Επιστροφή στην ιστορία

Φλαούνες

flaounes 1 lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

Για περίπου 18 φλαούνες
  • 30 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό ανάμικτο με γάλα σε ίση ποσότητα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  • 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά χτυπημένα ελαφρά
  • ½ φλυτζάνι βούτυρο λιωμένο ανάμικτο σε ίσες ποσότητες με ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτάλι σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 φλιτζάνια τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι
  • 3 φλιτζάνια χαλούμι τριμμένο
  • 1 κουτάλι της σούπας δυόσμο ξερό τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
  • 4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
Για την επάλειψη
  • 2 αυγά με λίγο γάλα χτυπημένα
  • σουσάμι για πασπάλισμα

Το γλυκό αυτό τσουρέκι συνηθίζεται να πλάθεται και να φουρνίζεται το Πάσχα. Βέβαια όταν το δοκίμασα μου είπαν πως γίνεται με το κυπριακό τυρί, αναρή, που μοιάζει λίγο με γλυκό ανθότυρο ή μοτσαρέλα. Αλλά η φίλη μου που μου έφερε το χαλούμι, μου είπε πως οι φλαούνες γίνονται και με χαλούμι ανάμικτο με γλυκιά κεφαλογραβιέρα, όπως και το έκανα. Είναι πεντανόστιμες! Η συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο μαγειρικής «Μαγειρική από την Κύπρο» του Νέαρχου Νικολάου.

Διαδικασία

  1. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε και το χλιαρό γάλα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος της κουζίνας για μισή ώρα.
  2. Αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, την κοπανισμένη μαστίχα, το αλάτι με το αλεύρι και τα κοσκινίζουμε μαζί σε μια λεκάνη. Ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και εκεί ρίχνουμε το μίγμα μαγιάς γάλακτος και νερού.
  3. Ανακατώνουμε λίγο και ρίχνουμε το βούτυρο με το λάδι. Ζυμώνουμε για λίγο να γίνει μια πηχτή ζύμη και τη μεταφέρουμε σε μια καθαρή επιφάνεια αλευρωμένη. Ζυμώνουμε απαραιτήτως για 15 λεπτά. Τόσο χρειάζεται για να δούμε πως έγινε μια λεία μαλακιά και ομοιογενής ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια (κάνουμε μια δοκιμή: πλάθουμε με τον πλάστη ένα κομμάτι και το σηκώνουμε στο φως. Πρέπει να μη δούμε κόμπους, πιο πηχτή και πιο αραιή ζύμη αλλά μια ομοιόμορφη ζύμη).
  4. Φτιάχνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε καθαρή λεκάνη για 2 ώρες, σε ζεστό μέρος της κουζίνας, σκεπασμένη με πετσέτες.
  5. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Τρίβουμε τα τυριά πολύ λεπτά και αναμιγνύουμε σε αυτά την τριμμένη μαστίχα, τη ζάχαρη, το δυόσμο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις σταφίδες και στο τέλος τα χτυπημένα αυγά. Τα αφήνουμε όση ώρα περιμένουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια όπου θα πλάσουμε. Τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. Κάθε κομμάτι το πλάθουμε λίγο ακόμη, το φτιάχνουμε μια μπαλίτσα και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε φύλλο ½ περίπου εκατοστού.
  7. Κόβουμε δίσκους 15 εκ. διάμετρο, αλείφουμε τις άκρες με νερό για να κολλήσουν όταν διπλώσουμε και βάζουμε 2 κουταλιές από τη γέμιση στο κέντρο σα μια μικρή μπάλα.
  8. Διπλώνουμε τρεις φορές για να μισοσκεπαστεί η γέμιση και να σχηματιστεί ένα τρίγωνο που τις άκρες του τις πατάμε με ένα πιρούνι για σχέδιο και για να κολλήσουν καλά μεταξύ τους. Αφήνουμε να φουσκώσουν για 10 λεπτά.
  9. Πριν τις ψήσουμε, αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  10. Προθερμαίνουμε το φούρνο και τις ψήνουμε στους 160⁰C, αραιά τοποθετημένες σε βουτυρωμένο ταψί για 40-43 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  11. Διατηρούνται και στην κατάψυξη που τις βάζουμε αφού κρυώσουν.
Κλασικό spongecake με μαρμελάδα φράουλα
Hot Cross Buns