Επιστροφή στην ιστορία

Κέικ με μαρμελάδα φράουλα

Θα χρειαστούμε

Για το κέικ
  • 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 225 γρ. ζάχαρη ξανθή- από ζαχαροκάλαμο
  • 225 γρ. βούτυρο μαλακό (που αλείφεται) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225 γρ. αυγά (περίπου 4 ολόκληρα και το ασπράδι από ένα πέμπτο αυγό)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουταλάκια υγρή βανίλια
Για τη γέμιση
  • 5 κουταλιές μαρμελάδα φράουλα
  • 1 κουτί κρέμα γάλακτος 250ml
  • 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
Για το σιρόπι
  • 200 γρ. νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 σφηνάκι λικέρ- φράουλας κατά προτίμηση ή ό,τι θέλετε

Διαδικασία

Αυτό είναι ένα κέικ αρκετά πλούσιο με κρέμα σαντιγί και μαρμελάδα φράουλα που… αν το περιποιηθείτε λίγο θα γίνει ένα τέλειο κέικ για γενέθλια! Το έχω ξεσηκώσει από τις συνταγές της αγγλίδας σεφ Marry Berry και το φτιάχνω σήμερα με το δικό μου τρόπο!

mama birthday cake03

Για το κέικ θα χρειαστούμε υλικά που θα τα ζυγίσουμε όλα στην ίδια ποσότητα.

  1. Σε ένα γυάλινο μπωλ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε πρώτα σε μέτρια ταχύτητα και μετά στη μέγιστη ταχύτητα του μίξερ αλλά μόνον μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να ομογενοποιηθεί. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε απαλά για λίγο.
  2. Μοιράζουμε το μίγμα κέικ εξίσου σε δύο ταψάκια 20 εκ., τα οποία βουτυρώνουμε προηγουμένως και καλύπτουμε τον πάτο τους με αντικολλητικό χαρτί. Ισιώνουμε με μια σπάτουλα την επιφάνεια αλλά με απαλές κινήσεις.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180⁰C για 35 λεπτά. Φροντίζουμε τα ταψάκια να είναι στην ίδια σειρά στο φούρνο ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
  4. Μόλις ροδίσει η επιφάνεια και αν κάνουμε το τεστ να πατήσουμε το κέντρο του κέικ και το βαθούλωμα που εμφανίζεται να επανέρχεται αμέσως, τότε το κέικ ψήθηκε τέλεια!
  5. Βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε με προσοχή πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν τα δύο κέικ τελείως.
  6. Σιροπιάζουμε τα κέικ, απλώνουμε επάνω στο ένα μια στρώση μαρμελάδα, άλλη μια στρώση από τη σαντιγί και ενώνουμε τα δύο κέικ σα σάντουιτς.
  7. Ρίχνουμε 4 κουταλιές από τη σαντιγί που κρατήσαμε και τη στρώνουμε με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα. Στολίζουμε το κέικ με ζαχαρόπαστα και μικρές ροζέτες σαντιγί.
  8. Διατηρούμε το κέικ στο ψυγείο. Είναι καλύτερα να φτιάξουμε το κέικ από την προηγούμενη μέρα και να το «γεμίσουμε» αλλά και να το διακοσμήσουμε την ίδια μέρα της κατανάλωσης.
Σαντιγί
  1. Ρίχνουμε ένα κουτί κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών σε ένα γυάλινο ή αλουμινένιο κάδο που έχουμε φροντίσει να βάλουμε για λίγο στο ψυγείο.
  2. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει σα γιαούρτι, δηλαδή όχι πολύ πηχτή.
  3. Προσθέτουμε κοσκινισμένες 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε λίγο ακόμη το χτύπημα με το μίξερ. Σταματάμε το χτύπημα μόλις δούμε η κρέμα να είναι τόσο σφιχτή ώστε να κρατιέται στα φτερά του μίξερ. Η σαντιγί αυτή δεν είναι πολύ γλυκιά αλλά ό,τι πρέπει γιατί θα προσθέσουμε και τη μαρμελάδα φράουλα στο γλυκό.
Σιρόπι
  1. Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό μέσα σε ένα κατσαρολάκι. Ζεσταίνουμε και βράζουμε το μίγμα για 3 λεπτά ακριβώς.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ φράουλας.
  3. Χρησιμοποιούμε σχεδόν τα 2/3 από το χλιαρό σιρόπι που το απλώνουμε με κουτάλι λίγο λίγο, περιμένοντας να απορροφηθεί.

 

 

(Visited 265 time, 1 visit today)
Γλυκά ψωμάκια με σάλτσα φραμπουάζ
Φράουλες με ζύμη μπισκότου