκετά λεπτά το χτύπημα.
  2. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας στο μίξερ συνεχώς.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα που έχουμε στο μπωλ  διαδοχικά, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι. Στο τέλος προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  4. Χωρίζουμε το μίγμα στα δύο ταψάκια σε ίση ποσότητα, υπολογίζουμε  με το μάτι μας. Ισιώνουμε την επιφάνεια, να είναι 2 δάχτυλα κάτω από το χείλος του ταψιού μας γιατί θα φουσκώσουν. Χτυπάμε τα ταψάκια λίγες φορές στο τραπέζι για να μην έχουν αέρα μέσα στο μίγμα, έτσι  ψήνονται καλύτερα!
  5. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 45 λεπτά. Κάθε φούρνος έχει τη δική του θερμοκρασία γι’ αυτό αν το πιρούνι μας βγει στεγνό από το κέικ, όταν το βυθίσουμε στη μέση τότε έχουν γίνει. Δεν ανοίγουμε το φούρνο όμως για να ελέγξουμε,  πριν να περάσουν τα 20 λεπτά, αν θέλουμε να μην «καθίσει» το κέικ!
  6. Να κρυώσουν έξω από το φούρνο για 10 λεπτά τουλάχιστον. Τα αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα που έχουμε τοποθετήσει επάνω σε ταψί για να κρυώσουν τελείως. Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα, να τα διατηρήσουμε σκεπασμένα με ένα αλουμινόχαρτο εκτός ψυγείου και να τα συναρμολογήσουμε με την κρέμα της προτίμησής μας  την επομένη.
Γέμιση

Την λεμονόκρεμα –το εγγλέζικο lemon curd θα τη βρείτε στα σουπερμάρκετ, πανεύκολα κοντά στις μαρμελάδες. Έχει εκρηκτική γεύση λεμονιού αλλά είναι και παχυντική για όσους κάνουν δίαιτα γιατί περιέχει κρόκο  αυγού! Μπορείτε να βρείτε φανταστικές συνταγές στο διαδίκτυο για να την παρασκευάσετε μόνοι σας, προτείνω τη συνταγή της Martha Stewart. Αλλά…. γιατί;  Αν θα τη χρησιμοποιήσετε μια φορά, η έτοιμη, καλής ποιότητας είναι αρκετή. Ή αλείψτε το κέικ με την ίδια κρέμα που θα χρησιμοποιηθεί για το γαρνίρισμα!

Γαρνίρισμα

Για την επικάλυψη του κέικ θα χρησιμοποιήσουμε πάλι απλά μαθηματικά: 1,2,1,2 που σε υλικά αυτές οι αναλογίες αντιστοιχούν σε ζαχαρούχο γάλα, κρέμα τυριού, σαντιγί, κουταλάκια με χυμό φρέσκου λεμονιού! Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε τη σαντιγύ με ελαφρές κινήσεις ώστε να αναμιχθεί τελείως. Αν χρησιμοποιήσουμε την ίδια κρέμα και για τη γέμιση, τότε θα χρειαστούμε να φτιάξουμε μιάμιση ποσότητα. Για τη σαντιγύ Σε κρύο κάδο και με κρύα την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο, χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Μόλις αρχίζει να πήζει ελαφρά, προσθέτουμε 1 κουταλιά άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε σε υψηλή ταχύτητα. Σταματάμε μόλις σχηματιστεί μια σφιχτή κρέμα που δεν θα πέφτει αν αναποδογυρίσουμε τον κάδο. Διατηρούμε στο ψυγείο. Όλα τα υπόλοιπα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Ιδέες

Να μείνει περίπου 2 ώρες το κέικ πριν να σερβιριστεί. Διατηρείτε για τέσσερις μέρες στο ψυγείο σκεπασμένο σε τουρτιέρα. Αντί για τα δυο ταψάκια, μπορείτε να ψήσετε το κέικ σε μια φόρμα και να το πασπαλίσετε μόλις κρυώσει με μπόλικη άχνη ζάχαρη. Αντικαταστείστε το ξύσμα πορτοκαλιού με λεμόνι, αν δε χρησιμοποιήσετε τη λεμονόκρεμα ή με 1 βανίλια (σποράκια από λοβό βανίλιας είναι η τέλεια, ακριβή επιλογή) Αντί για το γάλα, προσθέστε την ίδια ποσότητα γιαούρτι πλήρες!

(Visited 256 time, 1 visit today)
Παστίτσιο με λαζάνια
Kugelhopf cake