Επιστροφή στην ιστορία

Κέικ καρυδάτο νηστίσιμο

Θα χρειαστούμε

  • 3 φλυτζάνια του τσαγιού καρύδια κοπανισμένα στο μπλέντερ, όχι τρίμμα
  • 3 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (προτιμήστε το βιολογικό σε συσκευασία εμπορίου)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού μέλι-από άνθη πορτοκαλιάς ή ανθόμελο
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη ξανθή – από ζαχαροκάλαμο – έχει πιο μελένια γεύση και πιστεύω πως είναι πιο υγιεινή
  • ¼ φλυτζανιού κονιάκ
  • 2/3 φλυτζανιού καλαμποκέλαιο
  • 3 κουταλιές της σούπας σουσάμι
Για γαρνιτούρα
Ταχίνι με κακάο – υπάρχει έτοιμη συσκευασία αλλά αν θέλετε να ελέγξετε τα υλικά και να αποφύγετε την πολλή ζάχαρη, φτιάξτε μόνοι σας με μέλι, κακάο, ταχίνι, κουβερτούρα και λίγο καλαμποκέλαιο. PICTURE2

ή αλλιώς «το νηστίσιμο»

Αυτήν τη συνταγή την έχω κρατήσει από την κ. Βέφα με μικρές δικές μου αλλαγές. Κάθε φορά που είναι περίοδος νηστείας και μια που έχω αναμφισβήτητα sweet tooth θα τη φτιάξω κανα δυο φορές! Αλλά είναι τόσο εύκολη, νόστιμη και πολύ απολαυστική για πρωινό και για κέρασμα που απορώ γιατί δεν την κάνω και σε άλλες περιστάσεις και την κρατώ μόνον για πριν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα…

Το μέτρο που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι το ίδιο για όλα τα υλικά.

Διαδικασία

Σε παραλληλόγραμμο ταψί 37×27 εκ. χωρίς να το αλείψουμε, στη μεσαία θέση, ψήνουμε στους 180⁰ C για 45 λεπτά ή λίγο παραπάνω ανάλογα με τον φούρνο. Το μίγμα είναι νερουλό και δε μοιάζει με κέικ. Αλλά μην ανησυχείτε γιατί ψήνετε θαυμάσια!

  1. Διαλύουμε το μέλι στον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά δηλαδή το λάδι και το κονιάκ.
  2. Ανακατώνουμε καλά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Μόλις λιώσει ρίχνουμε τα χοντροκομμένα καρύδια.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα και τα μπαχαρικά. Προθέτουμε στο μίγμα και ανακατώνουμε απαλά. Είναι ένα πολύ χαλαρό μίγμα που το αδειάζουμε στο ταψί μας, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.
  4. Μόλις ψηθεί, το αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Συντηρούμε εκτός ψυγείου. Αν θέλουμε, σερβίρουμε με μια κουταλιά άλειμμα ταχινιού με κακάο που πραγματικά είναι αρμονικά ταιριαστό μαζί. Και επίσης νηστίσιμο!

 

(Visited 849 time, 1 visit today)
Μπισκότα Χριστουγέννων
Σαντιγί καραμέλα