Επιστροφή στην ιστορία

Γλυκά Ψωμάκια Γουιάνας – Sweet Tennis Rolls

tennis ball sweet bread lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 100 γρ. ξανθή ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 8 γρ.
  • 170 ml νερό χλιαρό
  • 125 ml γάλα χλιαρό
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι του καφέ ξύσμα από βιολογικό λεμόνι
  • ½ κουταλάκι βανίλια υγρή Μαδαγασκάρης
  • 1 ασπράδι με λίγο νερό για άλειμμα – προαιρετικό ή αλείψτε με λίγη κρέμα γάλακτoς ή πλήρες γάλα

Η συνταγή είναι υιοθετημένη από την blogger, Jehancancook και από τις δοκιμές μου καταλήγω στα παρακάτω υλικά και τρόπο παρασκευής:

Διαδικασία

  1. Σε βαθύ μπωλ ρίχνουμε τη μαγιά, το νερό πολύ χλιαρό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μίγμα με πετσέτα. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος τουλάχιστον  μισή ώρα.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι. Ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, το λεμόνι, τη βανίλια, το βούτυρο και το μίγμα με τη μαγιά. Ανακατώνουμε με το κουτάλι και βάζουμε το αυγό. Ανακατώνουμε από έξω προς τα μέσα και μετά συνεχίζουμε ζύμωμα με το χέρι. Βγάζουμε το ζυμάρι σε επιφάνεια καθαρή για παραπάνω ζύμωμα. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Να γίνει ελαστικό και απαλό. Αν κολλάει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και αν αισθανόμαστε πως είναι σφιχτό λίγο ακόμη χλιαρό γάλα, 1-2 κουταλιές. Φορμάρουμε το ζυμάρι σε μια μεγάλη μπάλα.
  3. Το σκεπάζουμε με πετσέτες και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος της κουζίνας μας, τουλάχιστον για 2 ώρες! Αν το ξεχάσετε λίγο ακόμη, πολύ καλύτερα! Να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  4. Το παίρνουμε στην επιφάνεια που ζυμώναμε πριν, το χωρίζουμε σε 20-21 μπαλάκια των 55 γρ. το καθένα. Τα πλάθουμε σε στρόγγυλες μπαλίτσες. Πρώτα με το χέρι μας φτιάχνουμε ένα πιτάκι και γυρίζουμε τις άκρες ώστε από πάνω να είναι όσο το δυνατόν λείο, χωρίς ενώματα και κοψίματα.  Στο τέλος το στρώνουμε πολύ ελαφρά με το χέρι για να γίνει ένα ολοστρόγγυλο μπαλάκι του τένις και τα τοποθετούμε στο ταψί, αραιά ως 3 δάχτυλα απόσταση το ένα με το άλλο. Αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσουν κι άλλο. Πριν το ψήσιμο αλείφουμε αν θέλουμε με ασπράδι και νερό χτυπημένα με το πιρούνι ή με γάλα ή τα ψήνουμε σκέτα. Βγαίνουν επίσης τέλεια, καθώς μοιάζουν περισσότερο με ψωμί παρά με κρουασάν ή τσουρέκι.
  5. Ψήνουμε στους 190⁰ C, σε προθερμασμένο φούρνο σε ρηχό ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος ή λαδόκολλα. Αφήνουμε λίγο να μείνουν και βγάζουμε σε σχάρα για να κρυώσουν. Διατηρούνται σε κουτί για μπισκότα.

Ιδέες: Πώς τρώγονται; Στο πρωινό, σαν σνακ με λίγο βούτυρο και κίτρινο κασέρι ή με μέλι, με το τσάι το απόγευμα, σε ένα ελαφρύ γεύμα με γαρίδες ή καπνιστό σολωμό και μακαρόνια… μόνον αν σας αρέσουν οι απαλές και λίγο μπερδεμένες γλυκόξινες γεύσεις!

(Visited 163 time, 1 visit today)
Λινγκουίνι με γαρίδες
Σπιτικά Ψωμάκια