Επιστροφή στην ιστορία

Ελληνικά μεζεδάκια

Θα χρειαστούμε

  • 2-3 μακρόστενες φέτες από ένα καρβέλι ψωμί κομμένες στα δύο
  • 100 γρ. μελιτζανοσαλάτα σπιτική – η συνταγή παρακάτω
  • 8-10 ντοματίνια
  • 2 κουταλιές της σούπας κρέμα τυρί –αν θέλετε, το γλυκόξινο αιγοπρόβειο τυρί Νάουσας, το νιβατό
  • Τυρί αιγοπρόβειο Βλάστης ή μανούρι σε μπαστουνάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • ½ κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά μπαλσάμικο ξύδι
  • Φρέσκο θυμάρι, μερικά κλωναράκια
  • Λίγη κάππαρη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία

Για 2 άτομα

  1. Ετοιμάζουμε τα λαχανικά: Πλένουμε και κόβουμε στα δύο κατά μήκος την κόκκινη πιπεριά, κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το κρεμμύδι, πλένουμε και κόβουμε στα δύο τα ντοματίνια.
  2. Σε ρηχό ταψί που είναι κατάλληλο για μπισκότα, ρίχνουμε λίγο λάδι στην επιφάνεια, αραδιάζουμε τα λαχανικά, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε κλωναράκια θυμάρι και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμη και 1 κουταλιά μπαλσάμικο ξύδι.
  3. Ανάβουμε το φούρνο στους 230 ⁰C. Μόλις φθάσει στη σωστή θερμοκρασία, βάζουμε το ταψί μας και κλείνουμε τελείως το φούρνο. Αφήνουμε για 3-4 ώρες τα λαχανικά στον κλειστό αλλά ζεστό φούρνο.
  4. Όταν τα βγάλουμε είναι ψητά και πεντανόστιμα να τα χρησιμοποιήσουμε στις σαλάτες μας. Ξεφλουδίζουμε τις κόκκινες πιπεριές και τις κόβουμε με ένα μαχαιράκι σε λεπτές λωρίδες.
  5. Όση ώρα «ψήνονται» τα λαχανικά μας, ετοιμάζουμε τη σπιτική μελιτζανοσαλάτα: Η μελιτζάνα ψήνεται ολόκληρη σε κουζίνα γκαζιού. Την πλένεται, την τρυπάτε με το πιρούνι και την κρατάτε πάνω στη φωτιά με δυο πιρούνια. Θέλει λίγη υπομονή…ή αγοράζετε έτοιμη ψημένη μελιτζάνα σε βαζάκι!
  6. Την ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστή και αδειάζουμε το περιεχόμενό της σε ένα πιάτο. Λιώνουμε με το πιρούνι, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Στύβουμε λεμόνι και 1 κουταλιά ξύδι μπαλσάμικο. Αν θέλουμε, ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά. Δοκιμάζουμε τη γεύση και συμπληρώνουμε όποιο από τα υλικά θέλουμε να υπερισχύει σε γεύση.
  7. Ετοιμάζουμε τα σάντουιτς. Πριν σερβίρουμε, ρίχνουμε λίγο ακόμη πιπέρι, κλωναράκια θυμάρι και ψεκάζουμε με λίγο ελαιόλαδο φρέσκο. Αν δεν έχετε χωριάτικο καλό ψωμί, ψήστε τις φέτες σας αφού τις ψεκάσετε με λίγο ελαιόλαδο και τις τρίψετε με λίγο φρέσκο σκόρδο.

tap01

 

(Visited 389 time, 1 visit today)
Τούρτα Τζιαντούγια
Μπούλαρ